+5
-0
+5
Kaip teisingai suderinti produktus?

Sūris mėsai ne kompanionas, makaronai netinka prie karbonado, prie žuvies nereikia tiekti bulvių. Melionas išvis vienišius. Susigaudyti maisto derinimo subtilybėse ir nesusigundyti ištuštinti pilnos lėkštės- užduotis nepaprasta. Tuo labiau, jei nuo vaikystės pripratę valgyti viską iš eilės. Tačiau derinti maistą būtina, nenorint organizmo paversti  pūvančių produktų sąvartynu.  Maistas- tai sveikatos, o ne nutukimo ir virškinimo sutrikimų priežastis.

Maisto derinimo sistemą išvystė  amerikiečių gydytojas- natūropatas  Herbertas Šeltonas.  Pastebėjimus išdėstė 1928 metais išleistoje knygoje „Teisingas maisto produktų derinimas“. Savo mokslą grindė rusų mokslininko Ivano Pavlovo laboratorijoje atliekamais virškinimo fiziologijos bandymais. I. Pavlovas išsiaiškino, kad skirtingo maisto apdirbimas ir virškinimas vyksta skirtingose virškinamojo trakto dalyse ir skirtingu laiku. Pavyzdžiui, vaisiai virškinami plonojoje žarnoje, mėsa- 2- 3 valandas skrandyje, o vėliau plonojoje žarnoje. Skirtingoms maisto rūšims virškinti išskiriamos skirtingos virškinimo sultys.

Kad būtų lengviau suvokti, maistą sugrupuosime į grupes.

1 grupė: baltyminiai produktai. Jie virškinami rūgščioje terpėje. Tai mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, sėklos,  riešutai, grybai, pieno produktai, baklažanai.

2 grupė: žalias  termiškai neapdorotas maistas. Jis savyje turi virškinimo fermentų, kurie dalyvauja virškinimo procese. Tai  sezoninės daržovės, nepaisant jų spalvos: salierai, cikorija, kopūstai, špinatai, rūgštynės, ropės, agurkai, petražolės, šparagai, česnakai, paprika, ridikėliai. Šiai grupei priklauso vaisiai, uogos ir sausas vynas.

3 grupė:  angliavandeniai. Jie virškinami šarminėje aplinkoje. Tai kelių rūšių krakmolas (bulvės , varpiniai, iš kurių kepama duona, žemės riešutai, moliūgai, aguročiai), cukrus ir sirupai (įvairus cukrus, padažai, medus, uogienės)

4 grupė: riebalai. Alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų aliejai, sviestas, lašiniai, riebi mėsa, grietinė, grietinėlė.

Išsiaiškinsime, kokios maisto grupės derinasi tarpusavyje.

Baltymų (1 grupė) derinimas su angliavandeniais (3 grupė). Baltyminis maistas- mėsa, žuvis, kiaušiniai) pradedami virškinti skrandyje, toliau virškinimas tęsiasi plonojoje žarnoje ir baigiasi ant plonosios žarnos gaurelių. Skrandyje druskos rūgštis denatūruoja maisto baltymus.

 Angliavandeniai (duona, kruopos, makaronai) pradedami virškinti seilėse, nes seilės yra šarminės reakcijos. Iš skrandžio maistas patenka į dvylikapirštę žarną. Čia virškinami baltymai, riebalai bei angliavandeniai. Iš dvylikapirštės žarnos maistas toliau slenka plonąja žarna.  Joje vyrauja šarminė reakcija (pH8,5) ir žarnų sulčių fermentai baigia angliavandenius suvirškinti.

  Dietologai pataria mėsą, žuvį, kiaušinius valgyti be bulvių, makaronų, duonos.  1 grupė + 3 grupė- derinys netinkamas.

Baltymų (1 grupė) derinimas tarpusavyje. Nevienodos prigimties baltymo virškinimui skrandis išskiria skirtingo rūgštingumo ir koncentracijos virškinimo sultis. Todėl, baltyminį maistą: sūrį+ mėsą, mėsą+ kiaušinį, grybus+ riešutus neserviruokite į vieną lėkštę. Kitu atveju išsipūs skrandis, burnoje pajusite blogą kvapą. Be to, sūris turtingas fosforu. Fosforas lėtina mėsoje esančio cinko įsisavinimą. Cinkas svarbus odai, pasižymi antivirusinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Kodėl jį prarasti, neteisingai suderinus produktus? Reiškia, 1 grupė+ 1 grupė- tinkama, tačiau vienu metu patartina valgyti vieną koncentruotą baltyminį maistą.

Baltymų (1 grupė) derinimas su žaliu maistu (2 grupė). Visų rūšių baltyminiai produktai geriausiai derinasi su nekrakmolingais produktais ir sultingomis daržovėmis: špinatais, burokų lapais, aguročiais, svogūnais, salierais, cukinija, ridikėliais. Tačiau rūgštūs augalai su baltymu nesiderina. Vaisiuose esanti rūgštis  nepalankiai veikia virškinimo sultis, ardo pepsiną ir sumažina jo sekreciją. Todėl 1 grupė+ 2 grupė derinasi, parinkus nerūgščius nekrakmolingus augalus.

Angliavandenių (3 grupė) derinimas su žaliu maistu (2 grupė).  Rūgštūs augalai ir daug krakmolo turintys angliavandeniai deriniai sunkiai virškinami , juos patariama valgyti skirtingu metu. O pasmaguriavus  torto gabalu, atsvarai būtina suvalgyti  šviežių daržovių salotų. Derinys 3 grupė+ 2 grupė- tinkama, priderinus nerūgščius produktus.  

Žalias maistas (2 grupė) kartu su riebalais (4 grupė).  Žinant, kad žmogaus organizmui riebalai būtini, patariama salotas gardinti įvairiais aliejais, o riebesnę mėsą patiekti su kalnu žalumynų. Mat daržovės mažina neigiamą riebalų poveikį. 2 grupė+ 4 grupė derinys tinkamas.

Baltymų (1 grupė) ir riebalų (4 grupė) derinimo reikalai prasti.  Organizmui būtinų baltymų virškinimą lėtina kartu valgomi riebalai. Nesuvirškinti baltymai keliaudami per virškinamąjį traktą rūgsta, skleidžia toksinus ir taip nuodija organizmą. Todėl sviesto, grietinės, aliejaus negalima valgyti kartu su sūriu, kiaušiniu ar žuvimi. Derinys 1 grupė+ 4 grupė netinkamas.  

Šiandienos gydytojai neigia H. Šeltono  teoriją. Jie teigia, kad dvylikapirštėje žarnoje vienu metu virškinami baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Ir jokių fermentų ”konfliktų” skrandyje nebūna.

“Valgytojui” pačiam lieka spręsti, kaip tinkamai maitintis, kad išlikti sveikam, stipriam, jaunam. Pabandyti juk verta!

Parengta: L.Varanavičienė

 

 

 

 

 

 

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė