Kaip atsirado Cezario salotos?

Italas Cezaris Cardinas, persikraustęs iš Italijos į Ameriką, Meksikos
miestelyje Tichuanoje atidarė nedidelį viešbutį-restoraną, pavadintą „Pas
Cezarį“ („Caesar’s Place“). Tais laikais JAV galiojo „sausas“ įstatymas ir
restorano įsteigimas beveik pasienyje tarp JAV ir Meksikos teikė pelningą
galimybę uždirbti prekiaujant alkoholiu.

1924 metų liepos 4 dieną, JAV nepriklausomybės dieną, į restoranėlį išgerti
užsuko Holivudo žvaigždės. Tačiau, nors alkoholio „Pas Cezarį“ turėjo
pakankamai, užkandos nebuvo visiškai, o parduotuvės taip pat buvo uždarytos.
Cezaris, ilgai negalvojęs, sumaišė tuos produktus, kurių turėjo: kiaušinius,
alyvų aliejų, salotų lapus, duoną, Vorčesterio padažą, Parmezano sūrį ir
česnaką.

Restorano svečiai buvo tiesiog sužavėti. Ši istorija, papasakota Cezario
dukters, vėliau apaugo legendomis, naujomis pikantiškomis detalėmis.

Tai kaip gi būtent pirmą kartą buvo pagamintos šiais laikais tokios
populiarios salotos?

Cezaris salotinę įtrynė česnaku, išklojo dugną salotų lapais, palaistė aliejumi.
Kiaušiniai, kurie prieš tai minutę buvo verdančiame vandenyje, taip pat išlieti
į salotinės dugną. Vėliau įberta tarkuoto sūrio, citrinų sulčių, prieskonių ir
skrebučių, kurie kepami alyvų aliejuje su česnaku.

Legenda apie tai, kad salotose neva buvo ančiuvių, atsirado dėl Cezario brolio,
Alekso Cardini, kuris į salotas pridėjo ančiuvių ir pavadino jas „Aviatoriaus
salotomis“ (Aleksas tarnavo karo pilotu). Tačiau pats Cezaris nepripažino jokių
naujadarų ir tvirtino, kad salotoms tinka tik itališkas Parmezano sūris ir
itališkas alyvų aliejus.

Kai kurios legendos byloja, kad salotas sugalvojo apskritai ne Cezaris, o kiti
žmonės. Yra versija, kad Cezaris pavogė receptą. Tačiau tai – tik spėlionės.

Šiais laikais Cezaro salotų paruošimo variacijų yra gausybė, kai kurios jų netgi
neprimena to patiekalo, kuris Cezario Cardinio Tichuanoje buvo sukurtas 1924
metais.

Klasikinis receptas

Iš pradžių paruošiami skrebučiai. Nupjaukite batono luobelę, o minkštimą
supjaustykite nedideliais kubeliais. Pašlakstykite alyvų aliejumi, paskirstykite
kepimo skardoje ir kepkite tol, kol šie taps rusvi.

Žalią kiaušinį minutei įleiskite į verdantį vandenį, ataušinkite, nulupkite ir
susmulkinkite. Pridėkite vienos citrinos sulčių ir druskos ant peilio galiuko.
Tuomet įpilkite alyvų aliejaus.

Vėliau reikia nuplauti žaliuosius salotų lapus, juos nusausinti ir supjaustyti
nedideliais gabalėliais.

Sūrį tarkuokite stambia tarka. Dabar beliko sumaišyti komponentus. Imkite didelę
salotinę, patrinkite ją česnaku ir įberkite supjaustytus salotų lapus,
skrebučius, tarkuotą sūrį ir padažą. Viską gerai sumaišykite, o ant viršaus
užberkite likusius skrebučius ir sūrį.