Tik atšąla oras mane ima kamuoti sinusitas. Skauda akis, galvą, vargina sunkus alsavimas, išskyros iš nosies, kankina silpnumas, nuovargis. Jau gydžiausi kaip įmanoma. Gal geriau jį operuoti? Kokiais atvejais tai daroma? Kokius reikia atlikti tyrimus?
K.J.

Sinusai operuojami, kai diagnozuojamas komplikuotas sinusitas/4393″>rinosinusitas (intrakranijinės komplikacijos, akiduobės komplikacijos ir kt.), medikamentinis gydymas būna neefektyvus arba dėl įvairių priežasčių negalima gydyti vaistais. Taip pat chirurginis gydymas taikomas, kai nustatomi kaktinio sinuso uždegimo simptomai. Kitais atvejais sprendžiama individualiai.
Skubėti operuoti reikia ūmiais komplikuotais atvejais. Kai ūminis rinosinusitas nėra komplikuotas, gydoma konservatyviai ir gydymas dažniausiai yra efektyvus. Lėtinio nekomplikuoto rinosinusito atveju dėl indikacijų chirurginiam gydymui sprendžiama individualiai. Įprastai, jei medikamentinis gydymas veiksmingas, operacijos gali neprireikti arba tinkamas gydymas gali nutolinti jos laiką. Tai sprendžia gydytojas otorinolaringologas.
Prieš chirurginį gydymas, atliekamas endoskopinis nosies tyrimas, veido daubų kompiuterinės tomografijos tyrimas bei bendrą organizmo būklę įvertinantys tyrimai (kraujo, šlapimo, kraujo krešėjimo, biocheminiai kraujo, elektrokardiograma).

Lietuvos sveikata

LOR ligos

Rinosinusitas – operuoti ar ne?

sloga–ne-juokai/52865″>Sloga – ne juokai