+0
-1
-1
Mikrobangų krosnelė

Mikrobangų krosnelė

Vaikų gastroenterologės Jovilės Vingraitės paprašėme pakomentuoti, ar mikrobangomis pagamintas maistas tinka vaiko stalui.

Netinka pieno ar mišinių šildymui
Net jei turite pačią brangiausią ir moderniausią mikrobangų krosnelę, atminkite, kad kūdikiui netinka joks maistas, pagamintas mikrobangų pagalba. Ar tai būtų pieno mišinys, ar košytė, ar daržovės. Paaiškinsime, kodėl.
Net ir tobuliausiose mikrobangų krosnelėse maistas šyla nevienodai – šiluma sklinda nuo indo kraštų į vidurį, lieka šaltų vietų. Būtent dėl to kūdikiams ir mažiems vaikams skirtų pieno mišinių gamintojai nerekomenduoja jų šildyti mikrobangų krosnelėje, nes sušildoma netolygiai. Nerekomenduojama mikrobangų krosnelėse šildyti pieno – pieno struktūra gali nežymiai pasikeisti. Mišinėlyje gali žūti kai kurie vitaminai. Mikrobangomis šildant motinos pieną, netgi žemoje temperatūroje, gali žūti kai kurie svarbūs su ligomis kovoti padedantys antikūnai.
Pieno mišinys yra gaminamas į gamintojo nurodytos temperatūros virintą vandenį įdedant atitinkamą kiekį mišinio miltelių, t.y. dozavimo šaukštelių be kaupo. Už sausus pieno mišinius yra geresni skysti pieno mišiniai. Jų irgi nerekomenduojama šildyti mikrobangų krosnelėje. Pieno mišiniai yra gaminami vienam kartui prieš pat maitinimą. O vandeniui užvirinti yra ir kitų, paprastesnių būdų negu mikrobangos.

Nereikėtų naudoti buteliukų dezinfekcijai
Tikslingiau kūdikiui maitinti skirtus buteliukus ir kitus jam maitinti skirtus indus dezinfekuoti specialiuose sterilizatoriuose, o jei jų neturite – sterilizuojama tiesiog virinimu emaliuotuose arba nerūdijančio plieno puoduose. Mikrobangų krosnelės dezinfekavimui netinka.
Nedėkite stiklainiukų į mikrobangę
Jei perkate tyreles ar košeles stiklainiukuose, nedėkite jų į mikrobangę. Visų pirma todėl, kad indelis gali sprogti, o antra – pašildžius vėl teks atšaldyti iki temperatūros, priimtinos kūdikiui ar mažam vaikui. Be to, maistelis šyla netolygiai, nes kai veikia mikrobangų krosnelė, joje maisto maišyti negalima. Mikrobangų krosnelėje pirmiausia įkaista produkto paviršius ir tik tada šiluma ima skverbtis į jo vidų. Paprastai mikrobangos ruošiant maistą į gaminį prasiskverbia iki 5 cm.

Mikrobangų krosnelė leidžia atsisakyti riebalų
Gaminant mikrobangų krosnelėje, maistą galima paruošti visiškai be riebalų. Besilaikantys dietų suaugusieji galėtų išnaudoti šią savybę. Bet sveikiems vaikams ir suaugusiems visiškai atsisakyti riebalų yra tiesiog pavojinga: gali sutrikti riebaluose tirpstančių vitaminų apykaita organizme. Be to, riebalai yra maisto medžiaga, reikalinga organizmui. Svarbiausia, maistas turi būti įvairus, šviežias, neturi būti perlenkiama lazda į vieną kurią pusę.
Todėl net ir ruošiant pirmąsias primaitinimo košeles, reikia laikytis šio principo. Ar mikrobangų krosnelėje daržovių tyrę išvirti lengviau? Ko gero, ne. Kiekviena daržovė, pvz., morka, kopūstas, bulvė, išverda per skirtingą laiko tarpą, todėl mikrobangų krosnelėje turėtų būti verdamos atskirai, o po to pertrinamos, sumaišomos.

Mikrobangė ir maitinanti mama
Kūdikiui mikrobangomis pagamintas maistas visiškai netinka. O krūtimi maitinančiai mamai? Jeigu nori, mama gali valgyti tokio maisto. Tačiau reikia atminti, kad kaitinant mikrobangomis produkto temperatūra kyla nevienodai – lieka „šaltų“ vietų, todėl ten geros sąlygos mikroorganizmams išgyventi. Geriau, kad žindančiosios maistas būtų „be rizikos“, reikėtų saugotis bet kokių ligų.

Ar tai būtinas prietaisas
Ketindami įsigyti mikrobangų krosnelę, pirmiausia įvertinkite, ar mikrobangė tikrai reikalinga šeimai, nes ji neišvaduoja nei nuo namų ruošos, nei nuo maisto gaminimo. O kokybiškas prietaisas kainuoja apie 800 litų… Antra, kokį maistą įpratusi valgyti šeima: pusfabrikačius ar šviežiai pagamintus patiekalus?
Jei naudojate mikrobangę, joje nepatartina virti kiaušinių su lukštais, kadangi lukštas gali sutrūkti; kepti blynų, nes jie bus ištižę ir drėgni; kepti labai didelių maisto gaminių, pvz., kalakutų, nes jie mikrobangų krosnelėje kepa netolygiai; kepti rūkytų kiaulienos kumpių, nes jie smarkiai pasūdyti ir mėsa bus kieta; gaminti maisto labai dideliame taukų kiekyje, nes sunku kontroliuoti temperatūrą.
Atlikus mokslinius tyrimus, pastebėta, kad tose šeimose, kur itin dažnai naudojami elektromagnetinį lauką spinduliuojantys prietaisai (mikrobangų krosnelės, fenai, kompiuteriai ir kiti), persileidimų būna kiek daugiau nei tokių prietaisų nenaudojančiose šeimose... Norintiems įsigyti mikrobangų krosnelę pravartu žinoti šiuos faktus.
,,Mamos žurnalas”, 2006 m., Nr.11