+1
-0
+1

Dar senų senovėje masažą pradėta naudoti kaip gydymo priemonę. Šis metodas buvo žinomas Kinijoje, Japonijoje, Graikijoje. Masažavimo privalumus pirmasis paminėjo Hipokratas.

Šiais laikais masažai skiriami ne tik po sunkių susirgimų, patyrus traumas, medikai užsimena, kad ši natūrali gydymo priemonė būtina norint palaikyti gerą savijautą. Intensyvus viso kūno masažas gerina savijautą, malšina skausmus, atpalaiduoja raumenis, gerina kraujotaką ir audinių aprūpinimą deguonimi. Tuo metu jaučiama viso kūno relaksacija, o po jo – padidėjęs energingumas. Masažas rekomenduojamas žmonėms, kurie darbo metu daug sėdi arba stovi, jaučiantiems raumenų skausmus, nuovargį.
 

Pirmiausia po masažo pagerėja kraujotaka, medžiagų apykaita, suaktyvėja vaistų įsisavinimas, mažėja skausmas, pagerinamas raumenų tonusas. Masažas atpalaiduoja, skatina limfos cirkuliaciją, limfinė sistema dalyvauja organizmo skysčių apykaitoje, palaiko skysčių pusiausvyrą tarp kraujo ir audinių. Pirmųjų procedūrų metu išsiskiria organizme susikaupusios pieno rūgštys, riebaliniai dariniai bei toksinai.

Reguliariai atliekamas masažas gerina atmintį, dėmesingumą, koncentraciją stiprina nervų sistemą, palaiko gyvybiškumą ir skatina ilgaamžiškumą
Rekomenduojama kiekvienam žmogui, sulaukusiam trisdešimties, masažo kursą atlikti bent kartą per metus po 10 procedūrų. Jei nori būti sveikas, turėtų periodiškai ir mankštintis, ir masažuotis. Tai padės išvengti aterosklerozės, osteochondrozės – liaudiškai tariant – ataugų ir kitų ligų.

Nugaros masažas naudingas esant raumenų skausmams, patempimams, nemigai, nuovargiui, stresui ir nervinei įtampai. Galvos, kaklo ir pečių masažo metu stimuliuojama centrinė nervų sistema. Procedūra teigiamai veikia žmogaus endokrininę sistemą, balansuoja posmegeninės liaukos (hipofizės), skydliaukės veiklą.

Atskiriems susirgimams gydyti rekomenduojamas ir atskirų kūno vietų masažas: kaklo sritį masažuojame esant radikulitui, jei osteochondrozė – akcentuojame stuburines keteras, hipertoninė liga — kairė mentis, kaklo sritis; jei bronchitas – dešinė mentis. Kiekvienam susirgimui yra sava kūno dalis ir skirtingi metodai.

Masažas yra vienas seniausių ir natūraliausių gydymo priemonių, kuri naudojama kompleksiškai su kitomis priemonėmis: kineziterapija, fizioterapija, ergoterapija, mankštomis, vandens procedūromis, purvo voniomis. Masažą geriausia padaryti iki prieš tai vardintų procedūrų, nes apšilę raumenys lengviau dirbs.
SPA masažuotojų čempionatas 2011

Prieš

Masažuotojai, o tuo labiau pats žmogus, nesprendžia, kada asmeniui reikia masažo, šį poreikį sprendžia gydytojai reabilitologai.

Masažas nedaromas, jei žmogus serga ūmiomis, infekcinėmis, venerinėmis, odos ligomis. Ankščiau buvo manoma, kad masažuoti negalima onkologinėmis ligomis sergančių pacientų, tačiau nuomonė kinta ir tokie ligoniai masažuojami labai atsargiai.

Atsargiai reikėtų rinktis masažus, kai vargina ginekologiniai susirgimai. Tokiais atvejais reikėtų vengti stuburo masažo. Judesiai stuburo apačioje gali įnervuoti mažojo dubens organus.

Paplitusi klaidinga nuomonė, kad masažas galimas ir nustačius stuburo išvaržą. Tokiais atvejais reikalingesnė manualinė terapija. Sergant stuburo išvarža masažuoti galima tik tą vietą, į kurią plinta skausmas.

Taip pat masažas retai rekomenduojamas streso ar depresijos atveju. Masažas neišsprendžia problemos, gal tik padeda atsipalaiduoti. O atėję masažuotis streso kamuojami žmonės perduoda savo blogą nuotaiką ir stresą kitiems, tame tarpe ir masažuotojams.
 

Masažas naudingas kiekvienam?

testas-apie-nervu-sistema/54726″>Testas apie nervų sistemą