+1
-0
+1
Kas skatina plaukų augimą
Kas skatina plaukų augimą

Pernelyg lėtas plaukų augimas – daugelį moterų ir merginų jaudinanti problema. Pradedame domėtis, kas skatina plaukų augimą dėl įvairių priežasčių: norisi, kad greičiau ataugtų plaukai po nepavykusio kirpimo ar nusižiūrėjome sau įdomią šukuoseną, o gal artėja svarbus gyvenimo įvykis, arba laukiame, kad plaukai greičiau atsigautų po ligos.
Šampūnų reklamos beveik įtikino mus, kad pritaikius tinkamas priemones mūsų nušiurę plaukai kaip mat atsigaus ir sužibės. Deja, tiesa yra tokia, kad galvos odą palikęs plaukas jau nebegali nei atsinaujinti, nei pasikeisti. Tai tiesiog negyvi baltymai.
Plaukai iki pečių užauga maždaug per dvejus metus. Pabandykite įsivaizduokite kokį nors audinį, nešiojamą kasdien ištisus dvejus metus, patiriantį aplinkos poveikį, plaunamą, džiovinamą, šukuojamą, veikiamą chemiškai. Net ir gerai rūpinantis plauku, jis natūraliai sensta.
Ieškodami, kas skatina plaukų augimą, turime nepamiršti svarbiausio dalyko: plaukai atspindi bendrą organizmo būklę. Sveikas, normalaus maisto gaunantis organizmas sąlygoja sveikus, žvilgančius plaukus.
Jei skydliaukės aktyvumas sumažėjęs, plaukai būna reti ir lūžinėjantys, tuo tarpu dėl padidėjusio skydliaukės aktyvumo plaukai greitai riebaluojasi.
Kadangi plaukai sudaryti iš baltymų, jeigu jų trūksta maiste, jei laikomasi dietos, nepakankamai aprūpinančios organizmą baltymais, plaukai gali susilpnėti arba sutrikti jų augimo ciklas. Kita vertus, pakankamai baltymų turinti dieta yra tai, kas skatina plaukų augimą.
Veršienos kepenys, mielės, kviečių gemalai – tai produktai, labai teigiamai veikiantys plaukus. Puikūs baltymų šaltiniai yra žuvis, kiaušiniai, pupelės, jogurtas. Tačiau nesitikėkite greito rezultato – tinkamos mitybos poveikis plaukams pasireikš tik po kelių mėnesių.
Naudokite kokybišką plaukų šepetį. Palenkite galvą į priekį ir šukuokite plaukus pirmyn, stimuliuodami galvos odą ir leisdami odoje esantiems riebalams padengti plauką per visą jų ilgį.
Rūpinkitės, kad plaukai būtų pakankamai drėkinami. Nebūtina naudoti pramoninius kondicionierius, galima rinktis natūralias priemones: avokadus, kiaušinį, alyvuogių ar varnalėšų aliejų, medų. Raskite, kas labiausiai tinka jūsų plaukams.
Neplaukite plaukų kasdien, leiskite jiems retkarčiais susiriebaluoti.
Trinkdami galvą, pamasažuokite galvos odą. Masažuokite žiūrėdami televizorių, dirbdami prie kompiuterio – apie 10 minučių kasdien, – tai pagerins kraujotaką, plaukai augs greičiau ir bus sveikesni.
Būkite švelnūs savo plaukams. Plaukų slinkimas yra natūralus procesas, kasdien iškrenta nuo 70 iki 150 plaukų, tačiau nepakankamai švelniai besielgdami su savo plaukais jūs galite šį procesą pagreitinti. Nelaikykite savo plaukų nuolat kietai supintų ar surištų į arklio uodegą. Pinkite ar suriškite laisvai. Nepeškite plaukų šukuodami.

Šukuokite plaukus prieš rytinį dušą. Per naktį plaukai gali susivelti. Sušukavus juos prieš dušą, mažesnė tikimybė, kad jie velsis prausimosi metu.
Nenaudokite džiovintuvo, leiskite plaukams džiūti natūraliai.
Verta žinoti ne tik tai, kas skatina plaukų augimą, bet ir kas jį stabdo. Tyrimais nustatyta, kad geležies stygius organizme neigiamai veikia plaukų būklę. Moterys, netenkančios daug kraujo mėnesinių metu, turėtų papildyti savo maistą daug geležies turinčiais produktais: tofu, lęšiais, pupelėmis, austrėmis, špinatais, razinomis, liesa jautiena.
Vegetarams reikia vartoti pakankamai vitamino C turinčių produktų. Vitaminas C padeda įsisavinti geležį iš daržovių.
Venkite staigaus svorio kritimo. Krenta kilogramai, krenta ir plaukai. Jei laikomasi griežtos dietos ir svorio netenkama sparčiai, organizmas patiria nemenką stresą. Be to būtina sekti, kad dietoje netrūktų baltymų ir geležies. Jei metate svorį, tegul jis mažėja po truputį.
Kiekvienas plaukas ant galvos auga 2-5 metus, paskutines šešias savaites augimas sulėtėja. Tuomet keletą mėnesių plaukas išbūna ramybės būsenoje ir iškrenta, kad jo vietoje galėtų išaugti naujas plaukas. Normaliai apie 15 procentų plaukų būna ramybės būsenoje, tačiau staigus mitybos pasikeitimas gali įtakoti plaukų svogūnėlius, esančius augimo fazėje, persijungti į ramybės būseną su po jos sekančiu plauku slinkimu. Kai kuriais atvejais vienu metu prarandama daugiau negu 30 procentų plaukų.
Išmokite atsipalaiduoti. Stresas – plaukų priešas. Neigiami plaukų būsenos pokyčiai gali pasireikšti praėjus nuo trijų savaičių iki keturių mėnesių po patirto streso.
Plaukai – bendros organizmo sveikatos indikatorius. Jeigu labai pablogėjo plaukų būklė,   neieškokite stebuklingų priemonių, kas skatina plaukų augimą. Verta pasitikrinti sveikatą ir pasakyti apie plaukų pokyčius savo gydytojui.