Mažylis neramus, nes jam labai dažnai pučia pilvuką. Ką daryti?

Pilvo pūtimas arba meteorizmas – vienas dažniausiai pasitaikančių mažų vaikų negalavimų. Būtent mažylio pilvo pūtimas ir dėl to kylantis nepatogumas įvardijamas kaip įprastas skundas, dėl kurio tėvai kreipiasi į vaikelio gydytoją ir prašo pagalbos, nes vaikas gali net kelias valandas nesustodamas verkti, o jo nuraminti nepavyksta praktiškai jokiais būdais. Pilvo pūtimą patiriantis vaikas negali nei valgyti, nei miegoti, nei žaisti – jam nemaloniai skauda ir raižo pilvą. Tai jis „pasako“ taip, kaip moka – verkimu, rietimusi, kumštukų suspaudimu. Jei pilvo pūtimas kartojasi labai dažnai, nelengva gali tapti visai šeimai – tuomet nebelieka vietos nei poilsiui, nei tyram vaikelio auginimo džiaugsmui. Pakalbėkime apie dažniausias mažų vaikų meteorizmo priežastis ir greitą simptominį pagalbos būdą. Taip pat naudinga žinoti, iš ko galima atpažinti pavojingą pilvo pūtimą.

Ilgas priežasčių sąrašas

Pilvo pūtimas atsiranda dėl įvairiausių priežasčių. Tai dujų perteklius žarnyne, susidarantis tuomet, kai virškinimo trakto turinys sunkiau slenka žarnynu, o dujos nespėja tinkamai pasišalinti pro išangę. Tai reiškia, kad sutrinka į žarnyną patenkančių (arba jo spindyje pasigaminančių) ir pasišalinančių dujų balansas, kai žarnose susidaręs didelis dujų kiekis nemaloniai tempia žarnas ir pilvo sieną bei sukelia didelį diskomfortą, skausmą, pilvo raižymą ir panašiai. Įtaką didesniam dujų kiekiui daro ir tam tikras maistas, pavyzdžiui, kopūstai, žirneliai, pupelės, obuoliai, vynuogės, kriaušės, slyvos, šviežias pienas ir rauginti produktai bei kiti maisto gaminiai. Viena svarbiausių meteorizmo priežasčių – pernelyg didelis oro nurijimas. Oro mažyliai itin daug nuryja dėl blogos žindymo arba maitinimo technikos, pavyzdžiui, kai kūdikis blogai apžioja krūtį (čiulpia tik spenelį, kai turėtų apžioti ir rudą krūties laukelį). Maitinant iš buteliuko mažylis taip pat gali nuryti daug oro, kuris vėliau dirgina žarnyną. Be to, daug nulemti gali ir besiformuojanti žarnyno mikroflora ar sutrikęs gerųjų ir blogųjų bakterijų balansas. Žinoma, kiekvieno žmogaus virškinimo traktas labai unikalus ir vienų vaikų žarnyne gaminasi tiesiog daugiau dujų arba jie yra jautresni nemaloniam diskomforto jausmui. Pastebėta, kad pilvą dažniau pučia esant vidurių užkietėjimui. Tai gali būti ir žarnyno infekcijos, virškinimo trakto nepraeinamumo ar kitų sveikatos sutrikimų ženklas – tuomet turėtų pasireikšti ir kiti simptomai, pavyzdžiui, prasidėti karščiavimas. Vaiko sveikatos būklę visuomet reikėtų stebėti itin akylai, ypač jei pastebimas itin staigus ir ryškus pilvo pūtimas ar vaikas ilgą laiką nesituština.

Pirmieji gyvenimo metai gali būti patys sudėtingiausi

Intensyvesnių ar lengvesnių pilvo pūtimo epizodų dažniausiai patiria kūdikiai iki pusės metų amžiaus. Tai laikas, kai aktyviausiai formuojasi žarnyno mikroflora, o pats žarnynas dar yra nebrandus. Pirmąjį gyvenimo pusmetį kūdikiai išimtinai maitinami tik motinos pienu arba pieno mišiniu (arba jų deriniu) – jei meteorizmas šiuo laikotarpiu nepasireiškia, jis gali atsirasti pradėjus primaitinti mažylį įvairiomis daržovėmis ir vaisiais. Pilvo pūtimo epizodai paprastai pasireiškia antroje dienos pusėje, beveik iš karto po valgio arba nepraėjus valandai po pamaitinimo. Pilvo pūtimas atpažįstamas iš šių ir panašių simptomų: kūdikis daug verkia, spardosi kojytėmis, riečia nugarytę, spaudžia kumštukus, raugėja ir (arba) vis šalina dujas, jį sunku nuraminti, o pilvas kietas ir išsipūtęs. Sulaukus tokio pilvo pūtimo epizodo, svarbu stebėti, ar dujos sėkmingai pasišalina, ar mažylis nevemia, ar neatsisako gerti (kūdikiai ir maži vaikai labai jautrūs skysčių netekimui) ar nekyla jo kūno temperatūra. Jei kūdikis nurimsta pasišalinus dujoms, tuomet beveik nėra abejonės, kad jam skaudėjo pilvuką dėl žarnyne susikaupusio dujų pertekliaus. Tad verta stebėti maitinimo techniką ir atkreipti dėmesį, ar pilvo pūtimas nesikartoja dėl kokių nors konkrečių maisto produktų. Simptominiam meteorizmo gydymui tinkamas simetikonas – tai saugi ir inertiška medžiaga. Jis keičia dujų burbuliukų, esančių maiste ir virškinimo trakto gleivinėje, paviršiaus įtampą, dėl to jie subliūkšta. Atpalaiduotos dujos gali būti rezorbuojamos pro žarnų sieneles ir, prasidėjus žarnų peristaltikai, pašalinamos. Kadangi simetikonas nepatenka į sisteminę kraujotaką ir veikia tik fiziniu būdu, jis saugus kūdikiams nuo pat pirmųjų gyvenimo dienų. Vis dėlto prieš vaisto vartojimą būtina perskaityti pakuotės lapelį, o kilus bet kokiems klausimams, būtina juos aptarti su vaikelio gydytoju ir (arba) vaistininku.