+4
-0
+4
Lėtinė obstrukcinė plaučiu liga: statistika ir faktai

Lėtinis kosulys, dusulys, švokštimas ir skrepliavimas  – tai keturi pagrindiniai simptomai, kurie rodo, jog Jums gali būti lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL). Jei žmogus, kuriam pasireiškia visi šie simptomai, dar ir dirba plaučiams kenksmingomis sąlygomis, yra vyresnis kaip 40 metų, tuomet reikėtų būtinai pasitikrinti, ar neserga lėtine obstrukcine plaučių liga.

LOPL statistika Europoje

Mūsų gyvenimo būdui nuolat keičiantis, keičiasi ir ligos. Jei seniau LOPL vargindavo daug rečiau, tai dabar – tai viena iš dažniausių ligų Europoje, kuri, buvo žinoma, jog dažnai paliečia rūkančius vyrus, ypač vyresnio amžiaus. Keletas faktų apie šią ligą išties verčia sunerimti. Teigiama, jog LOPL Europoje yra šeštoji priežastis pagal sukeliamą mirčių skaičių. Sunku patikėti, kad net 44 mln. žmonių Europoje yra paveikti šios ligos ir tik 15 – 20 proc. LOPL pacientų turi ilgametę rūkymo patirtį. Mitas, jog LOPL daugiausia serga vyrai: statistikos duomenimis Prancūzijoje net 52 proc. sergančiųjų yra moterys, o LOPL paplitimas didėja jaunesnių žmonių tarpe. Tai – išties šokiruojantys faktai, kurie turėtų priversti susimąstyti kiekvieną iš mūsų. Blogiausia tai, kad žmonės, kurie serga šia liga, net neįtaria, kad juos gali varginti LOPL, todėl ši liga tampa lėtine.

Dėl ko gali paūmėti LOPL?

Dažniausiai LOPL paūmėja dėl respiracinės (virusinės ar bakterinės) infekcijos. LOPL dažniau paūmėja vyresnio amžiaus ligoniams, sergantiems sunkesne LOPL, kurie buvo gydyti antibiotikais dėl ankstesnio paūmėjimo, sergantiems gretutinėmis ligomis, nuolatos skrepliuojantiems. Ligos paūmėjimas blogina LOPL sergančiojo ligonio gyvenimo kokybę, skatina plaučių funkcijos pablogėjimą. Be to, tyrimai rodo, kad pasibaigus ligos paūmėjimui, daliai ligonių plaučių funkcija ir sveikatos būklė negrįžta į pradinį lygį, o po antro sunkaus paūmėjimo, dažniausiai, dar ir sparčiai blogėja.

Kaip apsisaugoti nuo LOPL paūmėjimų?

Deja, LOPL yra nepagydoma liga, tačiau propaguojant sveiką gyvenimo būdą – nerūkant, galima palengvinti šios ligos eigą. Jei norite jog Jūsų nevargintų LOPL keliami nemalonūs simptomai – kosulys, dusulys ar net karts nuo karto užeinantis švokštimas, atsikosėjimas skrepliais, tai vienas iš pagrindinių dalykų, kurį turite padaryti tuoj pat, – tai mesti rūkyti.  Tie, kas bandė bent kartą gyvenime mesti rūkyti, žino, kad tai padaryti labai sunku, tačiau vaistų, psichoterapijos pagalba net ir patys kiečiausi rūkaliai gali tai padaryti. Pavyzdžiui, nikotino kramtymas sumažins jo poreikį, o jo dozių mažinimas pamažu leis veiksmingai ir visam laikui mesti rūkyti. LOPL paūmėjimų riziką mažina ir fizinis aktyvumas. Jei ligos paūmėjimų išvengti nepavyko, priklausomai nuo paūmėjimo sunkumo, ligonis gali būti gydomas namuose, turi būti gydomas ligoninėje terapinio profilio skyriuje arba intensyvios pulmonologijos ar intensyvios terapijos skyriuje.

Tikra istorija

55 metų vyras pusę savo gyvenimo rūkęs rudenį pasijuto blogai – pradėjo kosėti ir skrepliuoti. Kaip ir dauguma Lietuvos vyrų, kuriems buvo diagnozuota LOPL, taip ir jis, į tokius simptomus nekreipė per daug dėmesio, jiems nepraeinant, po kurio laiko sureagavo jo žmona. Žmona nusiuntė savo vyrą pas gydytojus. Šie nustatė, kad vyrui LOPL. Kosulys ir skrepliavimas būtent ir buvo tie pirmieji LOPL ligos simptomai.

Laiku pastebėjus ligą, vyras pradėjo gydytis, tokiu būdu jam palngvėjo simptomai. Taigi, jei Jūs ar Jūsų artimieji kosti, juos pastoviai vargina dusulys, skreplių atsikosėjimas, o prie šių simptomų žinote, jog jie nevengia ir parūkyti ar seniau daug rūkė – nedelsiant kreipkitės į medikus ir pasitikrinkite, ar Jūs ir Jūsų artimieji, nesergate LOPL

Parengė: L. Rimgailė