Morkos – geriausias dainininkų maistas prieš koncertus

Koncertai ir kelionės po Lietuvą bei užsienio
šalis kartu su dar moksleiviais, bet jau a cappella meistrais „Jazz Island“ – maloni
ir intensyvi Artūro Noviko džiazo mokyklos vadovės Jurgos Novikienės kasdienybė.
Moksleiviai privalo teisingai maitintis, bet ką daryti, jei kartais gastrolės
sujaukia dienos režimą? Mokyklos „mamai“ į pagalbą ateina švieži vaisiai ir
daržovės.

 

Morka –
svarbiausia daržovė

 

Džiazo mokyklos vadovė sako, kad dabar jau
nebėra sunku pasirūpinti maistu „Jazz Island“ kelionėms ir koncertams. Anot
jos, kolektyvas – nusistovėjęs, todėl kiekvienas žino, kas ką valgo, kas ką
mėgsta ir ką patogu vežtis į kelionę.

 

Morkos – vienos tokių, kurios ir visų
mėgstamos, ir lengvai paruošiamos. J. Novikienės triukas, kuriam nelieka
abejingi netgi pretenzingi paaugliai, – šiaudeliais supjaustytos šviežios
morkos, kurių Lietuvoje turime visais metų laikais.

 

„Morkas galėčiau pavadinti mūsų firminiu patiekalu.
Jį paruošti nėra sudėtinga – jas nuskuti, ir gali iškart valgyti. Ir jų
suvalgome tikrai nemažai. Neseniai Nacionalinėje filharmonijoje vyko koncertas „A-cappella
šventė su Artūru Noviku“, kur paruošėme didelį vaišių stalą atlikėjams ir
darbuotojams: garsistams, scenografams, apšvietėjams. Nors buvo visko, tačiau
visi susigriebė morkas – buvo tiesiog gražu, kaip visi aplinkui vaikšto jas įsikandę“,
– pasakoja J. Novikienė.

 

Paklausta, kur dažniausiai įsigyja vaisius ir
daržoves, Jurga prisipažino neišskirianti konkrečios prekybos vietos – pasak
jos, svarbiausia, kad produktai būtų švieži ir kokybiški.

 

„Vasarą ir rudenį vaisių ir daržovių ieškau
turguose ar ūkininkų krautuvėse, tačiau nevengiu ir prekybos centrų. Tiek ten,
tiek ir kitur galiu rasti šviežių bei kokybiškų produktų, o svarbiausia –
morkų“, – pabrėžia J. Novikienė.

 

Ne tik koncertinei, bet ir kasdienei mitybai
rekomenduojama rinktis tik kokybiškus produktus, o Europos Sąjungos šalyse
auginamiems vaisiams ir daržovėms taikomi griežti reikalavimai, suformuluoti
remiantis Europos maisto saugos tarnybos mokslininkų išvadomis.

 

Patarimas
atlikėjams

 

Artūro Noviko džiazo mokyklos direktorė
pripažįsta – svarbu stengtis ne tik užtikrinti sklandų pasirengimą koncertams,
bet ir tinkamai paruošti atlikėjus. Dėl to J. Novikienė atidžiai seka, kaip
prieš pasirodymus maitinasi jaunieji dainininkai.

 

„Morka, obuolys, kriaušė – lengvi vaisiai,
neapsunkina kvėpavimo. Todėl ir norisi tokio maisto prieš koncertą“, – pasakoja
džiazo mokyklos vadovė.

 

Pernai prasidėjusi kampanija „Penki per dieną“
skatina tiek atlikėjus, tiek ir visus Lietuvos gyventojus suvalgyti ne mažiau
kaip penkias porcijas, arba 400-600 gramų, vaisių ir daržovių kasdien, kaip
rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Tik valgant vaisius ir daržoves
įmanoma praturtinti savo organizmą įvairiomis naudingomis medžiagomis –
vitaminais, mineralais, skaidulomis – ir išlaisvinti savo balsą.

Augusto Didžgalvio nuotraukose: Jurga
Novikienė ir ansamblis „Jazz Island“