Kodėl mus traukia konkretūs žmonės?

Paaiškinsime moksliškai ir biologiškai, kodėl mus traukia konkretūs žmonės.

Kodėl tau patiko ji, o ne aš?

Iš tiesų, nelengva paaiškinti, kodėl jums patiko konkretus žmogus, tačiau viena aišku – tai neatsitiktinumas. Psichologė M. Kerulis teigia, kad vieni ar kiti žmonės mums gali patikti dėl to, ką patyrėme dar ankstyvoje vaikystėje. Vaikystės prisiminimus siejame su sutiktais žmonėmis, siekiame rasti vaikystėje pažintiems žmonėms atitikmenis, pavyzdžiui, jei vaikystėje jūsų geriausia draugė buvo aukšta, nenuostabu, kad vėliau jus traukia būtent aukšti žmonės.

Ką sako mokslas?

Pasak daktarės Helen Fisher, potraukį kitam žmogui ir „apdovanojimo“ jausmą jaučiame ta pačia smegenų dalimi. Turbūt todėl pirrmosios naujų santykių dienos yra tokios malonios. Smegenys gamina dopaminą, todėl būdami su mylimais žmonėmis, jaučiame euforiją ir malonumą. Dopaminas skatina kito hormono noripenefrino gamybą, o šis hormonas gali pradanginti jūsų apetitą ar neleisti jums užmigti. Būtent noripenefrino hormonas  lemia, kaip žmogus elgsis įtemptoje situacijoje. Smegenų tyrimų rezultatuose pastebima, kad matydami mylimo, o ne šiaip pažįstamo žmogaus nuotrauką, žmonės atsipalaiduoja, smegenys tarsi nušvinta.

Sutikus patrauklų žmogų, netrukus mūsų organizmas ima gaminti už mūsų savijautą per pirmuosius santykių etapus atsakingą serotoniną. Manoma, kad serotoninas blaško mintis taip smarkiai, kad net 65 proc. dienos galime galvoti apie tą patinkantį žmogų. Taigi, pirmomis santykių dienomis organizme susimaišius serotoninui ir dopaminui žmonės sako, kad „įsimyli“.

Viskas dėl hormonų

Moksliniuose tyrimuose skelbiama, kad būtent hormonai nulemia, kuris žmogus mums patiks. Daug testosterono turintiem vyrams patrauklios save itin moteriškomis laikančios moterys, tačiau moterims tokie vyrai nebūtina patinka.

Viską išduoda tavo žvilgsnis

Čikagos universiteto mokslininkai atliko tyrimą norėdami nustatyti, kiek svarbus žvilgsnis pradedant santykius. Tyrimo centre – akių  judesiai ir skirtumai tarp mylinčio bei geidžiančio žvilgsnio. Tyrimo dalyviams buvo rodomos romantinės meilės bei geismo nuotraukos. Pasirodo, kad stebėdami romantinės meilės nuotraukas žmonės  labiau kreipė dėmesį  į veidus, o kitose nuotraukose – į kūnus.

Kalbėk su manimi

Nustatyta, kad moterims, ypač per ovuliaciją, patrauklesni žemo balso vyrai. Teigiama, kad biologiškai ir istoriškai žemas balsas buvo sietinas su sveikesniais palikuonimis.

Taigi, vieni žmonės mus traukia dėl vaikystės prisiminimų, o kiti gali pradėti traukti, jei nuolat su jais bendraujame. Labai svarbus ir akių kontaktas – žiūrėdami į akis žmogui pranešate, kad visą dėmesį  skiriate tik jam.

Straipsnio autorė Giedrė Janušaitė (Šaltinis Red)