Hong Kongo mokslininkai atrado būdą kaip diagnozuoti paveldimas ligas, kuriomis gali sirgti vaisius. Tokias ligas, kaip cistinė fibrozė, mažakraujystė ar anemija bus galima nustatyti atliekant motinos kraujo testą.

 

Iki šiol panašūs testai paveldimoms ligoms nustatyti buvo atliekami su didesnės intervencijos procedūromis, kurios ne visuomet yra saugios vaisiui. Šie testai buvo atliekami iš gimdos paimant vaisiaus vandenų pavyzdį.

 

Visgi Tailando ir Hong Kongo mokslininkai atrado būdą, kaip diagnozuoti monogenerines ligas, kurias sąlygoja vienintelė klaida žmogaus DNR. Tai galima nustatyti paimant motinos kraujo ir lyginant mutuojančius ir normalius genus DNR grandinėje. Tai yra įmanoma, kadangi vaisiaus DNR cirkuliuoja ir motinos kraujyje, kaip mokslininkų nustatyta prieš keletą metų.

 

Naudojant aukšto lygio technologijas, motinos kraujyje nustatoma kiek yra normalių ir mutuotų DNR grandinės genų, kuriuos iš šių genų galėjo paveldėti vaisius. Visgi pabrėžiama, kad tyrimų kokybė taip pat priklausys nuo vaisiaus DNR koncentracijos motinos kraujyje.

 

Reuters Health