+1
-0
+1
Kokios vaistažolės naudingos moterims?

Dėl hormonų pokyčių moteris vargina įvairūs negalavimai. Juos įveikti padės natūralūs vaistai iš gamtos.

Didžiosios dilgėlės

Šalina skysčių perteklių ir pabrinkimą, kurie būdingi prieš menstruacijas ar menopauzės metu, stiprina kraują, gerina medžiagų apykaitą, normalizuoja menstruacijų ciklą, mažina gausų kraujavimą per mėnesines.

Gysločių lapai

Dezinfekuoja, stabdo kraujavimą, mažina uždegimą ir spazmus, gerina virškinimą, didina skrandžio sulčių rūgštingumą.

Pankolių vaisiai

Mažina vidurių pūtimą, slopina spazmus ir uždegimą, skatina pieno sekreciją (žindančioms mamoms). Pieno gamybą skatina ir kmynų bei krapų sėklos, kiaulpienių šaknys, anyžiai, raudonėliai, kalendros.

Jonažolės

Dezinfekuoja, slopina uždegimus, spazmus ir kraujavimą, gydo ginekologines ligas ir depresiją (aktualu toms, kurias vargina niūri nuotaika mėnesinių ar menopauzės metu), tonizuoja, didina kraujospūdį, gerina virškinimą. Kadangi didina odos jautrumą saulei, vasarą ir kitais metų laikais būnant saulėje, jonažolių vartoti negalima.

Medetkos

Bene žinomiausia moteriška vaistažolė. Veikia kepenis ir padeda išsiskirti tulžiai, yra priešuždegiminė ir bakterijas veikianti vaistažolė.

Šermukšnių uogos

Puiki vaistažolė nuo avitaminozės. Jų kartumas skatina žarnyno veiklą.

Artišokų lapai

Vaistinė žaliava gaminama iš artišokų lapų. Jie skatina tulžies išsiskyrimą, taip pat reguliuodami riebalų ir cholesterolio kiekį stabdo senėjimą. Šiuolaikinėje natūralioje medicinoje artišokas vartojamas gydant įvairių tipų kepenų ir tulžies pūslės sutrikimus, profilaktiškai nuo tulžies akmenų, sergant anemija, ateroskeroze, diabetu, inkstų ligomis.

Kiaulpienių šaknys

Mažina kraujavimą per mėnesines, viduriavimą, gydo hemorojų, egzemą, šunvotes ir nudegimą, taip pat mastitą (dažnai pasitaiko krūtimi maitinančioms moterims), gerina miegą, tulžies nutekėjimą, aktyvina kepenų ir kasos fermentų veiklą, skatina medžiagų apykaitą ir valo organizmą. Dėl jose esančio inulino tinkamos vartoti cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Jei pila karščio bangos per menopauzę, veiksmingai padeda mišinys lygiomis dalimis su gervuogių ir šalavijų lapais.

Apynių spurgai

Vartojami kaip šlapimo išsiskyrimą skatinanti, „kraują valanti“ priemonė bei karščiuojant. Taip pat vartojama kaip raminamoji priemonė nuo skausmo sergant hipertonine liga, ateroskleroze, kamuojant nemigai. Nerekomenduojama maitinančioms moterims, nes mažina pieno sekreciją.

Beržų lapai

Pumpurai turi baktericidinių, skausmą malšinančių, uždegimą mažinančių savybių. Taip pat skatina prakaitavimą, greitina medžiagų apykaitą, šalina druskų sankaupas, mažina patinimus.