Švento Valentino dienos proga mokslininkai nusprendė priminti, kokią įtaką meilės jausmas daro žmogaus organizmui fiziologine prasme — įsimylėjęs žmogus iš tikrųjų jaučiasi kitaip, praneša „Fox News“.

Įsimylėjus itin suintensyvėja malonumo hormono – dopamino – gamyba. Jis atlieka svarbų vaidmenį žmogaus organizme ne tik tuomet, kai aplanko meilė, bet ir žaidžiant azartinius žaidimus ar vartojant narkotikus.

Būtent dopaminas suteikia euforijos pojūtį įsimylėjėliams būnant kartu, tvirtina filosofijos daktarė, biologijos antropologijos specialistė Helen Fisher iš Rutgerso universiteto Naujajame Džersyje (JAV).

„Kai kažkoks žmogus įgauna ypatingą reikšmę, dėl dopamino suaktyvinimo sutelkiamas visas dėmesys į tą asmenį. Tai tampa į tikslą orientuoto elgesio priežastimi, kai niekas nebesvarbu, tik jūsų naujasis partneris“, – aiškina mokslininkė.

O štai oksitocino hormonas, priešingai, ramina ir suteikia intymaus ryšio pojūtį. Dėl to įsimylėjėliams norisi apsikabinti, bučiuotis ir liesti vienam kitą. Beje, padidėjęs oksitocino lygis būdingas ir motinoms – jis skatina pieno gamybą ir padeda užmegzti ryšį su naujagimiu.

Poros santykiuose svarbus dar vienas hormonas – testosteronas. Jis atsakingas už aistrą, o seksualiniai santykiai didina jo koncentraciją.

Iš prigimties vyrų organizmuose testosterono rodiklis yra aukštesnis, jo daugiau net stipriosios lyties atstovų seilėse.

Egzistuoja teorija, kad bučiuojantis testosteronas per seiles patenka į moters organizmą, taip didindamas seksualinį susijaudinimą.

Lietuvos sveikata/Delfi