+8
-1
+7
Kokia bičių produktų nauda sveikatai?

Medus ir kiti bičių produktai nuo seniausių laikų naudojami maistui, sveikatai, grožiui ir net buitinėms reikmėms. Kiekvienas iš mūsų ragaujame medų. O ar daug žinome apie kitus bičių produktus, kaip pikis (propolis), pienelis, žiedadulkės, nuodai? Taigi, panagrinėkime.

Bičių pikis arba propolis. Tai bičių klijai, kurį bitės naudoja avilio plyšiams užklijuoti, svetimkūniams užbalzamuoti, koriams užtraukti. Bitutės propoliu apsirūpina iš medžių lipnių pumpurų. Propolio spalva gelsvai ar tamsiai ruda, aromatingai kvepia. Gydymas propoliu ypač populiarus liaudies medicinoje. Pašildytu bičių propolio tvarščiu jau nuo seno žmonės gydė odos ligas, mažino uždegimo skausmą, patinimą, greitino pažeistų audinių gijimą. Šiltas dažnai keičiamas propolio raištis  sėkmingai gydo tokias ligas, kaip raiščių patempimas, sausgyslių uždegimas, raumenų skausmas.

Iš propolio (arba kitaip bičių pikio), įmaišant kiaulės taukų, sviesto, aliejaus gaminamas tepalas. Šiuo tepalu  galima tepti votis, karpas, nuospaudas, nudegimus. Prieš tai pašildžius skaudamas vietas ir tepant minėtu tepalu, gydomas nugaros skausmas, peties sąnario skausmas, nervinės kilmės skausmai. Naujagimiui senovėje gumulėlis propolio buvo dedamas prie bambutės. Buvo manyta, kad jis augs ramus, jo nekamuos pilvo diegliukai, pilvo spazmai.

Nuryti tris kartus per dieną po aguonos dydžio trupinėlį reikia, kai užpuola gripas, peršalimas, kai skauda gerklę. Aliejinis bičių pikis, lašinant į nosį, yra geras vaistas nuo slogos. Marlės gabalėlis, primirkytas pikiu ir įdėtas į ausies landą gelbsti, kai vargina ausies skausmas. Danties skausmas  gydomas į skaudantį dantį įdėjus bičių pikio trupinėlį. Bičių pikiu (propoliu) įtrinamos skaudamos dantenos, čiulpiama, gydant opeles burnoje.

Skrandžio ligos, skrandžio skausmai, pilvo skausmas, virškinimo sutrikimai  gydomi natūralaus bičių pikio gumulėlį ilgai kramtant, kad susimaišytu su seilėmis. Sergant tuberkulioze, duoda specialios gamybos receptūros: bičių pikio, sviesto, medaus ir alijošiaus  mišinio. Ligoniui duodama po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną. Plaučių uždegimas, bronchitas taip pat gydomi šiuo mišiniu. O bičių pikį padeginus ant žarijų, dezinfekuojamos patalpos, kai siaučia gripas, virusinės ligos.

Atsargiai,  kai kure žmonės gali būti labai jautrūs minimam produktui.

Bičių pienelis – tai bičių darbininkių tam tikrų liaukų sekretas, kuriuo maitinamas bičių motinos vikšrelis, kiaušinėlių dėjimo laikotarpiu maitinama ir bičių motina. Baltos spalvos su perlamutriniu atspalviu drebutinė masė, specifinio kvapo ir aitriai rūgštaus skonio. Jis turtingas baltymais, riebalais, sacharoze. Taip pat turi daug hormonų, vitaminų ir mikroelementų. Jam būdingos bakteriostatinės  bei baktericidinės savybės.

Iš bičių pienelio gaminami preparatai, skirti sergantiems lėtinėmis ligomis, apetitui gerinti, nervų sistemos tonusui stiprinti, pieno sekrecijai didinti, kraujo kiekio atkūrimui po traumų, operacijų ar gimdymo. Taip pat kraujagyslių spazmams mažinti bei kaip vaistai nuo skausmo.

Žiedadulkės – jas renka bitės iš įvairių laukinių ir kultūrinių augalų. Kiekvieno augalo žiedadulkės yra skirtingos spalvos, dydžio, formos. Skraidydamos tarp žiedų, bitutės aplimpa žiedadulkėmis. Jas surenka į gurbelį, suvilgydamos nektaru ir seilėmis. Per vieną skridimą bitelės surenka po 20 mg žiedadulkių, kurias avilyje perdeda į korius ir galva tvirtai suspaudžia. Kai užsipildo du trečdaliai korio, likusią dalį užpildo medumi ir vašku. Taip gaunasi bičių duona. Joje vėliau vyksta cheminiai procesai, skyla baltymai, riebalai ir angliavandeniai.

Žiedadulkės ir bičių duona bites aprūpina reikalingais gyvybei palaikyti produktais. Labai naudingos jos yra ir medicinoje. Jų tvarsčiais gydomos žaizdos, silpniems ligoniams žiedadulkių ir medaus mišinys atstato jėgas, gydoma anemija, reguliuojama žarnyno veikla, mažėja skrandžio skausmai. Žiedadulkėmis gydomas priešinės liaukos uždegimas, aterosklerozė, hipertoninė liga, opaligė. Jos patariamos sportininkams prarastai energijai atstatyti.

Medus – mūsų mėgstamas bičių produktas. Liaudies medicinoje medus – tai vaistai nuo kosulio, juo gydomas gerklės ir krūtinės skausmas, votys. Kaip raminamoji priemonė medus patariamas dirbantiems sunkų protinį darbą. Populiarus nuo nemigos, ligoniams apiplauti (tirpalas su trupučiu acto). Medų kartu su korimui patariama kramtyti užėjus astmos priepuoliams.

Pagrindinės medaus sudėtinės dalys yra  gliukozė bei fruktozė, vanduo, sacharozė, dekstrinai, azotinės medžiagos, mineralinės medžiagos ir organinės rūgštys. Dėl turtingos medaus sudėties, suaugęs žmogus gali suvalgyti 60-90g per dieną. Žmonės, netoleruojantys angliavandenių, gali susirgti dilgėline, jiems gali atsirasti niežulys. Vaikams medaus norma lygi cukraus normai.

Bičių nuodai – skaidrus bespalvis, specifinio  kvapo, rūgščios reakcijos  skystis. Didžiausią gydomąjį poveikį turi sudėtinės dalys: skruzdžių rūgštis, histaminas, melitinas.

Medicinoje bičių nuodai stabdo mikroorganizmų: streptokokų, stafilokokų, difterijos bei tuberkuliozės sukėlėjų augimą. Bičių nuodai stimuliuoja širdies veiklą, reguliuoja angliavandenių ir riebalų apykaitą, mažina kraujyje cholesterolį.  Preparatai su bičių nuodais gerai malšina tokius negalavimus, kaip nugaros skausmas, radikulitas, polineuritas, reumatas, alerginės ligos. Chirurgijoje bičių nuodais galima malšinti skausmą, slopinti uždegimą, teigiamai veikti jungiamąjį audinį. Nuodų poveikis žmogaus organizmui labai įvairus. Tai priklauso nuo organizmo jautrumo, įgėlimo arba preparato suleidimo vietos ir nuodų dozės. Gydymui naudojant nedideles dozes, dėl poveikio spartumo,  galima gauti gerų rezultatų.

Autorius: L.Varanavičienė