Vasaros karščiai – nelengvas išbandymas organizmui, ypač jei žmogus serga lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip hipertenzija ar diabetas. Ką reikėtų žinoti?

 

Hipertenzija

Būtent per karščius sergančiuosius širdies ir kraujagyslių ligomis dažnai ištinka insultas, infarktas ar hipertenzinė krizė. Kodėl taip nutinka, paaiškinti nesunku. Dėl gausaus prakaitavimo žmogus netenka skysčių ir mineralinių druskų, kraujas tampa tirštesnis. O tai apsunkina širdies darbą, dėl ko gali susidaryti trombai.

Kaip apsisaugoti?

Nebijokite gerti skysčių. Dažnai galima išgirsti rekomendacijų, kad sergantieji hipertenzija skysčių suvartojimą turi apriboti iki 1 litro per dieną. Tačiau ši rekomendacija tinka tik tuo atveju, jeigu žmogų kamuoja tinimai arba širdies nepakankamumas. Kitu atveju vandens reikia naudoti pakankamai – karštą dieną iki 3 litrų. Svarbiausia, kad vanduo ar kitas gėrimas nebūtų labai šaltas – tai apsunkina širdies darbą. Rinkitės kambario temperatūros gėrimus: pomidorų ar šiek tiek vandeniu praskiestas vaisių sultis, negazuotą mineralinį. Šie gėrimai kompensuos skysčių ir druskų netekimą.

Nepervarkite. Sunkius fizinius darbus atlikite arba anksti ryte, arba vakare, kai karštis dar nėra toks stiprus. Ypač kaitriomis dienomis hipertenzija sergantiems žmonėms nuo 11 val. iki 19 val. be reikalo geriau neiti į lauką, nevažinėti perpildytu visuomeniniu transportu. Namuose irgi nepradėkite fizinių jėgų reikalaujančių buities darbų.

Net jei ir labai karšta, nesimaudykite po šaltu dušu. Staigus temperatūrų pokytis (apie 10 °C) gali sukelti kraujagyslių spazmus. Atsigaivinkite drungnu vandeniu, po to nesišluostykite. Garuodamas vanduo šiek tiek atvėsins odą.

Mažinkite druskos suvartojimą. Kalbama ne tik apie jos bėrimą į patiekalus, bet ir apie sūrių gaminių vartojimo apribojimus.

Diabetas

JAV Majo klinikos mokslininkai nustatė, kad diabetikams pavojingas ne tik alinantis karštis, bet ir pakankamai gerai sveiko žmogaus „pakeliama“ 26–29 °C temperatūra. Sergant diabetu pagausėja prakaitavimas, todėl organizmas labai greitai netenka skysčių net ir esant nedideliam fiziniam krūviui. Tai gali sukelti staigų cukraus padidėjimą kraujyje. Be to, diabetikų oda yra jautresnė saulės spinduliams.

Kaip apsisaugoti?

Paisykite skysčių suvartojimo režimo. Diabetikai per karščius turėtų gurkšnoti vandenį po kelis gurkšnius kelis kartus per valandą.

Nepamirškite vaistų. Jei reikia išeiti iš namų, nepamirškite vaistų, padedančių palaikyti normalių gliukozės kiekį kraujyje. Nešioti juos geriausia šaltkrepšyje, diabetikams skirti vaistai karštyje labai greitai praranda veiksmingumą.

Venkite ilgai būti saulėje. Rinkitės pavėsį. Renkitės orai laidžiais rūbais, pridengiančiais pečius ir rankas. Būdami saulėje būtinai naudokite apsaugos nuo jos priemones.

Lietuvos sveikata