Kaip išsiaiškinti, ar aš sergu migrena?

MIGRENA – TAI LIGA! MITAI IR TIKROVĖ

MITAS. Migrena atsiranda dėl galvos smegenų kraujagyslių spazmo (susiaurėjimo).

TIKROVĖ. Atvirkščiai. Esant migrenai, galvos kraujagyslės yra išsiplėtusios, todėl priepuolio metu patį skausmą sukelia jų pulsavimas.

MITAS. Migrena – tai susirgimas, atsirandantis dėl psichologinių priežasčių – streso, emocinio nestabilumo.

TIKROVĖ. Migrena – tai organinis neurologinis susirgimas. Psichologiniai veiksniai gali veikti tik ligos eigą. Pavyzdžiui, stresas gali provokuoti priepuolį, o depresija – lėtinės migrenos formos išsivystymą.

MITAS. Migrena nėra pavojingas susirgimas.

TIKROVĖ. Apskritai daugumai pacientų migrenos eiga yra gerybinė. Pavojų gali sukelti tik ligos komplikacijos, visų pirma – insultas. Lėtinė migrena, nors ir labai vargina, nesukelia pavojaus. Tačiau piktnaudžiavimas kombinuotais analgetikais sergant lėtine migrena gali sukelti negrįžtamus pakitimus vidaus organuose.

MITAS. Stiprus galvos skausmas – tai sunkaus galvos smegenų susirgimo požymis.

TIKROVĖ. Nebūtinai. Labai intensyvus skausmas dažniau nurodys migreną. Tuo tarpu įtariamas galvos smegenų navikas gali pasireikšti vidutinio intensyvumo galvos skausmais arba visai nesukelti skausmo.

MITAS. Sergantysis migrena – tiesiog simuliantas.

TIKROVĖ. Migrena priskiriama klastingų ligų dešimtukui. Vertinant tik moterų populiaciją, tai migrena įeina į penketuką susirgimų, labiausiai veikiančių moters gyvenimą.

MITAS. Migrena – tai moterų liga.

TIKROVĖ. Iš tikrųjų moterys serga dažniau (vyrų ir moterų santykis yra 1:2 arba 1:3). Nors migrena serga 6% vyrų, vis dėlto tai nemaži skaičiai.

MITAS. Jeigu sirgčiau migrena, apie tai žinočiau.

TIKROVĖ. Migrena – vienas iš mažiausiai suprantamų, sunkiai diagnozuojamų ir gydomų susirgimų. Tyrimai, kuriuos atliko JAV mokslininkai, parodė, jog daugiau nei pusė sergančiųjų migrena net neįtaria apie savo ligą.

MITAS. Migrenos diagnozės kriterijai yra paprasti ir kiekvienas gali sau nustatyti ligos diagnozę.

TIKROVĖ. Net ir patyrusiam gydytojui reikia patirties migrenos diagnozei nustatyti. Prieš patvirtinant ligą, gydytojas turi paneigti ilgą kitų susirgimų sąrašą.

MITAS. Esant migrenai skauda smegenis.

TIKROVĖ. Smegenys neturi skausmo receptorių, todėl skaudėti negali. Skausmo šaltinis yra galvos smegenų dangalų kraujagyslės ir trišakio nervo galūnėlės.

MITAS. Migrena – tiesiog galvos skausmas.

TIKROVĖ. Galvos skausmas – tai tik dalis migrenos pasireiškimo. Šiuo metu migrena suprantama kaip gerybinės eigos neurologinis susirgimas, galintis komplikuotis ir reikalaujantis gydytojo priežiūros.

MITAS. Triptanai pavojingi širdžiai.

TIKROVĖ. Visi triptanai griežtai tiriami dėl saugumo. Skiriant vaistus rekomenduojamomis dozėmis, jie yra gerai toleruojami ir nedažnai pablogina širdies funkciją. Triptanai nerekomenduojami sergant širdies liga, esant sunkiai arterinei hipertenzijai, laikinam kraujotakos sutrikimui, sunkiam kepenų nepakankamumui, persirgus insultu ar vartojant kitų vaistų migrenai gydyti.

MITAS. Jeigu triptanai nenumalšina galvos skausmo, tai vadinasi ne migrena.

TIKROVĖ. Triptanų grupės medikamentai pasižymi įvairiu efektyvumu. Bei galimas individualus atsakas į vaistą: tai, kas efektyvu vieniems, gali būti neveiksminga Jums, ir atvirkščiai.

MITAS. Migrenos galvos skausmas susijęs su arterinio kraujospūdžio padidėjimu.

TIKROVĖ. Gali būti. Galvos skausmas atsiranda staiga pakilus kraujospūdžiui. Jeigu migrenos priepuolio metu padidėja kraujospūdis, tai tikriausiai susiję su vegetacinės nervų sistemos aktyvavimu.

MITAS. Vaistai spazmolitikai (pavyzdžiui, nošpa) efektyvūs gydant migrenos priepuolį, nes mažina kraujagyslių spazmą.

TIKROVĖ. Minėta, kad migrenos skausmas susijęs ne su kraujagyslių spazmu. Be to, nošpa veikia tik virškinimo trakto ar šlapimo takų lygiuosius raumenis, bet ne galvos smegenų kraujagysles. Šiuo atveju, spazmolitikų veiksmingumą galima paaiškinti tik dėl poveikio minėtoms organų sistemoms. Nėra mokslinių klinikinių tyrimų, įrodančių spazmolitikų veiksmingumą migrenos atveju.

MITAS. Negalima paveikti migrenos eigos, reikia išmokti gyventi su šia liga.

TIKROVĖ. Yra daugelis medikamentinių ir nemedikamentinių priemonių migrenos profilaktikai ir gydymui. Kuris nors metodas būtinai bus efektyvus būtent Jums.