+8
-2
+6
Mokslininkai triumfuoja: liemenėlės yra visiškai neveiksmingos!

Ponios, sudeginkite savo liemenėles: mokslininkai sako, kad jos skatina krūtų nukarimą ir nepadeda sumažinti nugaros skausmo.

Priešingai, nei esame daug kartų girdėjusios, neseniai prancūzų atlikto tyrimo duomenys rodo, jog liemenėlės visai nereikia. Ji nė kiek nesumažina nugaros skausmo, be to, norskrūtys ir yra prilaikomos, dėl to tik dar labiau nukąra. Koks siaubas!

Kaip rašoma 15 metų trukmės tyrime, kuriam vadovavo Žanas Denisas Ruljonas (Jean-Denis Rouillon), dirbantis Bezansono universitete, esančiame rytinėje Prancūzijos dalyje, metu buvo padaryta išvada, kad liemenėlės yra „klaidingai laikomos reikalingomis“.

„Nei iš medicininės, nei iš fiziologinės, nei iš anatominės perspektyvoskrūtys negauna jokios naudos, pūpsodamos liemenėlėje. Priešingai – dėvint liemenėlę, jos labiau nukąra“, – pasakojo radijui „France Info“ sporto mokslo ekspertas Ž. D. Ruljonas.

Tyrimo vadovas praleido pusantro dešimtmečio matuodamas šimtų moterų krūtų pokyčius (kas nepavydėtų tokio darbo) logaritmine liniuote ir slankmačiu Bezansono universiteto centrinėje ligoninėje. Tyrime dalyvavo 18–35 metų amžiaus moterys. Ištyrę moteris, kurios nenešiojo liemenėlės, mokslininkai nustatė, kad jų speneliai pečių atžvilgiu vidutiniškai pakildavo septynis milimetrus per metus. Viena 28 metų moteris pasibaigus tyrimui jau dvejus metus nenešioja liemenėlės ir neketina to daryti ateityje. Yra daug pranašumų: lengviau kvėpuoti, patogiau eiti, mažiau skauda nugarą“, – teigė ji „France Info“.