Mano penkiolikmetis sūnus intensyviai sportuoja: nuo mažumės žaidžia krepšinį. Pastaruoju metu pastebėjau, kad jis labai mieguistas. Grįžęs po pamokų miega, po treniruotės vėl miega. Ryte atsikelia į mokyklą skundžiasi, kad nori miego. Gal tai tiesiog pavasarinis vitaminų trūkumas, bet gal čia gali būti kas nors rimčiau?
Sabina

Atsako specialistas:
 

Vilniaus sporto medicinos centro vadovas Edmundas Švedas:

– Dažnai toks mieguistumas intensyviai sportuojantiesiems pasireiškia prieš varžybas, kai treneriai didina krūvius. Tuomet organizmas nuolat “apkraunamas”: įtemptai dirba ir plaučiai, ir širdis, ir inkstai, ir kepenys.

Padidėjus fiziniams krūviams imuninė sistema yra priversta sunkiai dirbti, o juk jos užduotis ginti mus nuo įvairiausių mikrobų, virusų ir panašiai.
Dažnai atsitinka taip, kad treneriai, kuriems iš tiesų yra labai sunku sureguliuoti kiekvienam vaikui krūvius, siekdami aukštesnių rezultatų, neretai “persūdo”. Tada imuninė sistema persikrauna, kitaip pavargsta. Nebepajėgia gintis.

Elementariausias pavyzdys – sugedę dantys. Juk dažnai, kol neskauda, niekur nesikreipiama. O tai sportuojančiam žmogui gali būti tiesiog pražūtis. Aplink burną juk šimtai tūkstančių įvairiausių mikrobų, mes juos nešiojame ir net nejaučiame.

Nuo dantų mikrobai papuola į kraują, vaikštinėja ten kaip kokie ponai ir aptikę silpną vietą užpuola. Sudėtingos ligos jie gal ir nesukels, tačiau žmogus jausis pavargęs, mieguistas, o sportininkas negalės siekti gerų rezultatų.
Todėl pastebėjus tokius simptomus tėveliams pirmiausia patarčiau vaikus nuvesti pas odontologą, gal tokio nuovargio priežastis yra dantys.
Gali būt ir pavasarinis vitaminų trūkumas. Tokias atvejais užtektų tik šiek tiek sumažinti krūvius ir pavartoti imunitetą stiprinančių vitaminų. 

Visai kitas reikalas, jei tarkim vaikas sportavo, sportavo, kasmet pasiekdavo vis geresnių rezultatų ir staiga jie ėmė prastėti. Tokiais atvejais galima įtarti ir rimtesnes ligas. Pavyzdžiui, širdies ydą. Tokiems sportuojantiems vaikams kurį laiką galima ir nieko neįtarti, nes kiti organai – plaučiai ar raumenys – stengiasi kompensuoti širdies darbo trūkumus. Tokiais atvejais reikia nuodugnaus visų sistemų “iškratymo”. Tiesa, nustačius širdies ydą didįjį sportą tektų pamiršti. 

Lietuvos sveikata

Širdies ligos

testas-apie-paaugliu-sveikata/61023″>Testas – paauglio sveikata