Net ir pasibaigus šiltajam sezonui daugelis moterų neišsižada sijonų ir suknelių. Norėdamos atrodyti patraukliai ypač daug dėmesio jos skiria kojoms. Vis dėlto pastebėjusios išsiplėtusias kojų venas ne visada imasi priemonių spręsti šią problemą, dažniau – pradeda slėpti kojas ir sijonus keičia kelnėmis. Taip elgdamosis moterys daro klaidą – kojų venų ligos yra išgydomos. Į klausimus apie šį negalavimą atsako dr. Vaidotas Zabulis, privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ kraujagyslių chirurgas.

Jei medikas patvirtina, jog jums – lėtinis kojų venų nepakankamumas ir liga yra pažengusi, kojų venų šalinimo operaciją rekomenduojama atlikti dar iki nėštumo.

Dėl ko atsiranda kojų venų ligos?

Šį negalavimą gali lemti keletas skirtingų priežasčių. Vieniems ši liga išsivysto dėl netinkamų kasdienių įpročių, kiti ją paveldi genetiškai. Svarbu žinoti, jog pasveikti gali kiekvienas – ir įgijęs, ir paveldėjęs ligą.

Tiesa, antsvorio turintys žmonės lėtiniu veniniu nepakankamumu serga dažniau, juos vargina tinstančios kojos, sunkumas ar niežulys kojose. Dėl šios priežasties būtina prižiūrėti savo kūno masės dydį. Be to, moterims ypač svarbu žinoti ir tai, jog aukštakulniai bei aptempti, judesius bei odos „kvėpavimą“ varžantys rūbai taip pat gali lemti kojų venų ligas.

Kokios profilaktinės priemonės gali padėti apsisaugoti nuo kojų venų ligų?

Kadangi kojų venų ligos gali atsirasti ir dėl ilgo stovėjimo, sėdėjimo, karščio ar sunkaus fizinio darbo, tai patiriantiems žmonėms būtina kuo daugiau vaikščioti. Jei dirbamas sėdimas arba stovimas darbas, patartina periodiškai atlikti specialius pratimus sulenkiant ir ištiesiant pėdą, kad susitrauktų blauzdos raumuo ir taip palengvintų veninio kraujo ištekėjimą iš kojų. Taip pat labai veiksminga gulint lovoje iškelti kojas aukštyn, jas sulenkti ir ištiesti lyg važiuojant dviračiu.

Ar tiesa, kad kojų venų ligos dažnai vargina nėščiąsias? Ar laukiantis galima gydyti šį negalavimą?

Išsiplėtusios kojų venos dažnai kankina net ir tas, kurios anksčiau nesusidūrė su tokiomis problemomis. Svarbu žinoti, kad nėštumo metu kojų venų operacijų daryti negalima. Todėl dar planuojant susilaukti vaikelio ir pastebėjus išsiplėtusias kojų venas patartina pasikonsultuoti su kraujagyslių chirurgu.

Jei medikas patvirtina, jog jums – lėtinis kojų venų nepakankamumas ir liga yra pažengusi, kojų venų šalinimo operaciją rekomenduojama atlikti dar iki nėštumo. Tiesa, jei jokių pakitimų nepastebite, vis tiek planuojant susilaukti vaiko rekomenduojama tikrinantis viso organizmo sveikatą nepamiršti ištirti ir kraujagyslių būklę.

Kokiu būdu yra gydomos kojų venų ligos?

Gydymo būdų yra įvairių ir visus juos galima suskirstyti į dvi grupes – konservatyviuosius arba chirurginius. Konservatyvieji – tai gydymas vaistais, tepalais, kompresine terapija. Šiems metodams nepasiteisinant rekomenduojama taikyti chirurginį būdą.

Dabar ypač populiarėja gydymas lazeriu. Dar visai neseniai ši procedūra buvo laikoma naujove, tačiau dabar tokį metodą renkasi apie 90 proc. visų pacientų ir galima drąsiai sakyti, kad lazerio operacijos yra patikrinta šiuolaikinė gydymo priemonė. Tai minimaliai invazyvus būdas, kai nereikia daryti didelių pjūvių, o tik per įdūrimo tašką lazerio spindulys „išgarina“ venoje esantį vandenį, vena tarsi „sulimpa“ ir išnyksta“.

Šis operacinis gydymo būdas yra patrauklus tuo, kad pacientas po operacijos gali iš karto vaikščioti ir vykti namo. Po lazerinės operacijos pacientas gana sparčiai gyja, jis nedarbingas būna tik labai trumpą laiką. Kojų venų operacijas labiausiai patartina atlikti vėsiu metų laikotarpiu – rudenį, žiemą ar ankstyvą pavasarį. Operuojantis vasarą atsiranda didesnis galimų komplikacijų skaičius, pavyzdžiui, kyla didesnė rizika infekcijai. Be to, lietuviška vasara yra per daug trumpa, kad ją aukotumėte dėl problemos, kuri nėra mirtina.

Lietuvos sveikata