+1
-0
+1

Oro kondicionieriaus nauda ar žala mūsų organizmui – nuolatinė diskusijų tema. Vieni specialistai teigia, kad karštomis vasaros dienomis tai tarsi atgaiva organizmui, kiti juos laiko potencialiu ligų sukėlėju. Tačiau daug kas priklauso nuo žmogaus užsigrūdinimo: kuo jis labiau užsigrūdinęs, tuo mažesnę įtaką turi temperatūros svyravimai tarp kondicionuoto ir lauko oro.

Žinoma, jei lauke per 30° C karščio, o kondicionierius orą atvėsina iki 16°, toks kontrastas gali pakenkti net ir didžiausio stipruolio kvėpavimo takams.

O kaip geriausiai elgtis karštą vasaros dieną? Be baimės galima dirbti kondicionuojame patalpoje, važinėti su automobilyje įjungtu kondicionieriumi ar stengtis vengti šio komfortą teikiančio įrenginio?



Dėl peršalimo ligų vasarą kaltinti vien kondicionierius – neteisinga. Kondicionieriaus įtaka sveikatai labai priklauso nuo žmogaus užsigrūdinimo: kuo jis labiau užsigrūdinęs, tuo mažesnę įtaką turi temperatūros svyravimai tarp kondicionuoto ir lauko oro. Be to, reikia stengtis nepadaryti didelio temperatūrų skirtumų tarp lauko ir patalpos. Optimaliausias temperatūrų skirtumas – 6–8° C.

Oro kondicionieriumi naudojantis protingai, galima išvengti per didelio temperatūros kontrasto, ir taip nepakenkti akių bei kvėpavimo takų gleivinei.
Oro kondicionieriumi galima reguliuoti ne tik patalpos temperatūrą, bet ir drėgmę atsižvelgiant į poreikius. Taip galima išvengti sauso oro poveikio gleivinei, odai ir akims.

Naudojant kondicionierių automobilyje, anot visuomenės sveikatos specialistės, labai svarbu, kad šalto oro srovė nepūstų tiesiai į veidą, taip pat pūtimas neturėtų būti labai stiprus. Jei važiuojate nedidelį atstumą, kondicionieriaus geriau visai nejungti.

Kad oro kondicionierius nekenktų sveikatai, jį reikia tinkamai prižiūrėti – reguliariai papildyti šaldomosios medžiagos kiekį, išvalyti dulkes ir kitus nešvarumus iš vidinio ir išorinio įrenginio blokų, kondensato vamzdelio, patikrinti elektrinę įrenginio dalį ir darbo režimus. Tokį aptarnavimą reikėtų atlikti kiekvieno sezono pradžioje – pavasarį. Nes tik netinkamai eksploatuojamas kondicionierius gali tapti ir alerginių bei infekcinių ligų priežastimi.

Prieš

Be abejo, kondicionierius tikrai gali tapti ir alerginių bei infekcinių ligų priežastimi. Ant jo garintuvo paviršiaus bei ortakiuose gali susikaupti pavojingų bakterijų ir grybelių, galinčių sukelti ūmias virusines kvėpavimo takų infekcijas, bronchitą ar net astmą.

Taip pat galimas sveikatos sutrikdymas ir dėl staigių temperatūros pokyčių. Karščio ir tvankumo iškankinti žmonės stengiasi atsisėsti kuo arčiau kondicionieriaus, o tiesioginis oro srautas kartais gali būti vos +8° C. Temperatūrų skirtumas sėdint po vėsaus oro srove ir išėjus į vasaros gatves – labai didelis, todėl ir susergame. Peršalti galite net ir nebūdami prie pat kondicionieriaus. Jei lauke +30° C, o jūsų patalpoje vos +18°C, temperatūros skirtumas jau pernelyg didelis.

Be to, nuolat kondicionuojamose patalpose sumažėja santykinis drėgmės kiekis ir oras pasidaro sausas. Sausas oras neigiamai veikia odą, ji pradeda sausėti, šerpetoti, gali parausti.

Dėl kondicionierių išsausėjęs oras alina ir akis, o kondicionierių ir linzių derinys – dar pavojingesnis. Be to, sausas oras turi įtakos vadinamajam sausų akių sindromui, atsirandančiam nuolat būnant patalpose, kurių oras per sausas.
 

Kondicionieriaus nauda didesnė nei žala?