Mityba - kad nagai būtų gražūs, stiprūs ir sveiki

Kad nagai būtų gražūs, prižiūrime juos darydami manikiūrą ar juos lakuodami. Tačiau to neužtenka. Kad nagai būtų sveiki, jais reikia rūpintis iš vidaus. Subalansuota mityba yra labai svarbi jūsų nagams. Labai svarbu į kasdienį mitybos racioną įtraukti svarbiausias maisto medžiagas, kurios užtikrintų jūsų nagų sveiką ir gerą išvaizdą. Štai keletas naudingų patarimų.

• Jei jūsų nagai sausi ir skilinėja, valgykite maistą, kuriame būtų gausu:
Vitamino A (jo gausu žuvų taukuose, svieste, kiaušinio trynyje, menkės kepenėlėse, jautienos kepenyse, piene, grietinėlėje, grietinėje, fermentiniame sūryje).
Kalcio (pienas ir jo produktai, mineralinis vanduo, riešutai, saulėgrąžos, brokoliai, grūdai, jautiena, sardinės. Daugiausia kalcio turi fermentinis sūris).

• Jei nagai šerpetojasi, valgykite produktus praturtintus:
Baltymais (mėsa, pienas, kiaušiniai, žuvis).
Vitaminu C (jo gausu citrusiniuose vaisiuose (citrinose, apelsinuose, greipfrutuose), pomidoruose, bulvėse, ypač jo daug svogūnų galvose. Taip pat vitamino C yra papajose, brokoliuose, Briuselio kopūstuose, juoduosiuose serbentuose, braškėse, žiediniuose kopūstuose, špinatuose ir kiviuose).
Folio rūgštimi ( folio rūgšties daugiausia yra žalialapėse daržovėse: petražolėse, špinatuose, salotų lapuose ir.kt. Taip pat jos yra kepenyse, inkstuose, kiaušiniuose, piene, alaus mielėse).

• Jei ant nagų yra baltų dėmelių (žydintys nagai), valgykite maistą, kuriame yra baltymų (mėsa, pienas, kiaušiniai, žuvis).

• Dėl vitamino B12 trūkumo nagai sausėja, galiukai triušta, taip pat gali patamsėti nago spalva. Vitaminą B12 rasite pieno, mėsos ir paukštienos produktuose.

• Valgydami maistą, kuriame yra cinko, užkirsite kelią baltų dėmių atsiradimui ant nagų. Cinko gausu virtoje mėsoje, ypač jautienoje, fermentiniame sūryje, riešutuose, egzotiniuose vaisiuose, grybuose, kiaušiniuose, žuvyse, kviečių gemaluose ir austrėse. Daugiausiai cinko yra jūros gėrybėse.

• Įsitikinkite, kad pusė per dieną suvartojamo maisto sudaro švieži vaisiai ir šviežios, neapdorotos daržovės. Tai prisotins jūsų nagus vitaminais, mineralais ir fermentais.

• Valgykite maistą, kurio sudėtyje būtų sieros ir silicio. Šių medžiagų yra brokoliuose, žuvyje ir svogūnuose.

• Į mitybos racioną įtraukite produktus turinčius biotino. Maži biotino kiekiai yra visuose augaliniuose ir gyvuliniuose produktuose. Daugiausia – mielėse, inkstuose, taip pat kiaušinio trynyje, kukurūzuose, avižinėse kruopose, žirniuose, jautienoje, piene. Biotinas reguliuoja baltymų ir riebalų apytaką.

• Gerkite daug vandens ir stenkitės kuo dažniau gerti šviežiai spaustų sulčių. Ypač reikėtų gerti kuo daugiau šviežiai spaustų morkų sulčių, nes jose gausu kalcio, fosforo, kurie yra labai naudingi stiprinti nagams.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė