Skausmo varžybos. Ar žinai, kas laimi?

Turbūt niekas nedrįs ginčytis, kad labiausiai prailgsta laikas, kai tenka kentėti skausmą. Nesvarbu, kas jį besukeltų – trauma ar susirgimas – tampame bejėgiai, pažeidžiami, irzlūs. Jei po ranka neturime vaistų, skubame į artimiausią vaistinę ir aktualus tebūna vienas klausimas – kas iš siūlomų preparatų gausos laimi skausmo įveikimo varžybas.

Kalbinta vaistininkė tvirtina, kad skausmą kenčiančiam žmogui vaisto kaina dažniausiai nerūpi. „Klausia, gal verta rinktis stipresnį, prašo tokio, kuris veikia greitai, nes nori skausmą numalšinti čia ir dabar“, ‑ sako farmacininkė.

Pasak farmacininkės, nemažai žmonių domisi šalutiniu analgetikų poveikiu ir prašo rekomenduoti tokį, kuris mažiausiai jį sukelia.

„Kai skausmą reikia numalšinti greitai, efektyviai ir ilgam, pacientams patariu imti Dolmen. Užtenka 10‑15 minučių ir kamuojantis pojūtis pastebimai sumažėja ar iš viso pranyksta. Jei pasirenkami tirpūs milteliai, rezultatas dar šiek tiek greitesnis. Kadangi visuomenės tolerancija skausmui mažėja, greitas vaisto poveikis yra itin aktualus“, ‑ pastebi vaistinės darbuotoja.

Pasak vaistininkės, Dolmen yra greitai veikiantis preparatas skirtas ūminiam skausmui malšinti. „Jei vartojami lėtesnės veikimo pradžios vaistai, būna, kad praeina valanda ar net dvi, kol medikamento veikimas pasiekia apogėjų. Tai žinau ir iš savo praktikos, ir iš pacientų atsiliepimų“, ‑ sako pašnekovė.

Klinikiniais tyrimais nustatyta, kad pavartojus 25 mg deksketoprofeno, skausmas pradeda mažėti jau po 15 minučių, o didžiausias analgezinis efektas pasiekiamas per 30-60 minučių.

Šis preparatas taip greitai veikia dėl veikliosios medžiagos ir sudėtyje esančios trometamolio druskos, kuri iki 1000 kartų pagreitina vaisto rezorbciją skrandyje. Todėl, esant ūminiam skausmui, patariama vaisto išgerti bent 30 minučių prieš valgį. Dolmen poveikis trunka gana ilgai: dažniausiai patariama vartoti po 25 mg kas 4-6 val. arba po 25 mg kas 8 valandos. Visa paros dozė neturi būti didesnė kaip 75 mg.

Šis medikamentas dažnai skiriamas kai kamuoja dantų skausmas. „Iš patirties žinau, kad šis vaistas nepamainomas, kai norisi greito poveikio. Su suaugusiais sūnumi ir dukra lankiausi stomatologijos klinikoje. Vienai rovė dantį, kitam taisė. Pamačiusi, kad dukra išbalo, ją pila prakaitas ir panašu, kad tuoj nualps, pasiūliau Dolmen. Ne tik jai, bet ir sūnui. Palengvėjimas abiems atėjo jau po dešimties minučių“, ‑ patirtimi dalijasi farmacininkė.

Kita kategorija, kurie iš kitų vaistų pasirenka būtent šį preparatą ‑ jauni, sportuojantys ar aktyviai laisvalaikį leidžiantys žmonės. Jis nepamainomas patyrus nesunkias kojų traumas: patempus sausgysles, raumenis ir po lūžių, kai galūnė jau imobilzuota, pooperaciniam skausmui malšinti.

 

„Vaistinė, kurioje aš dirbu, didžiausias srautas pacientų, patyrusių traumas, užsuka tiesiai iš ligoninės. Pirmąją dieną dažniausiai gydymo šalčiu neužtenka, reikia ir nuskausminančiųjų. Labai retas apsilankęs mūsų vaistinėje klausia, ką rekomenduočiau. Žmonės jau žino Dolmen, tiems, kuriems bent kartą jau bandė šį preparatą, kažko kito net siūlyti neverta. O ir perka dažniau ne tabletes, o greitesniu poveikiu pasižyminčius miltelius“, ‑ teigia vaistininkė.

Šis vaistas, vaistininkės žodžiais, tinka ir vienam iš labiausiai varginančių – simptominiam paūmėjusiam sąnarių skausmui  malšinti. „Jei norisi skausmą, kuo greičiau „nutildyti“, tikrai verta rinktis Dolmen“, ‑ sako pašnekovė.

Deksketoprofenas gali būti skiriamas lengvo ir vidutinio stiprumo raumenų (tarkim, sergant mialgija, miozitu, radikulopatija) skausmui malšinti, kamuojant dantų skausmui ar esant skausmingoms mėnesinėms.

Dolmen tarp panašių preparatų turi dar vieną nenuginčijamą pliusą – šį skausmą malšinantį vaistą rekomenduojama vartoti, kaip liaudyje sakoma: „ant tuščio“, t.y. nevalgius. Veiklioji medžiaga deksketoprofeno trometamolis greitai pasisavinama iš skrandžio ir todėl rečiau sukelia virškinimo trakto dirginimo reakcijas.

 „Skausmą kenčiančiam žmogui vaisto kaina dažniausiai nerūpi. Jis prašo tokio, kuris veikia greitai, nes nori skausmą numalšinti čia ir dabar“.