+1
-0
+1
Kuo naudingos pistacijos?
Daugelis iš mūsų mėgsta pistacijas, kurios yra ne tik skanūs riešutėliai, bet ir labai maistingi, puikiai papildantys mūsų maisto racioną.  

Pistacijos yra puikus svarbių mikroelementų šaltinis. Jose yra vario, mangano, taip pat geras fosforo šaltinis. Maistingumo atžvilgiu, pagal turimų kalorijų kiekį, pistacijose taip pat yra didelis kiekis kalio ir magnio.

Pistacijos yra puikus vitamino B6 ir kitų B grupės vitaminų šaltinis. Vitamino B6 pistacijose yra tiek pat, kaip ir jautienos kepenyse, kurios yra dažnai reklamuojamos kaip labai daug šio vitamino turintis šaltinis. Pistacijų porcija vitaminu B6 organizmą aprūpina net  20 proc. dienos normos. Be to, kad pistacijose yra vitamino B6, jos taip pat yra puikus tiamino šaltinis.

Pistacijose taip pat yra šiek tiek mažiau kitų vitaminų, tokių kaip folatai ir biotinas, taip pat riboflavinas, niacinas ir pantoteno rūgštis. Pistacijos turi didelį kiekį fenolių, dėl kurių šie riešutai pasižymi itin geromis antioksidacinėmis savybėmis.

Pistacijos - tai vieninteliai riešutai, turintys didelį kiekį liuteino ir zeaksantino Šių karotinoidų vartojimas maistui siejamas su sumažėjusia rizika susirgti senatvine akių geltonosios dėmės degeneracija, kuri yra viena iš pagrindinių priežasčių, sukeliančių vyresnių kaip 65 metų amžiaus žmonių aklumą.  

Pistacijos yra riešutai su didžiausiu maistinių skaidulų kiekiu. Dauguma amerikiečių valgo kur kas mažiau nei 14 g ląstelienos/1000 kalorijų. Kadangi pistacijose yra didelis kiekis ląstelienos, šie riešutai gali padėti pasiekti papildyti ląstelienos kiekį organizme.  

Kiekviena uncija (28 g) pistacijų aprūpina organizmą 3 g ląstelienos, o tai sudaro maždaug 12 proc. dienos normos. Tai du kartus daugiau, palyginus su viena uncija (28 g) ląstelienos, gaunamos iš graikinių riešutų  ir beveik tiek pat, kiek turi viena avižinių dribsnių porcija.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė