Mityba po skrandžio operacijos

Po skrandžio operacijos maitinimas įprastu būdu neskiriamas, kol neapgyja siūlės ir nepradeda normaliai funkcionuoti žarnos. Paprastai skystą maistą operuotajam leidžiama valgyti trečią dieną. Kietą maistą pacientai dažniausiai pradeda toleruoti 5–7 dieną po operacijos. Kokios yra konkrečios mitybos rekomendacijos?

Tai turi žinoti pacientas

Po skrandžio operacijos rekomenduojama valgyti po nedaug ir dažnai. Reikia atsisakyti maisto produktų, skatinančių vidurių pūtimą, – pupų, žirnių, juodos duonos, kopūstų, obuolių ir t.t. Valgyti reikia 6–7 kartus per dieną (vėliau – 5 kartus per dieną), po 200–400 ml. Kiekvieną kartą reikia valgyti baltymingų produktų.

Patiekalai turi būti virti, trinti, troškinti, gaminti garuose, bet ne kepti. Galima vartoti švelnius prieskonius (krapus, petražolę, cinamoną, vanilę, baziliką), draudžiama – pipirus bei čili. Daugeliui pacientų po skrandžio operacijos negalima vartoti pieno produktų. Po 2–3 mėnesių (kartais ir po mėnesio) ligoniams leidžiama valgyti ir nemaltą maistą. Jei toks maistas gerai toleruojamas, pamažu galima pereiti prie įprasto maitinimosi.

Simptomai, kurių gali atsirasti ligoniui pavalgius

Po skrandžio operacijų nemalonių simptomų paprastai atsiranda vos tik pavalgius arba po 15–20 minučių.

·          Dempingo sindromas. Nepakankamai suvirškintas maistas iš skrandžio didelėmis porcijomis patenka į plonąsias žarnas, jos sudirginamos. Pavalgęs ligonis jaučia silpnumą, plaka širdis, svaigsta galva ir t.t. Simptomai paprastai pasireiškia per pirmas 20–30 minučių po valgio arba po 2–3 valandų. Pagulėjus 15–20 minučių, šie simptomai paprastai išnyksta. Po valgio nerekomenduojama gerti skysčių, nes jie pagreitina turinio slinkimą iš skrandžio į plonąją žarną, o tai gali paūminti nemalonius pojūčius. Geriausia gerti maždaug 45 min. prieš valgį arba 1–2 valandas po jo. Venkite saldumynų, jie pasunkina būklę bei simptomus.

·          Kai kuriems pacientams pasireiškia viduriavimas ar žarnyno spazmai, reikia stebėti, kokie maisto produktaiprovokuoja šiuos simptomus, ir jų vengti. Viena galimųviduriavimo priežasčių – dempingo sindromas (žr. ankstesnįpunktą).

·          Refliuksinis ezofagitas. Suvalgytas maistas iš skrandžio patenka atgal į stemplę, sukeldamas nemalonų deginimo jausmą, skausmą (dėl turinyje esančių skrandžio, kasos sulčių ir tulžies). Dažniau pasireiškia suvalgius riebaus, pieniško maisto ar vaisių. Stebėkite, kas sukelia šį simptomą, ir venkite netinkamų maisto produktų.

·          Suvalgius nedidelį maisto kiekį, atsiranda sotumo jausmas. Tačiau itin svarbu valgyti pakankamai (5–7 kartusper dieną), kad organizmas gautų reikiamą kiekį maistomedžiagų, mikroelementų ir vitaminų. Būtina valgytidaug baltymų turinčių maisto produktų.

·          Anemijos sindromas po skrandžio pašalinimo. Išsivysto, kai trūksta vidinio Kastlio faktoriaus, būtino vitaminui B12 pasisavinti. Beje, šios kilmės mažakraujystė dažniausiai pasireiškia praėjus 1–2 metams po operacijos, o kartais ir dar vėliau. Jei pašalintas visas skrandis, po operacijos reikia daryti vitamino B12 injekcijas. Beje, esant nevisavertei mitybai, mažakraujystė gali išsivystyti ir dėl kitų priežasčių, pvz., stokojant folio rūgšties ar geležies. Deja, statistika rodo, kad asmenims, kurių skrandis operuotas, dažniau išsivysto onkologinės ligos, ypač jei po operacijos praėjo 10 ar daugiau metų. Todėl, atsiradus naujiems negalavimams, pacientai turėtų nelaukti, kol jie praeis savaime,o pasikonsultuoti su gydytoju.

Pavyzdinis dienos valgiaraštis

Parengta remiantis Pitsburgo universiteto Medicinos centro rekomendacijomis (praėjus 6 savaitėms po operacijos ar anksčiau, jei leidžia būklė), iki tol rekomenduojama nevartoti nemaltos mėsos, perspėjama, kad organizmas gali netoleruoti pieno produktų, todėl rekomenduojama rinktis produktus be laktozės arba papildomai vartoti laktozę skaldančio fermento laktazės.

Pusryčiai

½ banano

1 riekelė duonos

1 virtas kaušinis

2 arbatiniai šaukšteliai margarino

1 puodelis arbatos arba 1–2 proc. riebumo pieno (išgerkite praėjus

30–60 minučių po valgio)

Užkandis

Apie 30 gramų sūrio

4 nesaldūs sausainiai (krekeriai)

Pietūs

½ vištos krūtinėlės

½ stiklinės bulvių košės

½ stiklinės žaliųjų žirnelių

2 arbatiniai šaukšteliai margarino

½ stiklinės obuolių tyrės

1 puodelis arbatos arba 1–2 proc. riebumo pieno (išgerkite praėjus

30–60 minučių po valgio)

Užkandis

1 arbatinis šaukštelis riešutų sviesto

3 sausainiai

½ stiklinės apelsinų sulčių (išgerkite praėjus 30–60 minučių

po valgio)

Vakarienė

2 sumuštiniai su mėsa

1 nedidelė bandelė

½ stiklinės trintų vaisių kokteilio

½ stiklinės sulčių (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)

Užkandis

1 nedidelis sumuštinis su kalakutiena

½ stiklinės sulčių, nesaldaus jogurto ar lieso pieno (išgerkite

praėjus 30–60 minučių po valgio)

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė