+4
-0
+4
Kai labiau už viską vargina kosulys: paprasti receptai, kaip sau padėti

Paprasti receptai kosuliui gydyti: nuo karšto dušo iki svogūno ir pipirų. Kai kosulys drasko krūtinę: ko griebtis ir kaip sau padėti Atvėsus orams kasmet padaugėja sergančiųjų įvairiomis peršalimo ligomis. Dažnas ima skųstis itin erzinančiu simptomu – kosuliu. Bene dažniausia kosulio priežastimi tampa virusinės kilmės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos bei bendrasis peršalimas.

Šlapias kosulys, regis, dar nemalonesnis. Jo metu atkosėjamos gleivės, kurios gali susidaryti dėl nosies sekreto, tekančio nosiarykle žemyn iš sinusų ar nosies ertmės arba gali būti atkosėjamos iš plaučių. Kadangi kosėjant pašalinamos gleivės – niekuomet nereikėtų stengtis kosulio sulaikyti.  Daugelis pacientų nesupranta, kad susirgus virusine viršutinių kvėpavimo takų infekcija kosulys gali tęstis net iki 4 savaičių, nes tiek laiko prireikia, kad atsistatytų kvėpavimo takai. Tačiau ką daryti, jei kosulys, regis, jau drasko krūtinę ir nė neleidžia tinkamai išsimiegoti?

Gerkite daug skysčių. Arbata ar tiesiog šiltame vandenyje ištirpintas medus pagelbės atsikosėjant ir nuramins sudirgusią gerklę. Ypač rekomenduojama išbandyti čiobrelių arbatą. Čiobreliuose esantys flavonoidai palengvina kvėpavimo takų spazmus bei skatina bronchų gleivinių veiklą, o terpenoidai valo ir aktyvina kvėpavimo sistemą.

Pasitelkite medų. Medus gali būti efektyvus palengvinant kosulį ir gerklės skausmą. Rekomenduojama vartoti jį vieną arba maišyti su kokosų aliejumi bei citrinų sultimis. Šlapiam kosuliui siūlomas ir kiek netradicinis receptas: sumalkite šaukštelį juodųjų pipirų ir sumaišykite juos su dviem šaukšteliais medaus, visą tai užpilkite verdančiu vandeniu ir prieš geriant palaikykite 15 minučių.

Valgykite česnakų. Jautresnio skrandžio savininkams šio patarimo geriau nė nemėginti išbandyti, tačiau jei mėgstate česnaką, tuomet jis gali tapti ir puikiu vaistu. Kelias minutes kramtomas česnakas sunaikina burnoje esančias bakterijas ir padeda greičiau atsikratyti šlapio kosulio.

Išsimaudykite karštame duše. Karšto vandens sukelti garai padės nuraminti kvėpavimo takus ir palengvins atsikosėjimą. Geriau pasijusti galite ir palaikę pėdas karšto vandens vonelėje su druska.

Naudokite oro drėkintuvą, tačiau pasikliaukite tik vandeniu ir nenaudokite jokio aromato, kuris galėtų tik dar labiau apsunkinti kvėpavimą.

Išbandykite svogūnų sirupą. Sumaišykite vieno svogūno sultis su šaukšteliu medaus ir leiskite pastovėti bent 5 valandas. Vartokite sirupą bent tris kartus per dieną kol pajusite pagerėjimą.

Nerūkykite ir nevartokite tabako kitomis formomis. Kosulį paaštrinti gali ir įkvepiamos dulkės, tad kartais gali praversti ir apsauginė kaukė ant burnos ir nosies.

Nevartokite kosulį slopinančių vaistų. Jei kosėjate šlapiai – nevartokite kosulio refleksą slopinančių vaistų. Kosulio refleksas labai reikalingas norint atkosėti skystas gleives ir jas šitaip pašalinti iš plaučių.

Labiau rūpinkitės higiena. Dažniau plaukite rankas, stenkitės neliesti nosies ar akių, nesinaudokite bendrais įrankiais ar indais. Taip padėsite ir sau, ir apsaugosite aplinkinius nuo galimo užkrėtimo virusu.

Pasitelkite saldymedį. Saldymedis gali padėti sušvelninti uždegimus, nuraminti sudirgusią gerklę ir palengvinti kosulį. Saldymedžio arbatą galite pasigaminti namuose arba įsigyti jau paruoštą vartojimui.

Pasitarkite su gydytoju ar vaistininku. Paminėti būdai gali sušvelninti peršalimo simptomus ir palengvinti kosulį, tačiau savarankiškas gydymasis dažnai nėra toks efektyvus, o kartais gali būti net ir pavojingas, tad susirgus patartina kreiptis į gydytoją ar vaistininką. Šlapio kosulio atveju gali pagelbėti „Flavamed“ šnypščiosios tabletės, kurios skystina susidariusias gleives ir taip palengvina atsikosėjimą.