Kiekvienais metais Lietuvoje 4-5 naujagimių susilaukusios poros negali iš karto pranešti giminėms, ar jiems gimė berniukas, ar mergaitė. Išsiaiškinti naujagimio lytį padeda objektyvūs tyrimai, o kartais po jų medikams tenka net gelbėti kūdikio gyvybę.

Sutrikimus lemia genai

Neaiškios lyties kūdikio (anksčiau literatūroje vadinto hermafroditu) tėvai patiria didžiulį psichologinį stresą. Žinomas ne vienas atvejis, kai tokios šeimos, trokšdamos nuslėpti vaiko problemą, turėjo pakeisti gyvenamąją vietą. Jiems tekdavo nuolat akylai stebėti savo atžalą paplūdimyje, kad šis neapsinuogintų kaip kiti vaikai.

Ir pačiam vaikui dėl lytinio vystymosi sutrikimo augant iškildavo vis naujų fizinių ir moralinių sunkumų, diskomforto, bendravimo su bendraamžiais problemų.

Šiuolaikinė medicina suteikia galimybę viso to išvengti, nes dažniausiai jau galima patikimai diagnozuoti tikrąją vaiko lytį, suformuoti arba koreguoti išorinius lytinius organus dar visai mažam. Beveik visi endokrinologiniai tyrimai ir operacijos atliekami Lietuvoje. Tik esant ypač retoms anomalijoms, kai reikalingi molekulinės genetikos tyrimai, mėginiai siunčiami į specializuotus užsienio centrus.

Kaip “Respublikai” sakė Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės (VUVL) Urologijos skyriaus vedėjas Gilvydas Verkauskas, iki 7 vystymosi savaičių mergaičių ir berniukų embrionai morfologiškai yra vienodi. Tik vėliau, kai pradeda veikti hormonai, kūno dalys pradeda diferencijuotis pagal vyrišką ar moterišką “scenarijų”.

“Jei dėl genų mutacijų normaliai neveikia embriono lytinės liaukos, išskiriančios įvairius hormonus, arba sutrinka audinių jautrumas hormonams, sutrinka ir kūno dalių diferenciacija. Toks naujagimis gali gimti su nevisaverčiais vyriškais ir moteriškais išoriniais lyties organais, – aiškino vaikų urologas. – Pavyzdžiui, berniukui išsivysto nevisavertės sėklidės ir negamina pakankamai sėklidžių hormonų – testosterono ir antimiulerinio hormono. Pastarajam hormonui veikiant, embrionui atrofuojasi latakai, iš kurių vystosi gimda ir tubos, kadangi vyrui šie organai nereikalingi. Kai sėklidėse šio hormono gaminama per mažai, berniukas gali turėti ir vyriškus, ir moteriškus lyties organus”.

Pavojinga gyvybei

Lytinio vystymosi sutrikimo priežasčių yra daug. Gimus neaiškios lyties kūdikiui, reikia nedelsiant atlikti būtinus tyrimus ir išsiaiškinti, ar tai berniukas, ar mergaitė, nes kartais nuo to priklauso mažylio gyvybė.

G.Verkausko teigimu, jei nustatoma, kad neaiškios lyties kūdikis yra berniukas su nenusileidusiomis sėklidėmis, jį galima operuoti ir vėliau, bet būtina skubiai išsiaiškinti, ar sėklidės apskritai yra. Jei iš tiesų toks kūdikis yra mergaitė, turinti klitorio hipertrofiją, jos gyvybei gali grėsti rimtas pavojus.

“Klitorio hipertrofija dažniausiai atsiranda mergaitėms, sergančioms įgimta liga – antinksčių hiperplazija, – aiškina gydytojas. – Dėl genų sutrikimo jų organizmas negamina hidrokortizono – vadinamojo streso hormono, dalyvaujančio daugybėje metabolizmo ir imuniteto procesų. Trūkstant hidrokortizono, dėl autoreguliacijos mechanizmo smegenų pagumburio srityje ir hipofizyje padidėja antinksčius stimuliuojančių hormonų išsiskyrimas. Stimuliuojami antinksčiai vis tiek nepradeda gaminti hidrokortizono, bet padidėja vyriško hormono testosterono gamyba, todėl mergaitei užauga varputė ir ji atrodo kaip berniukas, tik be sėklidžių”.

Laiku neišsiaiškinus tokio naujagimio lyties ir neskyrus pakaitinio gydymo hormonais, įgimta antinksčių hiperplazija serganti mergaitė gali greitai mirti. Hidrokortizoną, kartais ir kitus antinksčių skiriamus hormonus pacientės turi vartoti visą gyvenimą. G.Verkausko teigimu, taip gydant, suaugusios jos yra normalios moterys, gali susilaukti vaikų.

Apsispręsti padeda tyrimai

Kokia iš tiesų yra naujagimio lytis, atskleidžia objektyvūs tyrimai. Pirmiausia, teigia G.Verkauskas, nustatomas vaiko kariotipas – kokios chromosomos yra kraujo ląstelėse. Jei esama Y chromosomų, spręsti, kad tai berniukas, galima ne visada. Būtina išsiaiškinti, ar iš išorės nematomos ir neužčiuopiamos lytinės liaukos yra pilvo viduje.

Atliekant šį tyrimą paimamas mikroskopinis liaukos gabaliukas ir tiriama, ar tai kiaušidės, ar sėklidės. Taip pat tiriama hormonų koncentracija kraujo serume, kartais net suleidžiant lytines liaukas stimuliuojančių hormonų.

Tik turėdamas visų tyrimų atsakymus, vaikų endokrinologo, urologo, ginekologo, genetiko ir psichologo konsiliumas drauge su naujagimio šeima sprendžia, kokios jis lyties ir ką daryti toliau.

Gelbsti plastinės operacijos

G.Verkausko teigimu, kartais operuoti mažylį būtina iš karto, kai reikia išsiaiškinti lytinių liaukų ir vidinių lytinių organų prigimtį. Tai diagnostinės, dažnai endoskopinės operacijos.

“Pavyzdžiui, paėmę biopsiją sužinome, kad naujagimis turi ne sėklides, o kiaušides. Tėvai gali ramiau jį auginti kaip mergaitę, o paaugus planuoti lytinių organų rekonstrukcinę operaciją – sumažinti varputę, atlikti makšties plastiką”, – sakė gydytojas, vienintelis Lietuvoje atliekantis šias operacijas. Anot jo, per pastaruosius dešimtmečius ši chirurgija labai pasikeitė: anksčiau hipertrofuotas klitoris būdavo tik amputuojamas, o dabar išsaugomas jo jautrumas, pasikeitė makšties formavimo operacijų technika.

Jei iš tyrimų maždaug 90 proc. galima spręsti, kad neaiškios lyties kūdikis yra berniukas, tėvams siūloma apsispręsti dėl kitokios operacijos – varputės formavimo ir sėklidžių nuleidimo.

“Plastinės lyties organų operacijos atliekamos 1-1,5 m. vaikams, iki to meto, kai mažyliai pradeda domėtis savo genitalijomis, – aiškino vaikų urologas. – Be to, ūgtelėjęs vaikas lengviau pakelia 3 valandų operaciją, per kurią taikoma bendra narkozė”.

Ankstyvoje vaikystėje sėkmingai išoperuoti pacientai dažniausiai to nė neprisimena. Tačiau ne vienam, ypač berniukams, prireikia papildomų koreguojančių operacijų dėl nemažo ir neišvengiamo komplikacijų skaičiaus. Išsprendus neaiškios lyties problemą, jie yra apsaugomi nuo psichologinio streso, kuris būtų neišvengiamas jiems bendraujant su bendraamžiais ir priešinga lytimi.

Alia ZINKUVIENĖ, “Respublika"
 
Vakarų ekspresas