Migrenos spąstai

Tai, ką pacientas jaučia migrenos priepuolio metu, geriausiai suprasti gali tik pats pacientas arba tas, kuris tai patyręs bent vieną kartą gyvenime. Vis dėlto migrenos klastą suprasti pavyksta tik tuomet, kai priepuoliai atsiranda pakartotinai. Stiprus, pulsuojantis ir bet kokią veiklą apribojantis galvos skausmas – pagrindinis migrenos simptomas. Tačiau pasireiškia ne tik jis – žinotina, kad ligos eiga skirstoma net į keturias stadijas, kurioms būdingi tam tikri reiškiniai.

Pastebima, kad migrena dažniau pasireiškia moterims ir nuolat tiriamas galimas jos ryšys su menstruaciniu ciklu bei hormonų apykaitos pasikeitimais. Nors vyrai migrena serga rečiau, tačiau jų šis priepuolinis skausmas irgi neaplenkia, ypač tų, kuriems būdingesnis daugiau nervinės įtampos keliantis gyvenimo būdas. Labiausiai kenčia tie, kurie migrenos priepuolio aplankomi net kelis kartus per mėnesį, mat pati patologinė būklė gali trukti net iki kelių parų. Pakalbėkime apie šią  ligą, jos eigą bei diagnostiką.

Kas yra migrena?

Migrena vadinamas priepuolinis galvos skausmas. Jis būna panašus į pulsavimą ir dažniausiai atsiranda kurioje nors vienoje galvos pusėje, smilkiniuose ar kaktoje. Migrenos priepuolio metu pasireiškia ne tik sunkiai pakeliamas galvos skausmas – gali kamuoti ir stiprus nuovargis, silpnumas, dėmesio bei koncentracijos praradimas. Taip pat gali atsirasti alpimas, kamuoti jautrumas šviesai ir garsams. Ne taip jau retai atsiranda ir virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, pacientą gali kamuoti pykinimas ar netgi vėmimas, uoslės ir skonio funkcijos pakitimai. Būklė iš tiesų labai nemaloni ir trikdanti normalią gyvenimo kokybę.

Kaip vystosi migrenos priepuolis?

  • Teigiama, kad prieš galvos skausmo pasireiškimą pacientą jau kamuoja nuotaikos ir elgesio pasikeitimai. Jis gali būti irzlesnis ir niauresnis, tačiau būna ir taip, kad paciento darbingumas tik padidėja, o nuotaika – pagerėja (taip nutinka rečiau). Pastebima, kad prieš priepuolinio galvos skausmo pasireiškimą dažniau kamuoja neaiškios kilmės žiovulys. Kai kurie pacientai jokių pasikeitimų nepastebi – būna, kad galvos skausmas užklumpa ir netikėtai, tačiau šia liga ilgus metus sergantys asmenys paprastai išmoksta skaityti savo organizmo siunčiamus ženklus ir migrenos priepuoliui pasiruošia iš anksto, ypač jei jiems būdinga migrena su aura.
  • Tuomet ateina eilė taip vadinamai migrenos Tai neurologinių sutrikimų kompleksas, pasireiškiantis prieš galvos skausmą, tačiau jis būdingas ne visiems. Vienus kamuoja migrena su aura, kitus – be auros, labai retais atvejais pasireiškia tik šie neurologiniai sutrikimai be jokio galvos skausmo. Migrenos aurai būdingi regėjimo sutrikimai, pavyzdžiui, mirgėjimas akyse, šviesos blyksniai ar zigzagai, juodų dėmių ar kitokių geometrinių figūrų formavimasis regėjimo lauke. Pacientui taip pat gali kilti kalbėjimo ir judėjimo sunkumų. Taip pat jam gali pakisti jutimo funkcija, atsirasti galūnių tirpimo pojūtis.
  • Galvos skausmas – pagrindinis, tačiau ne vienintelis migrenos simptomas. Jis kartais būna toks stiprus, kad asmuo negali niekuo užsiimti, tik gulėti tamsiame kambaryje ir pamėginti užmigti. To norisi ne tik dėl to, kad tokia būklė labai vargina, bet ir dėl to, kad galvos skausmą stiprinti gali bet kokia fizinė veikla. Pulsuojančio pobūdžio galvos skausmas dažnesniu atveju yra vienpusis, tai yra, skauda tik pusę galvos. Taip pat gali pasireikšti pykinimas, vėmimas, padidėjęs jautrumas šviesai ir garsams. Dėl dėmesio ir atminties sutrikimų gali visiškai išnykti darbingumas. Pailsėjus skausmas paprastai susilpnėja, o jei pavyksta užmigti, tuomet skausmas gali būti jau ir visai praėjęs.
  • Paskutinei stadijai būdingas simptomų silpnėjimas. Sveikstant gali kamuoti nuovargis ir dirglumas, tačiau nebūtinai. Darbingumas grįžta palaipsniui, kūną palieka silpnumas ir asmuo gali vėl gyventi normalų gyvenimą.

Galbūt šiame tekste suradote save. Jei taip, tuomet laikas paskambinti gydytojui ir aptarti savo sveikatos būklę. Šiandien yra veiksmingų vaistų, sukurtų būtent migrenos priepuolių gydymui – tikėtina, kad jie padėtų grąžinti šios varginančios ligos atimtą gyvenimo džiaugsmą.

Šaltinis | Pasveik.lt