Kas naikina virusą H1N1?

Pietų Korėjos mokslininkai nustatė, kad paprastas gėlas vanduo, sumaišytas su nedideliu druskos rūgšties ir ozono dujų kiekiu, gali labai greitai neutralizuoti virusą H1N1 – tyrimo metu paaiškėjo, jog tai įvyksta vos per penkias minutes, rašo physorg.com. Pasak mokslininkų šis metodas neturėtų kenkti žmogaus sveikatai. „Virusą neutralizavęs junginys vėliau organizme išskaidomas ir tampa paprastu vandeniu, kuris nepalieka jokio rūgštinio poveikio pėdsakų”, – tvirtino Pietų Korėjoje esančio Yonsei universiteto mokslininkai Kwang Lee ir Baik Seong. Tyrimus jie atliko kartu su kolega Han Uhm iš Ajou universiteto. Jungtinio tyrimo rezultatus mokslininkai paskelbė naujausiame mokslinio žurnalo “Applied Physics Letters” numeryje. Šis atradimas svarbus ne tiek gripo gydymo prasme, kiek dėl dezinfekcijos. Virusas dėl palankių aplinkos sąlygų labai sparčiai plinta po visą pasaulį, tačiau tai būtų galima pristabdyti dezinfekuojant įvairius vandens šaltinius.

Deja, dabar naudojamos chloro pagrindu sukurtos cheminės medžiagos yra ne tik brangios, bet ir kenksmingos sveikatai. Tuo tarpu jį parūgštinus bei pridėjus ozono dujų, virusų išgyvenimo galimybės labai sumažėja, o tiesioginio pavojaus sveikatai neatsiranda. Mokslininkai tvirtina, kad tokioms reikmėms galima masinė “neutralaus rūgštinio vandens” gamyba, sujungiant nedidelius druskos rūgšties bei vandens kiekius. Vienai tonai vandens prireiktų vos 22 gramų koncentruotos rūgšties, mat net tokio kiekio pakanka, kad būtų pakeistas vandens rūgštingumo lygis nuo 7 iki 4 Ph.

Kaip teigia tyrinėtojai, įvykus reakcijai, išsiskiria pakankamai įelektrintų chloro jonų, mirtinai veikiančių virusą. Be to, šis junginys veikia ir kaip sterilizacijos priemonė. Nors pats rūgštinis vanduo jau pats savaime mažina viruso aktyvumą, pridėjus 10 miligramų ozono dujų į vieną litrą vandens, dar labiau sustiprinamas dezinfekcijos poveikis. Jie atliko bandymus su 43 000 skirtingų virusų – sureagavę su rūgštiniu vandeniu jie visi buvo sunaikinti vos po 5 minučių. Mokslininkai taip pat išbandė atskirus vandens mišinius tik su rūgštimi ir tik su ozonu. Nors abu atvejai mažina viruso kiekį, tačiau suminis mišinys veikia dar efektyviau.