Kodėl nemažėja alkis?

Norite nuolat valgyti? Štai ką, galbūt, darote neteisingai:

Per vėlai einate miegoti

Ne laiku nuėję miegoti, sujaukiate hormonų balansą: už alkį atsakingas hormonas grelinas vėl atbunda, o sotumo jausmą leidžiantis pajausti leptinas užmiega. Be to, Čikagos universiteto mokslininkai nustatė, kad kai esame mieguisti, norime „skanesnio“ maisto: net ir nedidelio tyrimo rezultatai parodė, jog 4 val. naktį miegojusiems žmonėms buvo sunkiau atsispirti nesveikiems užkandžiams – bulvių traškučiams, sausainiams, nors jie jau ir buvo pavalgę įprastą vakarienę. Šiąnakt išmiegokite 7-9 val.

 

Renkatės netinkamus pusryčius

Pavalgius pusryčius netrunkate vėl išalkti? Misūrio universiteto mokslininkai nustatė, kad itin baltymingus pusryčius, pvz.: kiaušinius valgiusios moterys jautėsi sotesnės ir net suvalgė ne tokius sočius pietus, o štai blynus pusryčiams valgiusios ar išvis pusryčių atsisakiusios moterys greitai vėl išalko. Pusryčiaukite – 2013 m. skelbtame tyrime rašoma, kad sveikai pusryčiavusios, baltymus pusryčiams valgiusios paauglės vėliau mažiau norėjo save apdovanoti nesveiku maistu. „Baltymai mažina norą suvalgyti ką nors nesveiko ir padeda jaustis sotiems,“ – tikina daktarė A. Ginn-Meadow.

 

Pamirštate gerti vandenį

Neretai painiojame alkio ir troškulio jausmą, pastebi daktarė A. Ginn-Meadow, tad pajutę norą ką nors nesveiko užkrimsti, išgerkite vandens ir luktelkite – galbūt nebenorėsite valgyti. Vanduo padeda ir reguliuoti svorį bei apetitą – 2016 m. Ilinojaus universiteto mokslininkai išanalizavo 18300 suaugusiųjų mitybos ypatumus ir nustatė, jog gerdami daugiau vandens, tyrimo dalyviai atsikratė ir daugiau kalorijų, valgė mažiau perdirbto, sūraus, saldaus ar cholesterolio gausaus maisto.

 

Per ilgai nevalgote

Rekomenduojami tarpai tarp valgymų – 4 ar 5 valandos. Jei matote, kad negalėsite laiku pavalgyti, suvalgykite sveiką užkandį. „Valgydami pastoviomis valandomis, geriau suprasite alkio ir sotumo jausmą bei visiškai suvirškinsite maistą“ – mano daktarė A. Ginn-Meadow. Tik nepamirškite maitintis sveikai, valgyti pakankamai viso grūdo dalių produktų, vaisių, daržovių, pieno produktų.

 

Per daug maisto nuotraukų socialiniuose tinkluose

Įsijungiate „Facebook“ ar „Instagram“ , o ten –  vien tik maisto nuotraukas? 2016 m. aprašytas tyrimas, kurio rezultatuose prieita išvados: pamatę patrauklią maisto nuotrauką socialiniuose tinkluose, pasiunčiame smegenims signalą, pajuntame skonį ir net jei ir iš tiesų nesame alkani, užsinorime valgyti.

Per daug streso

Tikriausiai ne kartą užvaldyti įtampos griebiatės traškučių pakelio ar ledų indelio. Vis dėlto, jei stresas – jūsų nuolatinė būsena, streso hormonas kortizolis skatina alkio hormonų gamybą: „Be to, nuolat organizme esantis kortizolis skatina gliukozės išsiskyrimą, tad išauga cukraus kiekis kraujyje, organizmas tampa atsparus insulinui ir padidėja rizika susirgti 2 tipo diabetu. Kai gliukozės kiekis kraujyje išauga, o insulinas neišskiriamas, atsiranda alkis – organizmas mano, kad ląstelėms trūksta maisto,“  - teigia A. Ginn-Meadow.

Straipsnio autorė - Giedrė Izabelė Janušaitė ( Šaltinis THE HEALTHY)

 

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė