JAV Visuomenės sveikatos centras (VSC) išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad „Coca-cola“, „Diet coke“, „Pepsi“ ir „Diet pepsi“ gėrimuose yra chemikalo, kuris, atliekant bandymus su laboratorinėmis žiurkėmis ir pelėmis, sukėlė vėžį. 

Išvardintos gėrimų rūšys yra geriausiai parduodamos pasaulyje ir užima atitinkamai 1, 2 , 3 ir 6 vietas populiariausių gazuotų gaiviųjų gėrimų dešimtuke, rašo thehuffingtonpost.com.

Keičia receptūrą

Penktadienį BBC pranešė, kad būtent dėl minėto chemikalo dvi pasaulyje pirmaujančios gaiviųjų gėrimų kompanijos „Coca-cola“ ir „Pepsi“ planuoja keisti receptūrą. Tiesa, pakeitimai veiks tik Kalifornijoje, kur įstatymas reguliuoja 4-MI chemikalo kiekį gėrimuose.

Tai ne pirmas kartas, kai mokslininkai mėgina perspėti apie gazuotų gaiviųjų gėrimų pavojų sveikatai.

VSC teigimu, chemikalo kiekis yra pakankamai didelis, kad keltų pavojų jį vartojančių asmenų sveikatai. Remdamiesi tyrimų rezultatais, mokslininkai parengė peticiją, kuria ketina reikalauti ant produktų etikečių įspėti vartotojus apie vėžio pavojų.

Chemikalas 4-metilmidazolis (4-MI) yra šalutinis produktas, kuris susidaro naudojant dažus, suteikiančius gėrimams įprastą karamelinį atspalvį.

Tyrimai, siejantys chemikalą 4-MI su vėžiu, Kalifornijoje buvo atlikti dar 2009 metais. Remiantis vietos įstatymais, yra draudžiama prekiauti maisto produktais, kurių sudėtyje esantis minėtas chemikalas gali padidinti susirgimų vėžiu skaičių vienam iš 100 tūkst. žmonių. VSC darbuotojų duomenimis, ištirtuose gėrimuose esantis chemikalo kiekis gali padidinti susirgimų vėžiu skaičių 4,8 asmenų iš 100 tūkst.

Įtarimus neigia

Nepaisydama to, Amerikos gėrimų asociacija sukritikavo mokslininkų tyrimą ir neigia, kad gazuoti gaivieji gėrimai didina susirgimo vėžiu riziką.

„Pasaulyje pirmaujančios sveikatos organizacijos nuolatos patvirtina, kad dirbtiniai dažikliai, tarp jų ir 4-MI pėdsakai, kurie yra jų sudėtyje, yra saugūs vartoti tiek gaiviuosiuose gėrimuose, tiek kituose produktuose“, – teigiama jų atstovų pranešime.

Vanderbilto universiteto biochemikas Bryanas Walshas „Time‘s“ teigė, kad 4-MI chemikalas padidintų riziką susirgti vėžiu tik tuo atveju, jei asmuo per dieną išgertų tūkstantį skardinių gėrimo.

Vis dėlto net, jei karameliniai dažai ir nesukelia vėžio, yra nemažai kitų priežasčių, kodėl verta ribotai vartoti gazuotus gaiviuosius gėrimus. Saldūs gaivieji gėrimai taip pat siejami su diabetu ir nutukimu.

Įdomu, ar šis tyrimas bent kiek labiau padidins tikimybę, kad vėl sulauksime skaidrios it vanduo spalvos „Coca-cola“ ar „Pepsi“? 

Lietuvos sveikata