Londono labdaros organizacijos kritikuoja institucijas, kurios skirsto lėšas, infekuotiesiems ŽIV paslaugų teikimui. Pasak jų, ligoniai nesulaukia reikiamos pagalbos, o pinigai švaistomi. Kaltinimus pagrindžia ir neseniai atlikta studija, kurioje nurodomos valdymo spragos ir strategijos nebuvimas. 

 

 

Kasmet auga

 
ŽIV gydymui Londone per metus išleidžiama 500 milijonų svarų. Besigydančiųjų yra beveik 30 tūkst. Ir šis skaičius kasmet padidėja 5 procentais.
 
Londono miesto ir rajono ŽIV prevencijos programos reikmių įvertinimo tyrimas atskleidė už lėšų skirstymą su ŽIV kovojančioms organizacijoms atsakingos įstaigos trūkumus. Studija parodė, kad prevencinės programos pirmiausia orientuotos į gėjus ir juodaodžių bendruomenes.   
 
Studija atskleidė, jog programos valdyme yra rimtų trūkumų ir faktą, jog programą įgyvendinančios organizacijos toli gražu nepasiekė užsibrėžtų tikslų. 
 
Pasipiktinimas
 
Francis Kaikumba, ŽIV prevencija užsiimančios labdaros organizacijos „Afrikos sveikatos politikos tinklas“ (AHPN) vadovas, perskaitęs tyrimo rezultatus teigė buvęs priblokštas, suerzintas ir mano, jog atsakingų asmenų galvos turi kristi. „ŽIV prevencijos procesą Londone kausto didžiausia visų laikų krizė“.
 
Tuo tarpu Caspar‘as Thomson‘as, Nacionalinės AIDS tarnybos, kuri teikia informaciją apie sergančius AIDS ir ŽIV, direktorius, teigia, kad procesas juda pernelyg lėtai. „Ko gero per tuos metus, kai vykdoma programa, strateginis tikslas tiesiog pasimetė. Kas už tai atsakingas? Kodėl nėra aiškios vadovavimo sistemos?“, – klausė jis.
 
Mark‘as Creelman‘as, Šiaurės Rytų Londono pirminės sveikatos priežiūros fondų (INWL PCT), atsakingų už skiriamas lėšas su ŽIV kovojančioms organizacijoms, strategijos direktorius, sako, jog kaip tik yra labai daug dirbama, kad programai vadovaujama tinkamai ir efektyvumas užtikrintas.
 
Finansavimo strategija
 
Kita studija, atlikta praėjusį vasarį, parodė, jog iš 17 inicijuotų projektų vos 2 buvo tęstini, 11 neturėjo pagrindo tolesniam finansavimui, o keturiems reikėjo fundamentalios restruktūrizacijos. Nepaisant tokių tyrimo išvadų, kurios buvo paskelbtos prieš metus, visi projektai finansuojami iki šiol.
 
Dabar visų ŽIV gydančių institucijų iki vasario 6 prašoma teikti komentarus dėl naujų finansavimo planų sudarymo. „Reikmių įvertinimo studija buvo atliekama tam, kad galėtume nustatyti strateginę kryptį“, – sako M. Creelman‘as. „Tiek finansuojantys, tiek vykdantys programos nariai prieš mokesčių mokėtojus yra atsakingi, kad ŽIV gydymas ir prevencija būtų efektyvūs.“ 
 
Naminiai testai
 
Beveik du trečdaliai žmonių Didžiojoje Britanijoje naudotųsi „naminiais“ žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) testais, jei jie būtų legalizuoti ir prieinami, rodo neseniai atlikto tyrimo rezultatai.
Tyrimo, kuris buvo atliktas labdaros organizacijos – Terrence’o Higginso fondo – užsakymu, rezultatai paskelbti tuo metu, kai ši organizacija ragina Britanijos vyriausybę įteisinti naminius ŽIV teistus ir reguliuoti prekybą jais.
 
Šiuo metu prekyba tokiais testais Britanijoje yra nelegali, tačiau jų galima nusipirkti internetu. Ekspertai perspėja, kad tokie testai dažnai yra prastos kokybės.
Iš 490 apklaustų žmonių, kuriems nėra diagnozuotas ŽIV, 63 proc. sakė, jog naudotų tokius testus, jei jie būtų įteisinti, o 51 proc. sakė, kad testų legalizavimas paskatintų juos dažniau tirtis. Tarp gėjų, kurie yra padidėjusios rizikos užsikrėsti ŽIV grupėje, 62 proc. respondentų sakė, kad testų legalizavimas paskatintų juos tirtis dažniau. 

 Tarp kitko:

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (nuotr.) dar vasarą ragino imtis veiksmų pasaulio mastu iki 2020-ųjų pažaboti AIDS.

Ban Ki-moonas pabrėžė, kad nuo 2001-ųjų, kai pasaulio vadovai pirmą kartą ragino imtis veiksmų suvaldyti pandemiją, naujų infekcijų skaičius sumažėjo 20 proc. JT generalinis sekretorius ragino pasaulinę bendruomenę “kaip niekada iki šiol susivienyti globaliam solidarumui”, kad iki 2015-ųjų būtų galima laisvai gauti vaistų nuo AIDS, ir dėti pastangas sumažinti gydymo kainą.

“Mūsų tikslas – nė vienos naujos infekcijos, jokios gėdos ir nė vienos su AIDS susijusios mirties”, – Niujorke per JT viršūnių susitikimą dėl AIDS sakė Ban Ki-moonas.

Daugiau nei 9 mln. žmonių vis dar negauna antivirusinių vaistų nuo ŽIV (AIDS) ir skaičiuojama, kad per metus nuo AIDS miršta 1,8 mln. žmonių. 

Parengė Inga Markeliūtė

Lietuvos sveikata