50 vyresnio amžiaus savanorių valgė pagal specialią dietą, o po trijų mėnesių atliko atminties tyrimus. Tyrimo metu užfiksuotas žymus pagerėjimas.

Tuo tarpu dietologijos specialistai perspėja, kad be atitinkamos priežiūros atliekamų panašių tyrimų metu gali nukentėti sveikata. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad laikantis mažiau kalorijų turinčios dietos pailgėja gyvenimo trukmė bei ilgesniam laikui atidedama su amžiumi susijusių ligų rizika. Tačiau kol kas neaišku, ar tyrimų su gyvūnais rezultatai bus tokie patys žmonių atveju, nes tyrimų su gyvūnais metu taikyta drastiškai sumažinta dieta. Šiuo metu mėginama nustatyti mechanizmą, atsakingą už mažiau kalorijų turinčios dietos teikiamą naudą. Spėjama, kad tokia nauda gaunama sumažinant laisvųjų radikalų kiekį organizme arba – uždegimo procesus mūsų kūne.
Munsterio universiteto tyrėjai atliko tyrimus su žmonėmis, remdamiesi tyrimų su žiurkėmis rezultatais, kurie parodė, kad kalorijų kiekį sumažinus 30 procentų galima pagerinti atmintį. Tyrime dalyvavę savanoriai, kurių amžiaus vidurkis sudarė 60 metų, buvo paskirstyti į tris grupes. Pirmajai grupei buvo taikoma subalansuota dieta, turinti įprastą kalorijų kiekį. Antrajai grupei taikyta panaši dieta, tačiau jos racione buvo didesnis kiekis neprisotintų riebiųjų rūgščių, panašių į tas, kurios aptinkamos alyvuogių aliejuje ar žuvyje. Trečiajai grupei skirta mažiau kalorijų turinti dieta.
Po trijų mėnesių atlikus atminties tyrimus, neužfiksuota jokio skirtumo tarp pirmosios ir antrosios grupės, tačiau trečioji grupė geriau atliko atminties testus. Taip pat šioje grupėje užfiksuotas fizinės sveikatos pagerėjimas, mažesnis insulino kiekis bei nustatyti mažesni uždegiminiai kūno procesai. Anot tyrėjų, tokie pokyčiai gali paaiškinti geresnius atminties rezultatus, kuriuos lėmė geresnė smegenų ląstelių būklė. Mokslininkai teigia, kad tai pirmieji eksperimentiniai įrodymai, rodantys, kad kalorijų sumažinimas gali pagerinti vyresnių žmonių atmintį. Tyrimo rezultatų dėka pavyks sukurti naujas prevencijos priemones bei gydymo strategijas, kurių pagalba bus galima palaikyti geresnę vyresnio amžiaus žmonių kognityvinę sveikatą. Anot Roehamptono universitete dirbančio daktaro Leigho Gibsono, insulino kieko sumažėjimas yra viena iš tikėtinų priežasčių, lemiančių protinio darbo pagerėjimą. Žinoma, kad šis hormonas aptinkamas su atmintimi susijusiose smegenų dalyse, o antruoju diabeto tipu sergančių žmonių smegenyse pastebimas padidėjęs insulino kiekis.

iMed