Kosulys – kvėpavimo takų pagalbos šauksmas

Kosulys – natūralus apsauginis refleksas, tačiau įprastai jis labai vargina ir norisi tokio simptomo atsikratyti kuo greičiau. Gydant kosulį labai svarbu išsiaiškinti tikslią jo priežastį, atkreipti dėmesį į pobūdį, trukmę, pasireiškimo laiką, paskatinančius veiksnius – tik tuomet gydymas bus sėkmingas. Šiame straipsnyje rasite pagrindinę informaciją, padedančią teisingai reaguoti į organizmo siunčiamus signalus apie jo sveikatos būklę.

Koks tai kosulys?

Svarbu išmokti skaityti kosulio ženklus. Nėra universalaus vaisto kosuliui gydyti, nes gydymas priklauso nuo daugybės dalykų. Vertėtų atkreipti dėmesį į šiuos aspektus ir tik tuomet galvoti apie tinkamiausią gydymą:

  • Kosulio produktyvumą – sausas jis ar drėgnas;
  • Kosulio pasireiškimo dažnį – retas jis ar dažnas;
  • Kosulio pobūdį – paviršinis jis ar gilus; spazminis ar priepuolinis, panašus į švokštimą, lojimą ir t.t.;
  • Kosulio trukmę ir pasireiškimo laiką – ar ūminis (iki 3 savaičių trukmės) , ar poūmis (3-8 savaičių trukmės), ar lėtinis (ilgiau nei 8 savaites trunkantis) ir kokiu paros laiku dažniausiai pasireiškia, o galbūt kamuoja nuolat;
  • Kosulį paskatinančius veiksnius – pavyzdžiui, ar jis dažniau vargina gulint ar stovint, ar pasireiškimą lemia tam tikri alergenai, šaltas oras, tabako dūmai ir t.t.;
  • Kartu su kosuliu pasireiškiančius simptomus, pavyzdžiui dusulį, vėmimą, krūtinės skausmą, pūlių ar kraujo atkosėjimą, karščiavimą, kaulų ir raumenų skausmą ir t.t.

Kuo išsamiau apibūdinamas kosulys, tuo lengviau paskirti tinkamą gydymą. Lankantis pas gydytoją gali prireikti ir pakosėti – tai bene vaizdingiausia ir geriausiai kosulio priežastį padedanti nustatyti priemonė. Taip pat būtina kuo tiksliau atsakyti į visus gydytojo klausimus. Jei kosulys gydomas namie, reikėtų atidžiai stebėti būklę ir nedelsti jai pablogėjus, ypač jei serga vaikas ar lėtinių ligų turintis asmuo. Lėtinis kosulys taip pat turėtų paskatinti susirūpinti savo sveikata.

Kosulio priežasčių sąrašas labai ilgas

Ne paslaptis, kad dažniausia kosulio priežastis yra peršalimas. Tinkamai jo negydant gresia rimtos komplikacijos, pavyzdžiui, ausų uždegimas, sinusitas, bronchitas ar net plaučių uždegimas. Ūminis ir poūmis kosulys dažniausiai kamuoja dėl infekcinių kvėpavimo takų ligų, o štai lėtinis kosulys jau gali rodyti kitas ligas, pavyzdžiui, bronchinę astmą, lėtinę obstrukcinę plaučių ligą, lėtinį bronchitą, ilgiau gydomas kvėpavimo takų infekcines ligas ar net onkologinius susirgimus. Kai kuriais atvejais kosulys net nesusijęs su kvėpavimo takų liga, pavyzdžiui,  sausai, ypač naktimis, kosėjama dėl gastroezofaginio refliukso ligos, kai kosulį provokuoja iš skrandžio kylantis rūgštus turinys. Kosulys kartais atsiranda dėl užstrigusio svetimkūnio, kai kurių vartojamų vaistų ar įpročio kosėti (tuomet naktį nekosėjama, tad psichogeninį kosulį nustatyti turėtų padėti artimieji).

Skirtingas kosulys gydomas skirtingai

Jei susergama virusine kvėpavimo takų infekcija (o jos sudaro mažiausiai 80 procentų visų šio tipo susirgimų), paprastai pirmiausiai atsiranda sausas, dirginantis, paviršinis kosulys. Jei jis per daug nevargina, verta daugiau pailsėti, gerti skysčius, ypač šiltus, naudoti inhaliacijas, skalauti gerklę. Jei sausas kosulys visiškai neduoda ramybės, tuomet 2-3 paras (ir ne ilgiau nei 5-7 paras) galima vartoti kosulį slopinančius vaistus. Sauso kosulio stadijoje negalima vartoti atsikosėjimą gerinančių preparatų – tai tik apsunkina sveikimo procesą, dirgina kvėpavimo takus, priverčia kauptis bronchų sekretą, kuris natūraliomis sąlygomis turėtų pasišalinti ir taip iš kvėpavimo sistemos pašalinti patogenus.

Dažniausiai vyrauja taisyklė, kad kelias dienas kamavęs sausas kosulys pagaliau tampa drėgnu. Tuomet į pagalbą galima pasitelkti bronchų sekretą skystinančius ir jų pasišalinimą gerinančius vaistinius preparatus. Yra kelios šių vaistinių preparatų grupės, tačiau jų poveikis panašus. Vienas populiariausių – ambroksolis, kuris yra veiklioji Flavamed medžiaga. Asortimente taip pat vyrauja acetilcisteino, bromheksino, vaistažolių  ir kitų veikliųjų medžiagų turintys vaistiniai preparatai.

Šaltinis| Pasveik.lt