Su vyru svarstome, kokį sporto būrelį parinkti devynmetei dukrai. Ji nori visko: ir plaukimo, ir gimnastikos, ir imtynių, ir daugelio kitų. Tačiau kiek domėjausi, ne visos sporto šakos mergaitėms tinka. Gal galėtumėt įvardinti, kurios tikrai joms nėra rekomenduotinos.  
Marija

Atsako specialistas:

Vilniaus sporto medicinos centro vadovas Edmundas Švedas:

– Mano giliu įsitikinimu, kai kurios sporto šakos tikrai yra netinkamos merginoms.
Tačiau šiais laikais viskas taip susimaišę, kad nebėra ribos tarp moteriškų ir vyriškų sporto šakų. Pavyzdžiui, boksas. Pastaruoju metu jis tampa vis populiaresne sporto šaka tarp merginų. Bet tai, mano nuomone, viena netinkamiausių sporto šakų. Tarkim, krūties vėžiu serga vis daugiau moterų, o boksuojantis nuolat smūgiuojama į šią sritį. Moksliškai nustatyta, kad tai didina krūties vėžio riziką. Tai kam tuomet rizikuoti? Rankinis taip pat nerekomenduotinas mergaitėms. Įsibėgėjus ir smūgiuodama į vartus ji krenta ant grindų. Susidaužo viską…

Antra vertus, negi sulaikysi, jei mergaitė ar mergina tikrai nori užsiimti būtent šiomis sporto šakomis. Bet mano nuomone, šiais laikais moterys per daug veržiasi į vyriškas sporto šakas.

Prieš leidžiant vaiką sportuoti, reikia labai gerai apžiūrėti sąlygas, kokiomis jis treniruosis. Nes kartais nutinka taip, kad pakenkia ne sporto šaka, o sąlygos. Kalbu iš asmeninės patirties. Mano abi dukros užsiiminėjo gimnastika. Šiaip labai tinkama sporto šaka merginoms, moterims. Tačiau treniravosi salėje ant medinių grindų, kur nebuvo paklota jokių kilimų. Kadangi ši sporto šaka neatsiejama nuo įvairiausių šuoliukų, dukros “atitrankė” pėdas taip, kad pažeidė raiščius, šie nebeišlaikė skliauto ir pėda pasidarė plokščia. Kauliukai išlinko ir teko operuoti, dabar abi yra plokščiapadės. 

Mergaitėms geriausia rinktis tokias sporto šakas, kurios ką nors lavintų. Pavyzdžiui, grakštumą, koordinaciją, lankstumą. Juk net natūraliai gamtoje patelės yra mažesnės, grakštesnės, liaunesnės, o patinai stambūs, raumeningi. Kam gi tai moteriai didžiuliai raumenys – nei labai gražu, nei labai sveika. Tačiau kaip ten bebūtų, reikia atsižvelgti į vaiko polinkius. Sportas turi būti ne katorga, o malonumas.

Lietuvos sveikata