+1
-0
+1
Ko bijo peršalimo ligas galintys sukelti virusai?

Ir vėl šaltasis metų laikas. Ir vėl užklumpa ligos. Ir vėl sloga, ir vėl kosulys, ir vėl pakilusi temperatūra… Labai svarbų vaidmenį šioje srityje vaidina virusai. Mes jų labai bijome, nes nenorime susirgti, tačiau yra dalykų, kurių bijo ir patys virusai.

Virusas – infekcijas galintis sukelti patogenas. Jo sandara neląstelinė, jis daug mažesnis už bakterijas, todėl gali būti pastebimas tik su specialia, labai jautria įranga (elektroniniu mikroskopu). Įdomu tai, kad netgi pats žodis „virus“ lotyniškai reiškia „nuodą“. Kaip išvengti šių aplinkoje tykančių ir peršalimo ligas galinčių sukelti patogenų?

Virusai bijo stipraus imuniteto. Imunitetas – svarbiausia žmogaus apsauga nuo infekcinių ligų. Jį būtina stiprinti visus metus. Rekomenduojamos vitamino C ir cinko paros normos, žuvų taukai, greipfrutų sėklų ekstraktas gali padėti išsaugoti stiprų imunitetą. Subalansuota mityba, pakankamas poilsio kiekis, kontrastinis dušas, reguliari fizinė veikla taip pat labai svarbūs sveikam ir stipriam organizmui. Kai kurie augalai arba augaliniai preparatai su šių augalų ekstraktais taip pat gali prisidėti prie stipresnio imuniteto. Tokių augalų pavyzdžiai galėtų būti rausvažiedė ežiuolė, tikrasis imbieras, valgomasis česnakas ar svogūnas, spanguolės. Kai kurie žmonės imuniteto stiprinimui pasitelkia natūralius bičių produktus arba homeopatiją. Reikėtų suprasti, kad tokių priemonių veiksmingumas paremtas tik ilgalaikiu ir reguliariu vartojimu. Visų svarbiausia yra gera nuotaika ir puiki emocinė būklė, mat patiriama įtampa ypatingai sumenkina imuniteto galias, jis gali nusilpti labai greitai. Pavyzdžiui, kurį laiką patiriant nervinę įtampą ant lūpų gali ir vėl atsirasti pūslelinė.

Virusai bijo higienos. Taip, jiems labai baisus kruopštus rankų plovimas ir kasdieninė nosies priežiūra. Kadangi dauguma virusų plinta oro lašeliniu būdu ir ant gleivinių patenka tiesiogiai arba per nešvarias rankas, tai tikrai labai svarbu kuo dažniau ir kuo kruopščiau jas plauti. Nepakanka rankas nuskalauti vandeniu, reikia naudoti muilą ir įvairiais judesiais kruopščiai jas nuplauti – svarbu nepamiršti abiejų plaštakų pusių, tarpupirščių ir netgi riešų. Rytinis ar vakarinis nosies plovimas taip pat turėtų tapti svarbiu ritualu. Izotoninis jūros vanduo padeda pašalinti iš nosies ertmių susikaupusius nešvarumus: įvairius alergenus, tokius, kaip dulkės ar žiedadulkės, taip pat bakterijas ir virusus. Reguliariai nosies higienai ypač tinkamas Quixx Soft. Šis patogus vartojimui jūros vanduo ne tik palaiko švarią gleivinę, bet turi ir drėkinamąjį poveikį, nes jo sudėtis praturtinta vertingu alavijų ekstraktu. Atlanto vandenyno vandenyje gausu naudingų mineralų ir mikroelementų, kurie puoselėja ir padeda prižiūrėti jautrią, tačiau organizmo apsaugai labai svarbią nosies gleivinę.

Virusai bijo išvėdintų patalpų. Ten, kur švarus ir grynas oras – virusams ne vieta. Būtent dėl šios priežasties patariama nepamiršti vėdinti patalpų, nesvarbu, kokia lauko temperatūra. Netgi šalčiausią žiemos dieną vertinga bent trumpam atidaryti langus. Tikėtina, kad ten, kur ilgai nevėdinamos patalpos ir dažnai būna daug žmonių, virusams sudaromos puikios sąlygos ne tik kuo ilgiau išgyventi aplinkoje, bet ir greitai pasiekti gyvą organizmą, kuriame jie galės toliau sėkmingai gyventi ir daugintis.

Virusai bijo tinkamos aprangos. Jokia paslaptis, kad būtina rengtis pagal sezoną. Labai svarbi tinkama avalynė. Ji turėtų neperšlapti. Esant vėjuotam orui rekomenduojami neperpučiami audiniai. Net ir trumpam išbėgant iš šiltos patalpos į šaltą lauko orą būtina apsirengti, nes būtent staigus temperatūrų pasikeitimas yra viena dažniausių peršalimo priežasčių.  

Autorius:  farmacininkė Rūtelė Foktienė.