Mitybos modeliai

Pakeitus keptą ir persūdytą maistą salotomis, pasaulyje gali trečdaliu
sumažėti širdies smūgio rizika, teigiama mitybos įpročių tyrime. Mokslininkai
ištyrė 16 tūkst. žmonių dietą 52 šalyse ir nustatė tris pasaulinius mitybos
modelius.

Manoma, kad įprastas Vakarų meniu, kuriame gausu riebalų, druskos ir mėsos, yra
30 proc. infarkto atvejų priežastis. „Išmintingas“ mitybos modelis, kai
vartojama daug vaisių ir daržovių, trečdaliu sumažina širdies ligų riziką.
Rytietiškas mitybos modelis – sojų varškė, sojos ir kiti padažai – neturi jokios
įtakos širdies ligų rizikai.

Tyrėjai sudarė mitybos rizikos vertinimo anketą, pagrįstą 19 maisto grupių, ir
paprašė 5 tūkst. 561 paciento, kurį ištiko infarktas, bei 10 tūkst. 646 žmonių,
sergančių širdies ligomis, atsakyti į jos klausimus.

Vakarų mitybos modelio besilaikantiems žmonėms infarktas grėsė 35 proc. dažniau
nei tiems, kurie valgė mažai kepto maisto ir mėsos arba visai nevartojo tokio
maisto.