Kodėl nereikia pasitikėti kiekvienu internete randamu mitybos planu?

Socialiniai tinklai mirgėti mirga nuo idealias kūno formas demonstruojančių žmonių, tad natūralu, jog pažvelgus į jų atvaizdus jaučiamas pavydas, o skrandyje – alkis. Emocijų slopinimas maistu – žalingas įprotis, kuris gali privesti prie antsvorio ar nutukimo diagnozės. Dietos neretai atrodo kaip nekaltas ir gana efektyvus būdas numesti svorio, turėti daugiau energijos ir džiaugtis pilnavertišku gyvenimu, tačiau tokį rezultatą galima išgauti tik konsultuojantis su profesionaliais dietologais. Pasitikėti visais internete laisvai prieinamais mitybos planais – neverta ir netgi pavojinga, kodėl?

Jūs esate individualus, dieta – taip pat

Viena esminių internete randamų mitybos planų klaidų – perdėtas universalumas: nors teigiama, kad kiekvienas juos išbandęs pasieks neįtikėtinų rezultatų, tačiau realybė kiek kitokia. Minimi pažadai yra pigus marketingo triukus, kuriuo bandoma pritraukti kuo daugiau nieko nenutuokiančių žmonių. Tik keletas žmonių iš tiesų pasiekia tai, kas yra taip skambiai reklamuojama, o pagrindinė to priežastis būna neatsižvelgimas į individualius asmenų poreikius. Tokios dietos neretai yra pagrindžiamos visuomenėje seniai žinomomis sveiko ir saikingo valgymo praktikomis, o ne mokslu grįstomis įžvalgomis apie kiekvieno žmogaus organizmui reikalingomis maisto medžiagomis pagal jų sunaudojimą.

Dieta – ne tik maistas

Dar vienas bene visus internete laisvai prieinamus mitybos planus vienijantis bruožas – teigimas, jog optimaliam kūno svoriui pasiekti reikia valgyti kuo mažiau ar išvis badauti. Tiesa, valgydami mažesnėmis porcijomis bei sveikesnį maistą, mes sugebėsime atsikratyti bent dalimi norimo numesti svorio, tačiau tokiose situacijose kilogramai netrunka sugrįžti. Profesionalūs dietologai ir kūno svorio specialistai pabrėžia, jog norint kuo ilgiau išlaikyti sunkiai iškovotas kūno formas, reikia sveiką mitybą derinti su žalingų įpročiu atsisakymu bei fiziniu aktyvumu, t.y. sportu bei mankštomis. Tokiu būdu svorio metimas pavirsta sveiku gyvenimo būdu, o ne kitų iš aukščiau primestu reikalavimu.

Ne namai, o sveikas mūsų kūnas yra tikroji mūsų tvirtovė, tad ja rūpintis reikėtų atitinkamai. Gera savijauta bus užtikrinama tik tuomet, kai pakankamai investuosite į savo kūno puoselėjimą tiek finansiškai, tiek ir skiriamo laiko prasme, o laisvai internete prieinamos mitybos programos nedera nei su vienu.