Lapkričio 19 d. minima Pasaulinė lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) diena. Šių metų jos šūkis „Dūstantysis – ne bejėgis“.Lėtinė obstrukcinė plaučių liga – tai lėtinė liga, pažeidžianti kvėpavimo takus. Ji išsivysto dėl ilgalaikio įkvepiamų kenksmingų dalelių ar dujų, dažniausiai – tabako dūmų, poveikio į plaučius, kai kvėpavimo takų spindis susiaurėja ir orui sunku patekti į plaučius bei pasišalinti iš jų. Ligos pradžia dažnai nepastebima. Ji progresuoja lėtai ir plaučių funkcija labiau sutrinka tik po ilgamečio, 10 metų ir ilgesnio, rūkymo ar nuolatinio dulkių, chemikalų poveikio. Kadangi ligos pradžioje simptomai minimalūs arba jų apskritai nėra, pacientai į gydytojus nesikreipia. Susirgimas dažnai diagnozuojamas tik vyresnio amžiaus žmonėms.

Pasaulinė LOPL diena buvo inicijuota ir kasmet minima nuo 2002 m. Norima akcentuoti, kad dusulys ir kiti ligos simptomai nėra žmogaus fiziologinio senėjimo pasekmė, o gali būti pirmieji ligos požymiai. Kiekvienas rūkantysis gali sirgti LOPL ir jam galima padėti, jei jis kreipsis pagalbos.

LOPL yra rimta sveikatos problema. Ši liga yra viena pagrindinių sergamumo ir mirtingumo priežasčių pasaulyje. Šiandien – tai ketvirtoji mirtingumo priežastis ir vienintelė lėtinė liga pasaulyje, dėl kurios didėja mirtingumas. Šiuo metu pasaulyje serga per 500 milijonų žmonių, kasmet miršta – 3 milijonai. Europoje serga iki 300 tūkst. žmonių. Lietuvoje medicinos statistikos duomenimis, sergančiųjų LOPL skaičius siekia daugiau nei 60000, o kasmet dėl jos miršta apie 1000 asmenų. Numatoma, kad artimiausią dešimtmetį pasaulyje LOPL ir toliau plis, o mirtingumas nuo šios ligos didės. Visuomenei tenka reikšminga ir vis didėjanti ekonominė bei socialinė sergamumo šia liga našta. LOPL gydymas kainuoja daugiau negu astmos. 50–75 proc. šių sąnaudų tenka paslaugoms, kurių prireikia ligai. Paūmėjus.
 

SAM info