Pastaruoju metu vis labiau domimasi sveika gyvensena, ekologija, natūralumu visose gyvenimo srityse, o ypač akcentuojama, jog norint išlikti sveiku, visų pirma reikia sveikai maitintis. Nuo to, ką mes valgome, priklauso mūsų savijauta, grožis, sveikata. Turime pasirūpinti, kad kasdienis valgiaraštis būtų sudaromas iš tinkamų produktų, tačiau ne mažiau svarbu, kaip ir kokiuose induose mes juos ruošime.

Besidomintys ekologija, rinkdamiesi natūralius produktus, stengiasi laikytis sveiko maisto gaminimo taisyklių, tačiau ne daug kam žinoma, kad svarbu ir indai, kuriuose maistas gaminamas. Taip pat atsakingai, kaip renkamės maisto produktus, turime rinktis ir indus, su kuriais gaminamas maistas turės tiesioginį sąlytį.

Vartotojų asociacijos, ekologai, mokslininkai ir medikai įspėja: maistui liečiantis su kai kurių rūšių indais, susidaro toksinės medžiagos, kurios patenka į organizmą. Daugeliui žinomo teflono sudėtyje yra fluoro turinčių junginių. Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad šie junginiai kaupiasi gyvūnų organizme ir gali lemti auglių atsiradimą kepenyse, kasoje, sėklidėse. Taip pat nustatyta, kad aukštoje temperatūroje teflonas pradeda irti ir išsiskiria jame esantis kancerogeninių medžiagų mišinys, kuris gali sukelti karščiavimą, galvos ir nugaros skausmus. Todėl indus rekomenduojama rinktis rimtai ir atsakingai.



Medžiagų ir gaminių, besiliečiančių su maistu, kontrolę rinkoje vykdo Valstybinė ne maisto produktų inspekcija prie Ūkio ministerijos. Lietuvoje yra buvę atvejų, kai iš rinkos buvo išimti nesaugūs indai. Buvo nustatyta, kad iš Kinijoje pagamintų porcelianinių kepimo indų išsiskiria didesnis nei leidžiamas kobalto kiekis (0,3 mg/kg), taigi naudoti šiuos gaminius pavojinga vartotojų sveikatai. Pagal Lietuvos higienos normą HN 16:2006, didžiausias leistinas migracijos (išsiskyrimo) iš gaminio, besiliečiančio su maistu, kobalto junginių, perskaičiuotų į gryną kobaltą, kiekis neturi viršyti 0,05 mg/kg. Didesnės koncentracijos gali sukelti ligas.

Daugelio virtuvės indų gamybos procese naudojama PFOA (perfluoroktaninė rūgštis) – labai kenksminga ir tvari cheminė medžiaga, neskylanti gamtoje, besikaupianti dirvoje, gyvūnų ir žmonių organizmuose. Atliekami vis nauji tyrimai, įrodantys, kad daugelio keptuvių ir puodų dangose esanti PFOA yra sintetinis kancerogenas, kuris gali sukelti įvairias ligas.

Renkantis indus, vertėtų atkreipti dėmesį ar jų korpusas aliumininis, užtikrinantis tinkamą maisto gaminimą, minimalų energijos suvartojimą ir indo ilgaamžiškumą, ar indai padengti naujos kartos nesvylančia danga, ar jų metalo lydinyje nėra PFOA, sunkiųjų metalų bei nikelio. Kokybiškuose induose maistas gaminamas naudojant mažiau riebalų arba visai be jų, o produktai išlaiko natūralų skonį.

Italų kompanija „Ballarini“ daugiau nei per 120 veiklos metų ištobulino aukštos kokybės elegantiško dizaino patvarius virtuvės indus nesvylančiu paviršiumi, kurie idealiai tinka ruošti naudingą ir sveiką maistą. Šiuo metu kompanija yra pasaulinė puodų ir keptuvių nesvylančia danga gamybos lyderė.

Prieš

Kai kurie specialistai tvirtina, kad baimė dėl induose galimai esančių kenksmingų medžiagų – nepagrįsta. Būtina pasidomėti, iš ko jie pagaminti, kam skirti, kaip tinkamai juos naudoti bei prižiūrėti. Kiekvienas indas turi ir privalumų, ir trūkumų, į kuriuos svarbu atsižvelgti, o, tinkamai juos naudojant, – maisto kokybė neturėtų nukentėti.

Maisto ruošimo būdų yra daug ir įvairių, tačiau turėtų būti pasirinktas toks, kuris maksimaliai išsaugotų produktuose esančias naudingąsias medžiagas. Svarbu, kad maiste išliktų kuo daugiau nesuskaidytų ir natūralių angliavandenių, aminorūgščių, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Jei gaminant maistą sunaikinamos organizmui būtinos medžiagos, tada tiesiog reikia keisti patiekalų ruošimo ir maitinimosi įpročius.

Neabejotinai vieni sveikiausių maisto ruošimo būdų – virimas garuose ir troškinimas, nes produktai neveikiami arba labai mažai veikiami skysčių, visiškai nenaudojami riebalai. Gaminant šiais būdais, produktuose išsaugoma daugiau maistinių medžiagų, o skonis, aromatas ir išvaizda išlieka natūralūs.
 

Maisto kokybė priklauso nuo indų?
 

nutukimas/4355″>Nutukimas

Dietos

Testai apie mitybą