Kojos – svarbiausias moters grožio elementas

Lengvos, sveikos ir dailios kojos juk daug geriau nei tinstančios, skausmingos ir mėlyno venų tinklo išvagotos apatinės galūnės, kurioms kasdien tenka tiek daug išbandymų! Sveikos ir gražios kojos turėtų būti kiekvieno žmogaus siekiamybė ne tik dėl estetinių, bet ir dėl sveikatos sumetimų.

Ne kiekvienas žino, kad išsiplėtusių venų ir besiformuojančių gumbelių vietose gali atsirasti sunkiai gyjančių opų, kurios tampa atviru keliu kraujo užkrėtimui, o venose susidarantys trombai gali tapti net ir staigios mirties priežastimi. Tad mitas, kad išsiplėtusios venos – tik grožio problema, kurios spręsti nebūtina, yra mažų mažiausiai neteisingas ir net žalingas.

Kuo anksčiau pradedamos gydyti kojų venų ligos, tuo geresnė gydymo prognozė. Be to, verta žinoti, ko reikėtų vengti, kad venų būklė ilgiau išliktų gera ir (arba) jau esanti patologija progresuotų lėčiau. Tad pristatome penkias blogybes, kenkiančias kojų venoms – galbūt net nežinojote, kad tokie iš pirmos pažiūros paprasti dalykai gali reikšmingai pakenkti veninei kraujotakai.

  • Venkite pernelyg aptemptų drabužių, nes jie gali trikdyti normalią kraujotaką. Vertėtų paminėti ir kojines, kurių gumelės per daug suspaudžia čiurnos arba blauzdos sritį ir kelnes, kurios stipriai apspaudžia dubenį. Pernelyg ankšti drabužiai ar per stipriai suveržtas diržas gali būti žalingi ir virškinimo sistemai ar net vaisingumui, tad dėvėkite tik patogią ir Jūsų dydį atitinkančią aprangą.
  • Aukštakulnius dėvėkite tik ypatingomis progomis. Pastebėta, kad dažniau aukštą pakulnę dėvinčioms moterims venų ligos išsivysto žymiau dažniau. Stenkitės rinktis patogią, lygiapadę avalynę, o aukštakulnius palikite tik šventiniams aprangos deriniams. Jei darbo specifika reikalauja nuolat dėvėti aukštakulnius, rinkitės kaip galima žemesnę pakulnę, kuo patogesnę batelių formą. Stenkitės kojas kuo dažniau pailsinti nuo aukštakulnių, palankstyti pėdas, pavaikščioti basomis.
  • Venkite karštų vonių ir pirčių, nes šie malonumai netinka venų ligų turintiems asmenims ir didina įvairių komplikacijų riziką. Jei labai norisi šių malonumų, pasidžiaugti jais reikėtų ne per dažnai ir rinktis kiek įmanoma žemesnę temperatūrą. Geriausia pirtyje tik šiek tiek apšilti prieš vėsesnį baseiną – tikėtina, kad tokiu atveju lengvas temperatūrų kontrastas kraujotakai ir bendram organizmo tonusui turėtų netgi teigiamą poveikį.
  • Atsisakykite venas traumuoti galinčių sporto šakų. Tarp tokių sporto rūšių – didelių svorių kilnojimas, itin aktyvi aerobika, šokinėjimas per virvutę, kai kurie kovos menai. Šios ir kitos sporto šakos didina venų traumų ir sužalojimų riziką, o jų praktikavimo metu joms tenka nemažas krūvis. Tikriausiai ne kartą teko matyti, kaip išsiplėtusios ir iššokusios ilgas distancijas nuvažiuojančio ar didelius sunkumus kilnojančio sportininko venos. Geriau rinktis vaikščiojimą (galima pasitelkti šiaurietiškas lazdas), plaukiojimą baseine, jogą, specialius tempimo ar kvėpavimo pratimus. Dėl tinkamos sportinės veiklos individualiu atveju būtina pasitarti su savo gydytoju ir (arba) kineziterapeutu.
  • Nerūkykite ir nevartokite alkoholio. Šie žalingi įpročiai kenkia visai širdies ir kraujagyslių sistemai, tad venos – ne išimtis. Šiai sistemai žalingas ir natrio chloridas arba valgomoji druska, kurios per dieną reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 gramus. Deja, bet statistinis europietis jos suvartoja net du ar tris kartus daugiau. Stenkitės nesūdyti jau paruošto maisto papildomai, skaityti produktų etiketes ir atrasti kitų prieskonių variacijas. Jūsų venos už tai padėkos – kaupsis mažiau skysčių ne tik kojose, bet ir po akimis – juk kaip nemalonu atsikelti su paburkusiais paakiais!

Šaltinis | Pasveik.lt