+5
-0
+5
Keletas patarimų, kaip pagerinti savo šeimos mitybos racioną

Neseniai žiniasklaidoje buvo pasirodęs straipsnis pavadinimu „Gydytoją pašiurpino tėvų elgesys: atsisakė keisti vis labiau silpstančio vaiko mitybą“. Straipsnyje buvo teigiama, jog tėvai vegetarai savo mažametį vaiką taip pat maitino tik vegetarišku maistu. Dėl to su maistu negaunant svarbių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino B12 ir geležies, vaiko organizmas išseko, jam prireikė gydytojų pagalbos...

Taigi, ką daryti, kad Jūsų šeimos mitybos racionas būtų visavertis ir subalansuotas?

Sveika mityba, kokia ji?

Su sveika mityba mes, atrodo, pradedam susipažinti jau nuo pat mažų dienų. Štai darželyje auklytės jau rodo sveikos mitybos piramidę ir liepa valgyti daug vaisių bei daržovių. Atrodo, jei ne auklytė, tai mamytė tikrai pamokys, kaip reikia sveikai maitintis.

Šių dienų pasaulyje jau net vaikai žino, kad sveikos mitybos viršuje yra produktai, kurių reikėtų vengti (gyvulinės kilmės riebalai, saldumynai, alkoholis), o apačioje piramidės vaizduojami tie produktai, kurie turėti dominuoti mūsų kasdieninės mitybos racione ( daržovės, vaisiai, grūdų košės, ruginių miltų gaminiai).

Prisipažinkite, jei dabar Jūs pažvelgtumėte į savo kasdieninės mitybos piramidę, ar ji atrodytų taip, kaip rekomenduoja mitybos specialistai? O gal atvirkščiai – kiekvieną dieną Jūs ir Jūsų šeima suvalgo daug maisto produktų, kurie pagaminti iš rafinuoto cukraus, viską kepate ant rafinuoto aliejaus, nors daug sveikiau būtų kepti ant „Ghi“ - indiško lydyto sviesto arba šalto spaudimo aliejaus?

Ir tai tik keletas klausimų Jums, kad atsakytumėte sau į klausimą ar Jūsų šeimos mityba yra subalansuota ir sveika. Atsakėte? Judame toliau.

3 patarimai šeimos mitybos racionui pagerinti

I patarimas. Nepraleiskite pusryčių ir nevalgykite sočios bei riebios vakarienės. Ne paslaptis, kad pusryčiai yra labai svarbūs – jokiu būdu nepraleiskite jų ir stebėkite, kad Jūsų šeimos nariai taip pat pavalgytų pusryčius. Pusryčiams rinkitės tuos produktus, kurie ilgam suteikia sotumo jausmą bei energijos, pavyzdžiui, grūdines košes. Vakare valgykite daržoves, sriubas, troškinius, maistą, kuris lengvai virškinamas. Taip maitindamiesi ne tik nepriaugsite nereikalingo antsvorio, bet ir nekamuos virškinimo sutrikimai, kurie labai dažnai vakarais atsiranda būtent dėl to, jog žmonės po ilgos darbo dienos būna išalkę ir persivalgo.

II patarimas. Valgykite daugiau daržovių ir mažiau mėsos. Labai dažnai valgant pagrindinius dienos patiekalus yra daroma viena klaida - valgoma daug mėsos ir mažai daržovių, o juk turėtų būti priešingai, - pusė lėkštės turėtų būti užpildyta daržovėmis, ketvirtadalis  - proteinais (mėsa, žuvis, kiaušiniai) ir pilno grūdo produktais (rudaisiais ryžiais, pupelėmis, lęšiais). Mėsos tikrai nereikėtų atsisakyti, nes joje yra gausu geležies, o jos stoka gali išprovokuoti tokias ligas kaip mažakraujystė (anemija). Galvos skausmas, odos blyškumas, bendras silpnumas, darbingumo sumažėjimas – visa tai gali būti ženklas, jog Jūsų organizmui trūksta geležies.

III patarimas. Rinkitės sveikus užkandžius. Gyvename amžiuje, kuriame už kiekvieno gatvės kampo galima rasti greito maisto restoranus. Juos labai mėgsta mūsų mažieji, o dėl laiko stokos nevengiame užsukti ir mes. Aptarnavimas ten greitas, tačiau maistas vargu ar suteiks mūsų organizmui daug naudos. Suvalgius vieną mėsainį ar keptų aliejuje bulvyčių gausime daug nereikalingų kalorijų ir jausmą „noriu valgyti dar“. Geriau įpraskite rinktis sveikus, savo namuose pasigamintus užkandžius. Vaikams į mokyklą užkandžiams įdėkite sveikų avižinių, namuose keptų batonėlių. Namuose, kuomet norisi užkandžiauti, rinkitės sveikus užkandžius, pavyzdžiui, humusą su daržovių lazdelėmis. Būkite pavyzdys savo vaikams – jie mokosi mitybos ypatumų iš Jūsų. 

Neverskite savo vaikų sekti Jūsų pėdomis

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, vyrauja vegetarizmo mada, tačiau neverskite savo vaikų sekti Jūsų pėdomis – vaikams reikia mėsos, nes su mėsa jie gauna augančiam organizmui būtinų medžiagų.

L.Rimgailė

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė