+1
-0
+1
Kojų venų varikozė gydoma jau ne vien skalpeliu

Kojų venų varikozė žmones kamuoja jau nuo seniausių laikų – tai atsispindi įvairiuose meno ir rašytiniuose šaltiniuose. Medicina nuolat ieško būdų, kaip patobulinti šios ligos gydymą.Vis dėlto daugybė žmonių mano, kad venų varikozės gydymui taikomos tik chirurginės operacijos, kurių metu naudojamas skalpelis. Taip jau senokai nėra. Taip, šis būdas vis dar svarbus venų varikozės gydyme ir kai kada tinkamas tik jis (jis kur kas saugesnis ir mažiau traumuojantis nei anksčiau), tačiau auksiniu standartu laikomos lazerinės kojų venų operacijos. Mitas, kad kojų venos bus operuojamos būtinai atviruoju būdu, daug ką atbaido nuo kreipimosi į kraujagyslių chirurgus ir pagalbos ieškojimo. Skubame pakeisti šią nusistovėjusią nuostatą ir pakalbėti apie naujoviškesnius gydymo metodus, kurie tinkami maždaug 90 procentų atvejų, kai kojų venas apskritai galima operuoti.

Pirmiausiai pakalbėkime apie laiko svarbą

Venų varikozė yra ta liga, kurios gydymą daugelis labai atidėlioja. Vieniems tai tik su estetika susijusi problema – moterys į kraujagyslių chirurgus neretai kreipiasi būtent dėl to, kad gėdijasi dėl savo kojų išvaizdos ir nebegali dėvėti sijonų ar suknelių. Tačiau kiek tokių pacientų, kurie į kojų išvaizdą tiesiog numoja ranka? Ir kas gi čia tokio, jei išsiplėtusias venas, sutrūkinėjusius kapiliarus, dažniau atsirandančias mėlynes, odos spalvos pasikeitimus ir susiformavusius gumbelius bei randus galima tiesiog paslėpti po kelnėmis ar storomis pėdkelnėmis? Vis dėlto sudėtinga ištisus metus nešioti uždarą aprangą, ypač, kai vyrauja aukšta oro temperatūra. Būtent tuomet dar labiau suintensyvėja kojų venų varikozę išduodantys simptomai – kojų skausmas, sunkumas, nuovargis, tinimas, pojūtis, tarsi jos būtų medinės, švininės ar tarsi jomis bėgiotų mažos skruzdėlytės. Pacientus gali varginti nemalonūs kojų tirpimai, mėšlungiai, pulsavimo pojūčiai. Iš pradžių šie simptomai kamuoja tik po sunkesnės darbo dienos, vėliau gali neapleisti ir visą parą.

Argi lengva gyventi, kai kojos sunkios ir jas jau skauda netgi dienos pradžioje? Tikrai ne. Ir laikas čia labai svarbus – kuo liga diagnozuojama anksčiau, tuo ji sėkmingiau gydoma, tuo daugiau gydymo metodų galima parinkti ir tuo geresnė paciento gyvenimo kokybė. Pavyzdžiui, jei lėtinis venų kraujotakos nepakankamumas jau komplikavosi negyjančiomis opomis, venų uždegimais, infekcijomis ir panašiai, tuomet gali belikti tik vienas kelias – rūpintis, kad pacientas jaustųsi kuo geriau ir nesusirgtų kraujo užkrėtimu ar gyvybiškai svarbių kraujagyslių neužkimštų trombai ar atskilusios jų dalys. Tad negydoma venų varikozė gali nuvesti net iki neįgalumo ar staigios mirties.

Naujausi gydymo metodai taikomi ir Lietuvoje

Taigi, ligą „sugriebti“ anksčiau tikrai verta. Pirmiausiai dėl to, kad tuomet gali būti tinkami patys naujausi gydymo metodai. Kraujagyslių chirurgai skaičiuoja antrą dešimtmetį, kai taikomi vadinamieji revoliuciniai venų varikozės gydymo būdai. Šiuolaikinės technologijos leidžia operacijas atlikti saugiau, tiksliau, stebint kiekvieną judesį ir veiksmą. Tai padeda išvengti matomų randų, didelių pooperacinių traumų – taikant naujausius metodus pacientas atsistoja iš karto po operacijos ir išeina savo kojomis. Štai atvira operacija vis dar reikalauja bendrinės nejautros, įvairų laiko tarpą trunkančio nedarbingumo, daugiau ar mažiau ant kojų matomų randų. Tuo tarpu endovaskuliniai metodai, kai naudojama specialaus lazerio sukeliama energija, atliekami taikant tik vietinę nejautrą, be to, pacientas gali atsistoti po operacijos ir neprarasti darbingumo. Dar nepraėjo dešimtmetis, kai taikomas pats naujausias ir praktiškai jokių jutimų nesukeliantis gydymo metodas – venų paveikimas bioklijais, kurie kraujagyslių sieneles tiesiog suklijuoja.

Konservatyvių gydymo metodų (heparino gelių vartojimo, elastinio trikotažo nešiojimo, masažų ir kontrastinių vonelių taikymo, venotonikų vartojimo) derinimas su chirurginiais metodais padeda pasiekti pačių geriausių rezultatų. Nors liga nėra 100 proc. išgydoma, labai svarbu adekvačiai ją kontroliuoti – kiekvienu atveju parenkamas pats tinkamiausias gydymas arba jo deriniai.