Šiandien pirmą kartą minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Ją minėti nusprendė visos Europos Sąjungos (ES) valstybės. Tuo tarpu Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijai nemotyvuotas antibiotikų vartojimas apskritai neatrodo jokia problema.
Problema šalyje žinoma
"Žinodami, kad bakterijų atsparumas antibiotikams didėja ir turime visiems antibiotikams atsparių bakterijų, taip pat kad naujų antibiotikų kūrimas yra labai sudėtingas, visi kartu -medikai, politikai, visuomenė – turime siekti išsaugoti turimus antibiotikus", – teigė Higienos instituto Visuomenės sveikatos tyrimų skyriaus vedėja dr. Rolanda Valintėlienė.
Pasak jos, higienos instituto atlikti tyrimai rodo, kad problemų Lietuvoje tikrai turime – dažnokai poliklinikose antibiotikai nepagrįstai skiriami viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms gydyti, parenkami stiprūs, t.y. plataus veikimo spektro antibiotikai, ligoninėse ne visada atliekami tyrimai, reikalingi siekiant tiksliau parinkti antibiotikus, o gyventojai dažnokai antibiotikus "pasiskiria" patys.
Programa dėmesio nesulaukė
Bakterijų atsparumo antibiotikams lygį geriausiai atskleidžia Europos antimikrobinio atsparumo priežiūros sistema, jungianti 31 mūsų žemyno valstybę. Lietuva prie šio tinklo prisijungė bene vėliausiai – tik prieš dvejus metus, todėl šiuo metu dar sunku daryti apibendrinimus apie situaciją mūsų šalyje.
Žinoma tai, kad Lietuvoje kai kurių visuomenėje plintančių bakterijų atsparumas yra panašus kaip Skandinavijos šalyse, kuri šioje srityje laikosi bene geriausiai, ir gerokai mažesnis už Europos vidurkį. Tačiau mūsų šalies ligoninėse plintančių sukėlėjų atsparumas yra kur kas didesnis už ES vidurkį ir kelis kartus viršija Skandinavijos šalių rodiklius.
Lietuvoje pernai buvo parengta ir patvirtinta sveikatos programa, kurioje numatytas situacijos šalyje įvertinimas ir rekomendacinių nuostatų įgyvendinimas. Vis dėlto ši programa nepateko į prioritetinių programų sąrašus ir kol kas nėra finansuojama.
Taisykles nustato farmacininkai
Savigydos pramonės asociacijos (SPA) atstovai tikina, kad tokia SAM pozicija nė kiek nestebina.
"Jau daug metų Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija neišsivaduoja iš užsienio farmacijos kompanijų įtakos, todėl visiškai nenuostabu, kad ministerija su visais savo padaliniais nesugebėjo surengti nė vieno renginio, atkreipiančio visuomenės dėmesį į vis didėjančią antibiotikų problemą", – teigė SPA vykdomasis direktorius Edvinas Butkus.
Pasak jo, ES institucijos antibiotikų problemą supranta dvejopai. Visų pirma pabrėžiama būtinybė, kad antibiotikai būtų vartojami protingai ir kad jais nebūtų piktnaudžiaujama, apsaugant konkretaus žmogaus sveikatą. Antra, didėjant antibiotikų vartojimui spartėja jiems atsparių infekcijos sukėlėjų atsiradimas ir plitimas. Oficialiai pripažįstama, kad infekcijos sukėlėjų Lietuvos ligoninėse atsparumas yra kur kas didesnis už ES vidurkį, tačiau…
"Besiformuojanti naujoji Lietuvos Vyriausybė ligšiolinę Sveikatos apsaugos ministeriją yra taikliai įvardijusi kaip "ligų" ministeriją ir numato ją paversti "sveikatingumo" ministerija. Tai būtų fundamentalus pokytis, kuris visuomenei atneštų daug naudos, – sakė E.Butkus. – Tai suteikia vilties, kad lygiai po metų sveikatos institucijos Lietuvos visuomenei pateiks daug naudingų gairių apie protingą antibiotikų vartojimą. Jei to nebus, vadinasi, ir toliau sveikatos reikalus Lietuvoje tvarkys didžiosios farmacijos bendrovės".

Aida Valinskienė
RESPUBLIKA