Yra apskaičiuota, kad kas 1000 žemės gyventojas turi lyties organų vystymosi sutrikimų. 

Tačiau apie šiuos sutrikimus buvo vengiama kalbėti ilgus metus. Situacija išlikusi panaši ir dabar. Moterys ir vyrai, kurie gimę su netaisyklingai išsivysčiusiais lyties organais, laiko tai didžiule gėda ir vengia bet kam apie tai prasitarti.Tarp tokių vystymosi sutrikimų, kurie įvyksta dar motinos įsčiose, ir žmonės, kurie turi ir vyriškų, ir moteriškų lytinių organų bruožų, aiškina „Daily Mail“.

Tačiau mokslininkai įspėja, kad tokių atvejų ateityje gali būti tik daugiau. Tam įtakos gali turėti cheminės medžiagos, naudojamos plastiko gamyboje ar hormonai, išsiskiriantis vartojant kontraceptines tabletes. Prisidėti gali ir vaistai, naudojami gyvulius auginti.

Nors Europos Sąjungoje gyvulininkystėje yra uždrausa naudoti augimą skatinančius hormonus, rizika išlieka, kad importuota mėsa gali būti pavojinga. Šių hormonų pėdsakai Didžiojoje Britanijoje aptinkami geriamo vandens pavyzdžiuose.

„Nėra abejonių, kad vyrų reprodukcijos sutrikimų vis daugėja, tačiau niekas nenori to pripažinti“, – sako profesorius Richardas Sharp iš Edinburgo universiteto.

Kol vieni mokslininkai kaltina hormonus dėl neteisingo kūdikių vytinių organų išsivystymo, kiti sako, kad tai tiesiog pokytis medicinoje, kuris leidžia tiksliau apibūdinti ir nustatyti naujas ligas ir nukrypimus.

Lytinio vystymosi nukrypimai yra kūdikio genetinio kodo klaidų pasekmė. Mergaitės turi dvi XX chromosomas, o berniukai vieną X, o kitą – Y. Lytinis vystymasis sutrinka, jei kūdikio genuose atsiranda papildoma X arba Y chromosoma.

Hiposadija pastebima kas 150-tam vyre. Hiposadija – tai vystymosi sutrikimas, kai nėra dalies šlapimtakio. Sergant šia liga, išorinė šlapimtakio anga yra varpos apačioje ar net tarpvietėje. Dėl hiposadijos iškrypsta varpa, kartais taip, kad sunku šlapintis ar atlikti lytinį aktą. Gimusio kūdikio varpa gali būti tokia maža, kad jį gali sumaišyti su mergaite.Vyram su šiuo genetiniu nukrypimu dažniausiai kyla daug psichologinių problemų. Jie vengia paauglystėje seksualiai eksperimentuoti.

Kartais tokie asmenys jaučiasi pasimetę dėl savo lytiško tapatumo. Kai kurie asmenys gali save laikyti vyrais, nors turi moterų kūnus, ir atvirkščiai. Kiti save laiko – trečiosios lyties atstovais.

Lietuvos sveikata

Testai apie vaikų sveikatą