+0
-1
-1

Riešuto „portretas“

Paprastasis lazdynas (Corylus) graikiškai „corys“, kurį išvertus reiškia „šalmas“. Lazdynas žydi kovo–balandžio mėnesiais, prieš sprogstant lapams. Vaisiai subręsta rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais. Vaisius būna pailgos formos, kietame sumedėjusiame kevale, apgaubtas lapų goželės. Gali kekėje būti nuo dviejų iki septynių riešutų, auga ir pavieniai. Sunokę riešutai iškrenta iš goželių. Jų dydis gali būti labai skirtingas – nuo 1 iki 3 cm ilgio ir nuo 1 iki 2 cm skersmens.

Kokios yra lazdyno riešutų naudingosios savybės?

Sunokę lazdyno riešutai labai vertinami, nes yra skanūs ir maistingi. Juose yra gausu riebalų (nuo 60 iki 80 proc.), baltymų (iki 16 proc.), cukraus (3,5 proc.), vitaminų E, B, C ir kitų mineralinių medžiagų – kalcio, fosforo, magnio, kalio, geležies, aminorūgščių.

Kokiomis ligomis sergant naudinga valgyti lazdyno riešutus?

Kadangi lazdyno riešutuose gausu baltymų, vitaminų, ypač E, B grupės ir kitų medžiagų, rekomenduojama juos valgyti dirbantiems sunkų fizinį bei protinį darbą, vyresnio amžiaus žmonėms, maitinančioms kūdikius motinoms, nes padidina pieno kiekį. sergantiems anemija. Taip pat sergantiems šlapimo pūslės akmenlige, diabetu, padeda imuninės sistemos, organizmo stiprinimui, padeda mažinti vėžinių ląstelių atsiradimo riziką, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, valgomi su medumi lengvina kosulį. Tačiau nereikėtų užmiršti, kad riešutai yra sunkiai virškinamas maistas, todėl juos reikėtų valgyti neskubant, gerai sukramtyti ir per dieną suvalgyti ne daugiau kaip porą saujų. 100 g lazdyno riešutų yra 646 kcal.

Kiti naudingi produktai, patarimai ir skanumynai

Sveikatai gerinti naudojami ir lazdyno lapai, žievė, žirginiai. Iš jų pagamintas nuoviras pasižymi sutraukiamosiomis savybėmis, skatinančiomis prakaito skyrimąsi ir organizmą stiprinančiomis. Gydomos net kai kurios ligos – skrandžio, kepenų, venų ligos, kartais malšinamas skausmas.

Riešutmedžių vanta rekomenduojama vanotis sergant varikozine venų liga, neurodermitu, egzema, kai yra trofinių opų. Tokią vantą geriausia rišti esant priešpilnio mėnulio fazei.

Lazdyno riešutų aliejus vertinamas, nes padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina plaukus, vartojamas odai priežiūrėti, kai oda yra pleiskanojanti, sudirgusi, nudegusi nuo saulės, kai yra įvairių pūlinukų, taip pat celiulito profilaktikai.

Lazdyno riešutų pienas ruošiamas taip: 40–50 riešutų branduolių perpjaukite per pusę, užpilkite apie 200 ml šilto vandens ir palikite 8–10 valandų pamirkti. Po to, riešutus sutrinkite ir apie 3 valandoms palikite nusistovėti. Nusistovėjusią masę išvirkite, nukoškite, įdėkite 4–5 šaukštus grietinėlės ir pasaldinkite šaukštu medaus.

Šį pieną rekomenduojama gerti po šaukštą keletą kartų per dieną (pvz., prieš pradedant pusryčiauti ir vakarieniauti). Liaudies medicinoje šis lazdyno riešutų pienas rekomenduojamas sergant bronchitu.

Rudens receptai

Kepti obuoliai su riešutais

Desertui reikės 12 kietų vidutinio dydžio obuolių, 100 g lazdyno riešutų, 100 g migdolų, 100 g razinų, skysto medaus ir sviesto. Pirmiausia išimkite obuolių vidų. Grūstuve sugrūskite migdolus ir lazdynų riešutus. Įdarykite obuolius riešutais, razinomis, įdėkite po vieną šaukštelį medaus. Sudėkite ant skardos ir kepkite apie valandą laiko iki 150 ºC įkaitintoje orkaitėje. Po to, kiekvieną obuolį dar kartą užpilkite medumi, padėkite ant kiekvieno po šaukštelį sviesto ir kepkite dar apie penkias minutes 180 ºC temperatūroje, kad obuoliai karamelizuotųsi.

Tinginys su lazdyno riešutais

Tinginiui paruošti reikės 3 pakelių sausainių, indelio kondensuoto pieno, 200 g sviesto, poros saujų lazdyno riešutų ir trupučio kakavos.

Sausainius sutrumpinkite kuo smulkiau. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su kondensuotu pienu, įberkite truputį kakavos. Suberkite riešutus, susmulkintus sausainius ir vėl viską gerai išmaišykite. Gautą masę supilkite į formą ir palaikykite šaldytuve, kol sustings.

Šokoladinis lazdyno riešutų pyragas

Reikės 200 g lazdyno riešutų, 200 g sviesto, 200 g juodo šokolado, stiklinės cukraus, pusė stiklinės miltų, 4 kiaušinių ir poros šaukštų kakavos.

Pirmiausia sumalkite riešutus ir ištirpinkite šokoladą. Išsukite sviestą su cukrumi ir į šią masę nuolat plakdamos sudėkite atskirtus kiaušinių trynius. Po to įmaišykite šokoladą, kakavą, riešutus ir miltus. Išplakite atskirtų kiaušinių baltymus iki standžių putų ir jas supilkite maišydamos į šokolado masę. Supilkite tešlą į formą ir kepkite apie valandą.

Trumpai apie kitus riešutus

Migdolai. Migdolų pavadinimas, manoma, kilo nuo finikiečių deivės Amigdalos vardo. Žydintį baltai rožiniais žiedais medį senovės finikiečiai lygindavo su deive rausvais skruostais.

Migdoluose daug gerųjų riebalų, baltymų ir lengvai pasisavinamų angliavandenių, kurie naudingi nusilpusiam organizmui.

Vertingas ir naudingas migdolų aliejus. Medicinoje jis naudojamas bronchinei astmai ir stipriam kosuliui gydyti.

Migdolų riešutai su cukrumi rekomenduojami valgyti esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei. 100 g migdolų riešutų yra 610 kcal.

Migdolus galima glazūruoti arba padengti cukrumi, pakepinti su druska ir kitokiais prieskoniais, jų dedama į įvairius kepinius, ledus ir desertus.

Kedro riešutai. Kedrų riešutai – Sibiro pušų sėklos. Kaip žinoma, Ivano Rūsčiojo laikais kedrų riešutai ir kailiai buvo pirmosios rusiško eksporto prekės.

Kedrų riešutai ypač vertingi. Kasdieninė sauja kedrų riešutų suteikia žmogaus organizmui atsparumo nuo daugelį ligų. Juose yra iki 60 proc. riebaus aliejaus, gausu baltymų ir angliavandenių. Kedrų riešutuose yra dukart daugiau vitamino E nei graikiniuose riešutuose ir migdoluose, taip pat yra vitamino F.

Pakepinti kedro riešutai puikiai tinka salotoms, įvairiems kepiniams ir desertams.

Graikiniai riešutai turi gydomųjų savybių ir plačiai vartojami medicinoje. Neprinokę riešutai ir žalias apyvaisis turi daug vitamino C. Graikinio riešutmedžio lapai mažina cukraus kiekį kraujyje ir veikia raminamai. Apyvaisis vartojamas esant kraujosruvoms, gleivinės uždegimams. Branduliuose labai mažai natrio, todėl riešutai tinka sergantiesiems kepenų ligomis, podagra, jei yra kraujo apytakos sutrikimų. Riešutus visų pirma reikėtų valgyti protinį darbą dirbantiems žmonėms. Kadangi jie turi ir didelę energinę vertę, antsvorio turintys žmonės jų turėtų vengti. 100 g graikinių riešutų kaloringumas – 658 kcal. Graikiniai riešutai tinka salotoms, įvairiems desertams ruošti.
2012 lapkričio 02

Gydytoja Jurgita Vasiliauskaitė-Treinavičienė

Lazdyno riešutai – skanūs ir naudingi