+5
-2
+3
Minkštųjų audinių sužeidimai: ką būtina žinoti?

Sveika mityba bei sportas  – tai daugelio šių dienų žmonių kasdieniai „atributai“ be kurių jie jau sunkiai įsivaizduoja savo gyvenimą. Deja, tačiau kaip sena išmintis byloja – ne viskas auksas, kas auksu žiba… „Per daug sportavau“, – taria jaunuolis, suėmęs nuo traumos patinusią savo koją. Ir tik vėliau jam yra diagnozuojama, jog sporto metu jis patyrė minkštųjų audinių sužeidimą …

Iš trenerio lūpų

Kartais kai kurie sporto treneriai juokauja ir sako, jog pas kiekvieną sportuojantį žmogų namų vaistinėlėje privalo būti vaistai nuo skausmo, nes juk niekada negali žinoti, kada sporto metu įvyks trauma. Būtent skausmas yra vienas iš dažniausių minkštųjų audinių traumų simptomų, gydytojų dar kitaip kartais įvardinamas kaip muskuloskeletinių minkštųjų audinių skausmas (MMS).

Tad kaip ir kiekviename juoke, taip ir šiame, trenerio pasakytame, yra nemaža dalis tiesos. Laimei, uždegimą slopinantys vaistai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, gali efektyviai sumažinti traumos sukeltą skausmą bei audinių patinimą, tad rekomenduojama kiekvienoje namų vaistinėlėje turėtų tokių vaistų.

Minkštųjų audinių traumos (MAT): jų atsiradimo priežastys ir tipai

Jei gydytojų paklaustumėte, kokios kūno dalys dažniausiai patiria minkštųjų audinių traumas, atsakymas, be abejonės, būtų kojos dalys – keliai, čiurnos bei rankos dalys – petys, riešai, plaštakos, alkūnės… Būtent šios kūno dalys gana dažnai nukenčia tuomet, kai yra netaisyklingai atliekami įvairūs pratimai, sportuojama nepadarius apšilimo, pervertinus savo galimybes, kai yra skeleto lankstumo stoka, nepakankama raumenų jėga ir ištvermingumas, vyresnis amžius….Dėl to minkštųjų audinių – raumenų, sausgyslių ir raiščių pažeidimai yra dažnas atvejis sporto klubuose.

Minkštųjų audinių traumos gali būti skirstomos į dvi grupes:

Ūmines: dažniausios iš jų yra sausgyslių, raiščių, raumenų patempimai, įplyšimai ar sumušimai. Tiesioginė trauma yra gana dažna raumens sumušimo priežastis. Gali būti įvairaus sunkumo, nesukelti skausmo ir,  priešingai, sukelti didelį skausmą, pvz., jei žmogus patyrė visišką sausgyslės nutrūkimą, tuomet jau gali prireikti ir chirurginio gydymo.

Lėtines: dažniausiai pasitaiko tendinitas (sausgyslių uždegimas). Manoma, jog tokį lėtinį minkštųjų audinių pažeidimą sukelia pasikartojanti, ilgalaikė minkštųjų audinių perkrova, be to, tam įtakos turi ir amžius, degeneraciniai procesai. Vienas iš pagrindinių tendinito simptomų – sąnarių skausmas.

Kaip minkštųjų audinių traumos (MAT) yra klasifikuojamos?

Gydytojai klasifikuodami raiščių ir raumenų patempimus pagal jų pažeidimo sunkumą skiria į tris pagrindinius laipsnius:

  1. Pirmasis laipsnis yra diagnozuojamas tuomet, kai raištis patemptas, bet dar nėra įplyšęs. Žmogų vargina lokalus skausmas, reiškiasi minimali audinių edema.
  2. Antrasis laipsnis yra diagnozuojamas tuomet, kai pastebimas dalinis raiščio įplyšimas, vargins vidutinio intensyvumo lokalus skausmingumas.
  3. Trečiasis laipsnis diagnozuojamas tuomet, kai yra visiškas perplyšimas, pastebima įvairaus ryškumo audinių edema.

Visais šiais atvejais yra būtina malšinti skausmą. Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo yra rekomenduojami naudoti tokiais atvejais.

Keletas patarimų, kurie padės minkštųjų audinių sužeidimams greičiau sugyti:

  1. Esant ūmiam minkštųjų raumenų pažeidimui rekomenduojama pradėti gydymą vadovaujantis PRICE (angl. Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation) metodu: traumuotą vietą reikia laikyti ramiai, šaldyti, imobilizuoti, jei kraujuoja – sustabdyti kraujavimą, subintuoti, pakelti.
  2. Pasirūpinkite vaistais, kurie padėtų traumuotai vietai gyti greičiau. Nesteroidiniai vaistai nuo už­degimo (NVNU) bei kraujosruvų rezorbciją skatinan­tys preparatai, kurių sudėtyje yra ketoprofeno, padeda tokiais atvejais. Ketoprofenas, tinka­mai suderintas su pagalbinėmis medžiagomis, gali būti naudojamas sąnarių, sausgyslių, raiščių ir raumenų patempimams ir sumušimams gydyti.

Taigi, saugokite save ir visuomet turėkite gydymo priemonių, nes niekuomet negali žinoti, kada jų prireiks.

Parengė: L.Rimgailė