Mėnesinių skausmas kaip organizmo pagalbos šauksmas

Mėnesinių skausmas – vienas dažniausių vaisingų moterų skundų gydytojui ginekologui. Deja, bet ne visos moterys kalba apie tai atvirai ir laiku ieško pagalbos. Vienos tiesiog kenčia įvairaus intensyvumo skausmus, kitos pačios ieško pagalbos būdų, o trečiosios kreipiasi į gydytoją ir ieško skausmo priežasties. Trečiasis variantas – saugiausias meilės sau įrodymas, nes mėnesinių skausmas gali atsirasti ir dėl tokių patologijų, kurias būtina gydyti, be to, dėl bet kokio vaisto vartojimo visuomet geriau pasitarti su gydytoju. Aptarkime dažniausias mėnesinių skausmo (mediciniškai tai vadinama dismenorėja) priežastis, per mėnesines kamuojančius simptomus ir pakalbėkime apie bene veiksmingiausią skausmo malšinimo būdą, kuris padės grąžinti gyvenimo kokybę ir džiaugsmą.

Mėnesinių skausmo priežastys – nuo „besiformuojančio“ organizmo iki patologijų, kurias būtina gydyti

Į mėnesinių skausmą reikėtų žvelgti kaip į organizmo pagalbos šauksmą, o ne kaip į natūralų reiškinį, kurį reikia tiesiog iškentėti. Juk skausmas dažniausiai turi kokią nors priežastį, o pats skausmo kentėjimas ir kitų nemalonių pojūčių išgyvenimas taip pat daro daug fizinės, psichologinės ir kitokio tipo žalos. Iki 10 procentų vaisingo amžiaus moterų per mėnesines kamuoja itin stiprūs skausmai, priverčiantys jas tapti nedarbingomis ir tiesiog stumiantys prie bet kokių, net ir maloniausių planų, atsisakymo. Tai iš tiesų labai didelė problema.

Reikėtų pradėti nuo to, kad jaunoms moterims, ypač paauglėms, kurioms menstruacinis ciklas dar tik formuojasi, būdingiausia pirminė dismenorėja, kuri nesusijusi su jokia ginekologine patologija. Manoma, kad įvairaus intensyvumo spazminis skausmas atsiranda dėl padidėjusios prostaglandinų koncentracijos organizme, stangresnių audinių, siauresnių lytinių organų praeinamumo ir panašiai. Vyresnėms, jau gimdžiusioms (nebūtinai) moterims būdingesnė antrinė dismenorėja, kai nustatomos tam tikros ginekologinės patologijos, pavyzdžiui, gimdos kaklelyje arba endometriume aptinkama polipų, gimdoje formuojasi miomos, progresuoja endometriozė (kai gimdos audiniai veši už jos ribų ir sukelia skausmingas uždegimines reakcijas) ar yra jau įgimtų lytinių organų anomalijų (vis dėlto bet kokios minėtos priežastys gali būti nustatomos ir jaunoms moterims).

Kokie simptomai pasireiškia kartu su skausmu?

Įvairaus intensyvumo spazminis skausmas dažniausiai nėra vienintelis dismenorėjos simptomas. Moteris gali kamuoti ir šleikštulys, pykinimas ar net vėmimas bei kiti virškinimo sutrikimai, pavyzdžiui, pilvo pūtimas, viduriavimas. Galvos skausmas gali būti netgi panašus į migreninį. Moterį gali varginti silpnumas, bendras negalavimas, galvos svaigimas, nuotaikų kaita ir apatija. Ypatingai sunkiais atvejais atsiranda alpulys, pakyla kūno temperatūra, visiškai išnyksta darbingumas ir netgi sugebėjimas tinkamai savimi pasirūpinti.

Kada reikėtų sunerimti?

Sunerimti pirmiausiai reikėtų tuomet, kai skausmas jau kelia nepatogumų ir trukdo gyventi normalų gyvenimą. Jei per mėnesines jaučiamas tik lengvas maudimas, o kiti simptomai net nekamuoja, tuomet nebūtina nieko daryti – tikėtis, kad menstruacijos nesukels visiškai jokių nepatogumų (nors yra ir tokių laimingųjų), tikriausiai būtų šiek tiek per sudėtinga, nes organizme, be abejonės, vyksta labai daug pokyčių ir dėl jų atsiranda silpnesnių ar intensyvesnių pojūčių. Pastebėta, kad dismenorėja jaunoms moterims dažniausiai išsivysto per pusę – tris metus nuo pirmųjų mėnesinių (vadinamosios menarchės) – tuomet tai tikriausiai pirminė dismenorėja be būdingų ginekologinių patologijų. Ypatingai sunerimti reikėtų tuomet, kai niekada iki tol nepatirtas skausmas atsiranda vyresniame amžiuje ir jis yra gana netikėtas, nebūtinai sutampantis su mėnesinių skausmu. Kiti pavojaus signalai – kraujavimas ar tepimas ne mėnesinių metu, skausmas lytinių santykių metu ir po jų, pakitusios makšties išskyros, silpnumas, bendras negalavimas ir panašiai. Tuomet jau geriau nedelsti ir pasikalbėti su savo gydytoju ginekologu, tiksliai išvardinant visus nusiskundimus, atlikti reikalingus biocheminius, instrumentinius ir kito tipo tyrimus.

Pirmo pasirinkimo vaistai mėnesinių skausmui malšinti – nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU)

Dolmen yra vaistas skausmui malšinti, priklausantis būtent NVNU grupei. Jis vartojamas trumpalaikiam simptominiam lengvo ir vidutinio stiprumo ūminiam skausmui, tokiam kaip raumenų ar sąnarių skausmui, skausmingų mėnesinių (dismenorėjos), dantų skausmui malšinti. Dolmen skirtas suaugusiems pacientams. Šis vaistinis preparatas išsiskiria patogumu vartoti – jo nereikia užgerti vandeniu, tad jį galima vartoti bet kur ir bet kada. Įprastai rekomenduojama dozė yra 1 paketėlis (25 mg deksketoprofeno) kas 8 valandos, bet ne daugiau kaip 3 paketėliai per parą (75 mg). Jeigu per 3-4 dienas savijauta nepagerėjo arba net pablogėjo, būtina kreiptis į gydytoją. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Šaltinis Pasveik.lt