+1
-0
+1
Lengvi būdai turėti lengvesnes kojas

Lengvos ir sveikos kojos yra labai svarbi geros savijautos sąlyga. Kai jas skauda, maudžia ir jos tinsta, tuomet gali būti sunku atlikti suplanuotus darbus ir džiaugtis gyvenimu. Ką daryti, kad kasdien tokį krūvį turinčios atlaikyti kojos būtų lengvesnės ir sveikesnės?

Kojų skausmą, tinimą, nuovargį, sunkumą ir mėšlungį dažniausiai sukelia lėtinio venų nepakankamumo išraiška – kojų venų varikozė arba poodinių venų išsiplėtimas. Ši liga nuo savo išsivystymo pradžios progresuoja visą gyvenimą ir nuo jos savaime neišgyjama. Svarbiausios priežastys ir rizikos faktoriai – paveldimumas, amžius, moteriška lytis, sėdimas arba stovimas darbas, per mažas fizinis aktyvumas, venų operacijos ir traumos, kai kurios kitos ligos, žalingi įpročiai, propaguojamas gyvenimo būdas, vartojami vaistai ir t.t.

Yra dalykų, kurių mes negalime nulemti, tačiau yra ir tokių, kuriuos galime koreguoti. Kaip elgtis, norint ilgiau išlaikyti kojų lengvumą ir sveikatą, o tuo pačiu ir geresnę savijautą?

  • Nuolat stebėkite organizmo siunčiamus signalus, pasidomėkite šeimą palietusių kraujotakos ligų istorija ir „neužleiskite“ ligos. Jei jaučiate kojų sunkumą, nuovargį ir skausmą, o ant odos atsirado mėlynų venų tinklų, sutrūkinėjusių kapiliarų, poodinių mazgelių ir kitų pakitimų – metas konsultuotis su kraujagyslių chirurgu. Tai itin svarbu, jei šeimoje yra tokių artimųjų, kurie sirgo šia klastinga liga – žinant šį faktą, dėl galimos ligos į gydytoją naudinga kreiptis net nesulaukus minėtųjų simptomų. Ji tikrai klastinga, nes negydoma ji tik sunkėja ir gali sukelti sveikatai ir gyvybei pavojingų komplikacijų. Tad neleiskite, kad liga įsigalėtų ir pasikalbėkite su gydytoju.
  • Po darbo pailsėkite tarsi „karalius“. Jei ilgai stovėjote arba sėdėjote, labai tikėtina, kad kojose užsistovėjo daug kraujo. Užsikelkite kojas aukščiau širdies lygio ir pailsėkite, paskaitykite knygą ar tiesiog pabendraukite su šeimos nariais, paskambinkite draugui. Netrukus pasijusite geriau. Toks kojų užkėlimas galėtų tapti maloniu įpročiu, padedančiu pagerinti kraujotakos procesus.
  • Nepamirškite lengvos fizinės veiklos. Viena iš kojų skausmo priežasčių – užsistovėjęs kraujas ir skysčiai, nepakankama raumenų veikla. Plaukiojimas baseine, lengvas vaikščiojimas, švelnūs masažai padeda šalinti kojų nuovargį ir skausmą, todėl tikrai verta atrasti mėgstamą ir venų netraumuojančią sporto šaką – ja reikėtų mėgautis bent kelis kartus per savaitę arba, dar geriau, po truputį kasdien. Trumpas pertraukėles būtina daryti ir ilgo sėdėjimo ar stovėjimo metu, kad nedirbantys raumenys vis pabūtų „kraujo pompa“, o užsistovėjęs kraujas lengviau „rastų“ savo kelią.
  • Dėvėkite kompresines kojines, kurios padeda sukurti nuo pėdos link šlaunų kintantį apspaudimą. Ši individualiai pritaikyta kompresija padeda lengviau vykti kraujotakos procesui ir palaikyti lengvesnių kojų pojūtį. Be to, elastinis trikotažas reikšmingai sumažina kraujotakos ligų sukeliamų komplikacijų pasireiškimo riziką, kai ji itin stipriai padidėja (ilgų kelionių, nėštumo metu, po operacijų ir panašiai).
  • Išmėginkite kontrastinį dušą. Vandens temperatūros neturėtų skirtis drastiškai. Puikiai tinka ir kojų nuliejimas šaltu vandeniu, ypač po sunkios darbo dienos. Kojos iš karto tampa lengvesnės, mat lengvas šaltis slopina uždegiminius procesus, mažina tinimą ir skausmą.
  • Jei kamuoja kojų sunkumas, skausmas ir tinimas dėl mazginio venų išsiplėtimo, tuomet itin tinkamas reguliarus heparino natrio druskos vartojimas gelio pavidalu. Juo galima tepti pažeistas vietas, kad kojos taptų lengvesnės, jos mažiau tintų. Geliu galima gydyti ir venų išsiplėtimo komplikacijas, pavyzdžiui, flebotrombozę, tromboflebitą, paviršinį periflebitą, varikozines opas. Didelę heparino natrio druskos koncentraciją savo sudėtyje turi malonaus kvapo ir lengvai įsigeriantis gelis Lioton, kurį galima rasti daugelyje vaistinių. Dėl jo vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Šaltinis Pasveik.lt