Kai ne vyro norai lemia Jūsų meilės guolio sėkmę

Dar neįkopiau į penktą dešimtį, tačiau kartais susiduriu su erekcijos problemomis. Kaip ten liaudyje sakoma apie rytinį saulės pakilimą… Štai ji man ir nepakyla jau porą mėnesių. Ar turėčiau sunerimti dėl impotencijos? O gal čia kaltas nuovargis darbe ir stresas? Kokių vaistų galėčiau vartoti?

Labai baiminuosi dėl žmonos. Ji galvoja, kad jos nebenoriu.

DOVYDAS

Medicinoje erekcijos sutrikimo terminas vartojamas, kai vyras nesugeba pasiekti erekcijos ar išlaikyti ją viso lytinio akto metu. Beveik visi vyrai anksčiau ar vėliau bent kartą gyvenime susiduria su šia problema.

Erekcijos sutrikimus iš tiesų gali sukelti nuovargis, stresas, depresija, padidėjęs kraujospūdis. Kai kuriems vyrams erekcijos problemos tampa nuolatinės. Tokiais atvejais ir diagnozuojama impotencija. Dažnos šio reiškinio priežastys būna ir nediagnozuoti fiziniai sutrikimai. Pavyzdžiui, cukrinis diabetas, padidėjęs cholesterolio kiekis ar net ankstyvos širdies ligų stadijos. Iš tiesų, moterys dažnai linkusios galvoti, kad nepavykęs lytinis aktas – jų kaltė. Jos mano, kad nebėra patrauklios partneriui, ima ieškoti savo elgesio trūkumų. Pirmiausia turėtumėte nuraminti partnerę, kad tai neturi nieko bendra su realybe. Kartais seksualinė sėkmė priklauso ne vien nuo vyro norų ir tenka ieškoti sveikatos problemos priežasčių.

 

Atsako specialistas:

Gydytojas urologas

prof. habil. dr. Balys Dainys:

– Į specialistus kreiptis reikėtų tuomet, kai vyras pajunta, kad viskas yra ne taip kaip anksčiau. Kitaip tariant, kai pajunta pirmus lytinės potencijos silpnumo požymius. Toks negalavimas nepriklauso nuo amžiaus – jis gali užklupti ir jaunus vyrus. Pirmiausia reikia išsiaiškinti priežastis. Jaunuoliams, pasitaiko, jos būna psichogeninės. Jeigu kelis kartus vyrui lytinis aktas nepavyko, gali atsirasti lytinių santykių baimė, vadinama koitofobija. Vėliau toks vyras gali pradėti bijoti net moterų. Tačiau psichologinės priežastys dažniausiai būdingos „žaliems“ vyrams. Vyresniame amžiuje lytinės potencijos silpnėjimas gali rastis dėl išeminės varpos ligos, kai dėl vienokių ar kitokių priežasčių į šį organą nepakankamai priteka kraujo. Kartais pritrūksta vyriško hormono – testosterono. Problemų dėl impotencijos dažniau turi ir rūkantieji. Išsiaiškinus priežastis, reikia skirti gydymą. Dažniausiai prireikia mažojo dubens ir varpos srities kraujotaką gerinančių vaistų. Jų yra įvairių. Nauji vaistai, plečiantys kraujagysles ir gerinantys kraujotaką, atvirkščiai nei senesnės kartos, sukelia mažiau šalutinių poveikių, nes pasižymi dideliu selektyvumu bei stipriausiai veikia mažojo dubens ir varpos sritį. Senesnieji vaistai dažniau sukeldavo šalutinius poveikius, tokius kaip veido paraudimas, galvos skausmas, kadangi jie ne taip selektyviai, t.y. stipriau veikdavo visas kraujagysles, įskaitant ir galvos.

Jeigu jau nustatome, kad kraujagyslės, aprūpinančios vyro varpą krauju, yra pakenktos aterosklerozės, žinoma, tik vienkartinio poveikio vaistų gali nepakakti. Tad gali reikėti skirti ir medikamentinio gydymo kursą bei vaistų derinius. Tačiau galiu nuraminti – ne viskas prarasta. Lygiai taip, kaip vaistais gydomos galvos ar širdies, taip pat galima gydyti ir varpos kraujagysles.