+6
-1
+5
Kodėl išgėrus kavos norisi tuštintis?

Įrodyta, kad kavoje esantis kofeinas stimuliuoja smegenų veiklą, tačiau kavos puodelis gali stimuliuoti ir aną galą.Visiškai teisingai. Išgėrus kavos gali tekti atlikti „didelį reikalą“. Nors kelių tyrimų metu buvo bandoma įminti kavos poveikio viduriams paslaptį, mokslininkai vis dar neišsiaiškino, kodėl išgėrę šio gėrimo kai kurie žmonės skuba į tualetą.

Įdomūs tyrimų rezultatai

Vieno tyrimo, 1990 m. paskelbto gastroenterologijos žurnale „Gut“, metu buvo nustatyta, kad kava kai kuriems žmonėms sukelia skrandžio ir gaubtinės žarnos atsaką praėjus vos kelioms minutėms po pasimėgavimo šiuo gėrimu. Nors tyrimo metu nepavyko išsiaiškinti tikslios atsako priežasties, tyrėjai iškėlė hipotezę, jog kava kažkokiu būdu veikia epitelinį audinį, dengiantį skrandį ir plonąją žarną.

„Gut“ išspausdinto tyrimo metu taip pat buvo aptikta, kad šis gėrimas skatina gastrino, hormono, gaminamo skrandyje ir didinančio gaubtinės žarnos motorinę funkciją, išskyrimą. Kadangi gaubtinės žarnos dalis, kurioje išskiriamas gastrinas, yra arčiausiai tiesiosios žarnos, tyrėjai padarė išvadą, kad padidėjęs aktyvumas šioje vietoje gali būti kavos vidurių laisvinamojo poveikio priežastis.

Nors kai kurie sveikatos priežiūros specialistai mano, kad gaubtinės žarnos motorinį aktyvumą, arba susitraukimus, didina kofeinas, žurnale „Gut“ paskelbto tyrimo metu buvo nustatyta, jog kai kurie žmonės užsinori tuštintis išgėrę ir kavos be kofeino. Todėl mokslininkai priėjo išvadą, kad ne kofeinas, o kažkokia kita kavoje esanti medžiaga sukelia nemalonųjį šalutinį poveikį.

Kavos galvosūkis

Gali pasirodyti keista, kad kava, kuri jau seniai laikoma diuretiku, arba dehidratuojamuoju gėrimu, taip pat verčia tuštintis. Juk dehidratacija yra dažna užkietėjusių vidurių priežastis. Kita vertus, pastaraisiais metais atliktų mokslinių tyrimų metu buvo įrodyta, jog kava nepasižymi itin didelėmis diuretinėmis savybėmis.

2003 m. studijos, paskelbtos mitybos ir dietologijos žurnale „Journal of Human Nutrition and Dietetics“, metu buvo aptikta, kad reguliariai geriamos kavos šlapimo varomasis poveikis nuslopsta. Tiesą sakant, studijos autoriai pastebėjo, jog 2–3 kavos puodeliuose esantis kofeino kiekis neturi įtakos per dieną iš organizmo pašalinamo šlapimo kiekiui.